A L'ARTS SANTA MÒNICA
El Govern commemorarà l'1-O amb un "memorial" temporal
"Rebem cops. És evident que necessitem rememorar-ho", argumenta la consellera Borràs
La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha anunciat aquest dimecres que amb motiu del primer aniversari del referèndum sobiranista de l’1 d’octubre, el Centre d’Arts Santa Mònica es convertirà en un "memorial" temporal de l’1 d’octubre amb l’exposició '55 urnes per la llibertat', que s’ha pogut veure a Brussel·les (Bèlgica) i Perpinyà (França), i que, a més, tindrà cartes enviades als presos.
En un esmorzar informatiu, la consellera ha avançat que l’1 d’octubre l’Arts Santa Mònica es dedicarà a fer un memorial de l’1-O, que recollirà com els artistes han repensat aquell episodi i els llibres que s’han publicat sobre el tema des d’aleshores, així com "tot el que va comportar".
Ha afegit que aquesta exposició incorporarà les "riuades" de cartes als presos sobiranistes, posant en relleu "un moviment col·lectiu molt potent".
La consellera ha remarcat que es commemorarà perquè va ser una experiència de comunitat i una vivència de poble "brutal" i amb certa màgia, on es va vincular la voluntat popular amb la voluntat política.
Recordar i aprendre lliçons
"Rebem cops. És evident que necessitem rememorar-ho i no gosaré dir ‘celebrar-ho’ però sí recordar-ho i aprendre’n les lliçons", ha dit la consellera, que també ha citat el primer aniversari aquest dijous de la manifestació davant de la Conselleria d’Economia que va portar a la presó els líders sobiranistes Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.
Sobre ells, ha lamentat que era inimaginable el que anava a passar amb la "tergiversació de les paraules i els relats", posant sobre la taula una violència que no va existir.
"Vivim en la gestió d’aquest despropòsit col·lectiu", ha dit Borràs, que ha instat a tenir el retrovisor posat per no oblidar tot el succeït i creure que es viu en normalitat, en una, al seu judici, inacceptable regressió dels drets.
Espanyols per a les coses dolentes i per a les bones
Preguntada sobre el ministre de Cultura, José Guirao, amb qui s’ha trobat tres vegades, ha instat a esperar la data d’una reunió que s’ha de donar des del Govern per abordar els greuges sobre la taula, i ha assenyalat: "Si veiem la regressió de la intervenció de l’Estat [als equipaments catalans], una certa independència ja ens l’han concedit, però la voldríem completa".
La consellera ha apuntat que: "Si som espanyols per a les coses dolentes, també ho som per a les bones", i ha instat a treballar per aconseguir millores mentre no s’aconsegueixi.
Sobre el pressupost del seu departament, ha comentat que s’està en la "pròrroga de la pròrroga" i que, el 2015, Cultura va tenir 240 milions d’euros, mentre que 10 anys abans era de 420 milions, la qual cosa comporta un dèficit estructural per a la cultura.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia