El rei Felip VI inaugura la fira Gastech en la seva tornada a Catalunya sense presència del Govern

És la sisena visita del monarca a Catalunya des dels fets de l'1-O

rey / periodico

3
Es llegeix en minuts

Cap membre del Govern de Quim Torra assistirà aquest dilluns a la inauguració de la trentena edició de la fira Gastech, que presidirà el rei Felip VI en la seva sisena visita a Catalunya des dels fets que van seguir la jornada de l’1-O. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, acompanyarà el Rei en aquesta obertura de la Gastech, el principal saló mundial per als professionals del gas i el gas natural liquat, que se celebra per primera vegada a la capital catalana, amb 700 expositors de més de 90 països, i preveu reunir fins dijous vinent uns 30.000 assistents. A l’acte d’inauguració han assistit més d’un miler de persones en un auditori tot ple. El Rei havia de firmar davant dels presents en una tauleta davant de les pantalles gegants que retransmetien l’acte però finalment el dispositiu no ha funcionat. Però ni tan sols l’error tècnic ha enterbolit l’acte, que ha discorregut entre somriures, sense discursos i moltes trobades interpersonals.

La flor i nata del sector del gas no hi va faltar. Els màxims directius de Cepsa (Juan Vera), Enagás (Antonio Llardén), Naturgy (Francisco Reynés), Repsol (Antoni Brufau), etcètera van donar forma professional a la trobada i el Rei va aportar el glamur institucional i les aglomeracions. 

Tot i que al principi la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, figurava en la relació d’assistents a aquesta inauguració, finalment la Generalitat estarà representada pel director general d’Energia, Pere Palacín, segons han confirmat fonts del seu departament. Chacón participarà, en canvi, també aquest dilluns, en la inauguració del Global Power & Energy (GPEX), un saló paral·lel a la Gastech que se celebra al mateix recinte de Gran Via de l’Hospitalet, perquè, segons han justificat les mateixes fonts, el Govern dona prioritat a la relació amb les empreses i l’Institut Català d’Energia (ICAEN) és "soci institucional" d’aquest fòrum.

L’última vegada que el Rei va visitar Catalunya va ser el 17 d’agost passat, amb motiu de l’homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, quan va compartir l’espai reservat a les autoritats amb el president del Govern, Pedro Sánchez; el de la Generalitat, Quim Torra, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

El missatge sobre l’1-O

La visita de Felip VI es produeix menys d’una setmana després de la Diada i dues setmanes abans del primer aniversari de la votació de l’1-O sobre la independència, després de la qual el Rei es va dirigir als espanyols en un controvertit missatge televisat sobre Catalunya.

En senyal de rebuig d’aquell missatge, cap representant de les institucions polítiques catalanes va voler rebre el Rei a la seva arribada al Palau de la Música de Barcelona quan va anar a la capital catalana, el febrer passat, per presidir el sopar de benvinguda als participants al Mobile World Congress (MWC). No obstant, l’endemà, representants de la Generalitat i l’alcaldia de Barcelona van aparcar per un dia les seves diferències amb Felip VI per escenificar el recolzament comú al MWC durant la inauguració d’aquesta important fira internacional a les instal·lacions de la Fira a l’Hospitalet, les mateixes que allotgen aquests dies la Gastech.

Notícies relacionades

El monarca va tornar a l’abril a Barcelona per presidir l’entrega de despatxos a la nova promoció de jutges, un acte celebrat a l’Auditori de la capital catalana, on va estar acompanyat pel president del Tribunal Suprem i el CGPJ, el ministre de Justícia i el fiscal general de l’Estat i al qual va assistir el jutge Pablo Llarena.

Ja al juny, va anar a Tarragona per a la inauguració dels XVIII Jocs Mediterranis, on va coincidir per primera vegada amb el president, Quim Torra, que va anunciar que el Govern no tornaria a convidar el Rei ni assistiria a actes organitzats "per la monarquia". L’Executiu de Torra va estendre aquesta plantada a l’entrega dels premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) convocats per a finals d’aquell mes, sota la presidència de Felip VI i la reina Letícia, una cerimònia que a més va haver de canviar de seu pel veto al Rei de l’Ajuntament de la capital gironina.