LA GUERRA DELS MÀSTERS
La tesi doctoral de Pedro Sánchez en PDF
El treball del president del Govern ha superat dos controls antiplagi, segons l'Executiu
El president ha accedit a fer públic el treball per evitar el desgast i pressionar Casado
La tesi doctoral del president del Govern, Pedro Sánchez, ha passat "dos dels ‘software’ més reconeguts" en controls antiplagi, amb un nivell de detecció del 13% a l’eina Turnitin i del 0,96% a PlagScan, segons ha assegurat l’Executiu, que considera que d’aquesta manera queda clar el "contingut original del treball, ja que supera àmpliament els estudis de coincidències". El PDF de la tesi de Sánchez ja pot consultar-se.
El Govern ha explicat que els percentatges del 13% a Turnitin i del 0,96% en PlagScan "es deuen a les cites i les referències obligades en l’elaboració de qualsevol document d’investigació, que qualsevol programari gairebé per defecte no pot discriminar malgrat l’avançat de la seva tecnologia". Catedràtics i alts càrrecs de diverses universitats públiques i privades espanyoles, acostumades a la utilització d’aquestes eines antiplagi en treballs universitaris, han assegurat que resultats "per sota d’un 15% solen considerar-se correctes". Hi ha un ampli consens en l’àmbit acadèmic, assenyala la Moncloa, al considerar que es tracta de percentatges normals d’acord a la normativa i els protocols de verificació.
El Govern recalca que, tenint en compte que és freqüent que els ‘software’ d’anàlisi de textos científics detectin parts de treballs com a coincidència que, no obstant, es troben degudament citats o referenciats, és important contrastar la informació i totes les referències donant-los sentit. Tant en l’estudi de Turnitin com el de PlagScan s’han exclòs els articles d’actualitat de naturalesa periodística posteriors a la tesi actual, la bibliografia i les fonts amb similituds inferiors a l’1%. Per exemple, totes les vegades que es repeteix el títol de la tesi o una part. S’han depurat, també, en la mesura que és possible, les coincidències bibliogràfiques en les notes a peu de pàgina, i es podria, amb una anàlisi més detallada, obtenir en els dos ‘software’ encara uns percentatges més baixos en coincidències.
La publicació d’aquests resultats s’ha realitzat abans que, al llarg de la jornada, es pugui accedir al text íntegre de la tesi de Sánchez a través d’internet, una cop que el president del Govern va decidir dijous fer aquest pas per afrontar els dubtes abocats sobre l’originalitat del seu treball, tant per l’oposició com per diversos mitjans de comunicació.
Sánchez va presentar la seva tesi doctoral el 26 de novembre del 2012 a la Universitat Camilo José Cela, en una lectura pública en què va aconseguir la qualificació d’excel·lent ‘cum laude’, amb un treball titulat ‘Innovacions de la diplomàcia econòmica espanyola: anàlisi del sector públic (2000-2012)’. La tesi doctoral va ser dirigida per la professora María Isabel Cepeda González. El tribunal que va avaluar la tesi estava presidit per la professora Cristina Ruza Paz-Curbera i compost per Santiago Pérez Pérez-Camarero com a secretari i els vocals Ricardo José Rejas Muslera, Alejandro Blanco Fernández i Juan Padilla Fernández-Vega.
No de manera "irrefutable"
L’Executiu ha passat aquests controls a la tesi de Sánchez amb la verificació de les eines Turnitin (que es fa servir a la Universitat d’Oxford) i PlagScan (referència a Europa), després que fos posada en qüestió per les informacions de diversos mitjans de comunicació que asseguren que va plagiar treballs d’altres autors i documents oficials. No obstant, Lluis Val, el gerent territorial de Turnitin, ha admès que la dada aportada pel ‘software’ "no determinarà si hi ha plagi o no de manera irrefutable" i ha reconegut la possibilitat de "customitzar el resultat". "Hem d’entendre que Turnitin o qualsevol sistema antiplagi no dirà si és plagi o no de manera irrefutable o absoluta com si fos un control d’alcoholèmia, el que dirà és el grau de similituds que s’han trobat respecte al material que existeix", ha explicat Val, en una entrevista a Onda Cero. Val entén que, una vegada sotmès el text a l’anàlisi del programa, "és molt necessària una revisió humana per comprovar si aquestes similituds corresponen a un plagi o no".
Pel que fa al fet que pugui considerar-se plagi o no en funció de la dada del 13% de coincidències que, segons la Moncloa, ha trobat Turnitin en la tesi de Sánchez, ha admès que "no hi ha una resposta homogènia" per determinar que hi ha hagut plagi igual que "és molt difícil tenir una definició homogènia de què és un plagi". "Res és que sí o que no, res és blanc ni res és negre, estem en un matís de gris", ha reconegut el responsable territorial del programa. Segons ha indicat, "hi pot haver un document amb un 10% de coincidències perquè contingui citacions que estan mal citades i que no suposen un gran valor afegit al treball i haver-n’hi un altre amb un 7% de coincidències que tinguin a veure amb les conclusions finals i que el valor intrínsec sigui molt important i que pugui ser un plagi flagrant".
L’"orgull" de Sánchez
Des d’aquest divendres, tots els interessats podran comptar amb una còpia del document sobre la diplomàcia econòmica espanyola i comprovar si els interrogants tenen cap fonament. Sánchez insisteix que no. “Vaig fer la tesi, vaig complir tots els passos marcats per la llei, la vaig defensar davant d’un tribunal, vaig publicar les aportacions de la investigació en revistes acadèmiques i en un llibre generalista. Llavors, ¿què està passant? ¿Quin és el problema? Parlem clar: el problema és que els qui governaven fa cent dies no han assumit que avui són oposició”, va escriure Sánchez en el seu compte de Facebook. El text traspuava malestar, amb el president que proclamava el seu “orgull” pel treball realitzat i acusava el PP i Ciutadans de “traspassar totes les línies vermelles”.
La polèmica arriba quan Sánchez passa pel seu pitjor moment des que va arribar a la Moncloa. El Govern es veu llastat per la caiguda de Montón, arran d’un escàndol de la desprestigiada Universitat Rei Joan Carles molt similar al que hi ha sobre Pablo Casado, i per la descoordinació, plasmada en les seves nombroses rectificacions. El ‘cas tesi’ amplifica la sensació d’un Executiu en hores baixes.
El focus, en Casado
Notícies relacionadesEl president no podia quedar-se de braços plegats, expliquen a la Moncloa, veient com “el globus s’anava inflant” en contra seu. Però són molts en el PSOE que consideren que el pas arriba tard. “Tota la rumorologia hauria quedat en res si hagués penjat la tesi a la web fa temps”, va dir un important diputat. Hi ha col·laboradors de Sánchez que li donen la raó. Expliquen que ja el 2014 li van recomanar que fes accessible el treball, però el líder s’hi va negar. No volia, continuen en el seu entorn, ser escrutat acadèmicament i no quedar en gaire bon lloc. “Ara és inevitable. Donem per fet que molts mitjans titularan que la tesi és dolenta, banal i mediocre”, expliquen fonts socialistes.
En el Govern asseguren que les acusacions d’irregularitats no estan sustentades, una cosa en la qual coincideix la Universitat Camilo José Cela, que després de revisar tot el procés de la tesi de Sánchez conclou que va ser "normal". Els socialistes intenten ara reorientar el focus cap a Pablo Casado, el màster del qual està sent investigat pel Tribunal Suprem. El líder del PP va obtenir el títol sense assistir a classe, cursant només quatre de les 22 assignatures, gràcies a convalidacions. Mai ha mostrat els treballs amb què va aprovar aquestes matèries i la marxa de Montón el deixa en una posició molt incòmoda. “No sabem on són els treballs de Pablo Casado. I això que sí pot ser un problema, perquè està als tribunals”, va assenyalar la vicepresidenta, Carmen Calvo.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia