Sánchez advoca a Quebec per una «solució política» al conflicte català

El cap de l'Executiu evita tota desautorització als que demanen fer un gest amb els polítics presos

Afirma que «no serà ni avui ni demà quan es resolgui aquesta crisi, però es va pel bon camí»

fojbr1atgld0xc2lwyd5g71100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha evitat aquest diumenge tota desautorització al cor de veus dins del Govern i el seu entorn, que expressen que veurien amb bons ulls certes mesures de gràcia amb els polítics catalans presos. Sánchez, de viatge oficial al Canadà, ha ofert una roda de premsa conjunta amb el primer ministre nord-americà, Justin Trudeau. El fet d’estar a Mont-real, és a dir, al Quebec, ha servit al president espanyol per assenyalar que aquesta província canadenca mostra que “és possible trobar una solució política a un problema polític”. Això sí, va advertir tot seguit que “cada país ha de trobar el seu camí”, és a dir, que no hi ha solucions úniques.

“Des del respecte a la legalitat es poden trobar respostes”, ha insistit el cap de l’Executiu, que considera que “s’ha de deixar de banda la via judicial i retornar a la política”. “No serà ni avui ni demà quan resolguem aquesta crisi, però anem pel bon camí”, ha sentenciat Sánchez.

“El Govern no es pronuncia sobre cap hipòtesi”, ha assenyalat Sánchez sobre les paraules, dissabte, de la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera que va advocar per un indult als polítics presos. No ho va dir Sánchez en mal to i sí després d’una llarga consideració en què va assenyalar que Cunillera va voler traslladar que hi havia “falta d’empatia” en el llenguatge polític, una cosa que subscriu. “En els últims temps s’ha fet servir un llenguatge gruixut, de divisió i confrontació”, ha reblat.

Sánchez ha dit que la lliçó que s’ha treure de Quebec i del Canadà és que des de la política i el respecte a la legalitat es poden trobar solucions polítiques. “A Catalunya, desgraciadament durant més d’una dècada hi ha hagut bastants processos electorals i dos referèndums (amb referència a les consultes celebrades per la Generalitat i no reconegudes per l’Estat) i el curiós és que sempre ha sortit el mateix resultat, que l’independentisme no compta amb una majoria social darrere”, ha afegit.

“Assumpte delicat intern”

Davant seu ha posat èmfasi en el fet que sempre hi ha hagut una majoria social a Catalunya que no ha demanat independència ni tampoc continuar com fins ara, sinó reforçar l’autogovern.

Notícies relacionades

“És en això que està centrant el Govern d’Espanya la seva proposta política, i crec que aquesta és probablement la reflexió, la conclusió que podem treure del procés que va solucionar la crisi al Canadà respecte a Quebec”, ha afegit.

Per la seva part, Trudeau ha remarcat que la qüestió de Catalunya és un assumpte “intern delicat” i s’ha limitat a assenyalar que té molta confiança en el Govern d’Espanya i en els ciutadans perquè es respectin els drets humans i la llibertat d’expressió.