negociació amb regne unit

Borrell: utilitzarem el 'Brexit' per aconseguir coses positives a Gibraltar

"Utilitzarem la negociació per obtenir les coses més positives possibles per a la nostra gent, per a Espanya i per als espanyols que treballen a Gibraltar"

undefined45074258 madrid  17 09 2018  el presidente del gobierno  pedro s nche180917174910

undefined45074258 madrid 17 09 2018 el presidente del gobierno pedro s nche180917174910 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Espanya utilitzarà la negociació del 'Brexit' i el futur estatus de Gibraltar per obtenir "les coses més positives possibles" per als espanyols de la zona i els que treballen en el Penyal.

Així ho ha afirmat el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, que aquest matí s’ha reunit amb el negociador cap de la Unió Europea (UE) per al 'Brexit', Michel Barnier, que dina amb el president del Govern, Pedro Sánchez.

"Utilitzarem la negociació per obtenir les coses més positives possibles per a la nostra gent, per a Espanya i per als espanyols que treballen a Gibraltar", ha assegurat Borrell en declaracions a la sortida de l’acte de balanç dels cent dies de Govern de Sánchez.

El 'Brexit' serà un dels assumptes principals en la reunió de caps d’estat i de Govern de la UE en el Consell Europeu previst per a l’octubre i en la reunió informal que tots ells mantindran els pròxims 19 i 20 de setembre a Salzburg (Àustria).

Punts oberts

La situació en la qual quedi Gibraltar després de la sortida del Regne Unit de la UE és un dels punts "importants" que queden oberts en la negociació i que el mateix Barnier va explicar que han de quedar resolts abans del mes d’octubre, quan Brussel·les pretén finalitzar la negociació sobre l’acord de retirada del Regne Unit.

En la seva compareixença del 13 de setembre passat davant de la Comissió d’Afers Exteriors del Congrés, Borrell va afirmar que Espanya no utilitzarà les negociacions per reclamar la sobirania del Penyal, ja que la prioritat és millorar la situació de la zona del Camp de Gibraltar.

Aquesta actitud no suposa "cap renúncia" sobre la reivindicació històrica d’Espanya de recuperar el control del Penyal, però el diàleg sobre el 'Brexit' no és el marc adequat, va explicar llavors el ministre.

Segons el cap de la diplomàcia espanyola, Gibraltar no pot ser "l’últim obstacle al camí cap a l’acord del 'Brexit', i l’objectiu hauria de ser que fos "el primer pas" per a aquest pacte.

Pesca, duana, tabac i aeroport

Entre les seves preocupacions principals sobre el Penyal, Borrell va citar la pesca, la duana, el contraban de tabac, l’aeroport o la sortida i entrada de treballadors espanyols i la convicció que la colònia britànica "no pot ser el tercer territori amb la renda més alta del món envoltada d’una planícia de subdesenvolupament".

Per evitar-ho, el Govern prepara un Pla General per al Camp de Gibraltar, amb polítiques actives d’ocupació, que dinamitzi l’economia de la zona, va explicar Borrell en la reunió de la Comissió Interministerial per al seguiment del 'Brexit de finals de juliol.

Notícies relacionades

En aquesta reunió, el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, va presentar un informe especial sobre la negociació en què identificava tres sectors que revesteixen una importància especial en el marc de les negociacions en curs: els drets dels ciutadans, l’aviació civil i la pesca.

Segons Borrell, en cada un dels aspectes el Govern treballa amb els ministeris implicats "per avaluar la situació i preparar plans de contingència" i dels quals informarà els alcaldes de la Mancomunitat del Camp de Gibraltar, amb qui es reuneix demà en el Ministeri.