QUEIXA

L'Institut Luther King exigeix a Torra que deixi d'utilitzar la figura del líder nord-americà

"No veig que formar part d'Espanya sigui una opressió", afirma el director del centre, dependent de la Universitat de Stanford

quim-torra-i-martin-luther-king

quim-torra-i-martin-luther-king

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Contundent reprimenda la que li ha clavat el director del’Institut d’Educació i Investigació Martin Luther King Jr. De la Universitat de Stanford (Califòrnia), Clayborne Carson, al president Quim Torra per utilitzar l’activista pels drets civils en els seus discursos i comparar la situació dels independentistes catalans amb l’opressió que van patir els afroamericans als EUA.

En la conferència que va pronunciar el dia 4 de setembre, Torra va posar com a exemple la lluita de Martin King i va proposar "una marxa pels drets civils, socials i nacionals de Catalunya", a imatge i semblança de la marxa per Washington l’agost de 1963, que va culminar amb el seu famós discurs ‘I have a dream’.

Segons explica Carson en declaracions a 'El Confidencial', "no és just" comparar la lluita per l’alliberament dels afroamericans amb les reivindicacions independentistes. "No veig que formar part d’Espanya sigui una opressió. Per començar, ningú impedeix als secessionistes exercir els seus drets humans fonamentals, ni veig en general que estiguin oprimits com a grup, així que els dos moviments no són comparables. És anar massa lluny", assegura.

"Un món que ens uneixi a tots"

Aquest historiador i activista pels drets de les minories, també rebutja l’equiparació entre independència i llibertat i recorda que Luther King "provava de construir un món que ens unís a tots, no un que ens separés i aixequés murs [...], treballava per un món que superés les seves diferències, no per un que hi sucumbís", afegeix, mentre adverteix que amb la independència de Catalunya es crearia "una minoria de persones que se sentirien ofeses i desposseïdes dels seus drets, i que en última instància potser haurien d’abandonar la seva terra". I posa com a exemple d’això últim el que va succeir durant el procés d’independència de l’Índia i el Pakistan.

Notícies relacionades

A més, Carson qualificad’"hipòcrita" Torra per erigir el Govern i la causa independentista en símbol de la no-violència perquè, argumenta, "per definició [un govern] té el monopoli de la violència", i en altres circumstàncies "no dubtaria a fer servir la violència al seu favor per reprimir una manifestació".

"El fet de desobeir i advocar per la no-violència no converteix automàticament la teva causa en justa si estàs negant a altres l’exercici dels seus drets", conclou el director de l’Institut Luther King, abans d’assegurar que els Estats Units actuarien d’una manera similar si una de les seves regions riques decidís independitzar-se, un fet que "probablement" conduiria a "una guerra civil".