LES CLAVEGUERES POLICIALS
Delgado insisteix a emmarcar els àudios en un atac al Govern
Afirma que la gravació està tallada i enganxada i que qui la coneix sap que no diria "maricon" a Marlaska
Distingeix entre el Villarejo advocat i el Villarejo comissari per justificar el canvi de versió del Ministeri
La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha aprofitat un esmorzar informatiu en el Club Siglo XXI per emmarcar els àudios del dinar que va tenir el 2009 amb l’excomissari José Manuel Villarejo –a presó des del novembre pel 'cas Tàndem’, en què s’investiguen les clavegueres policials– en "un atac institucional" contra el Govern de Pedro Sánchez, que insinua que es deu a l’activitat de l’Executiu per "canviar el món", "il·lusió" que ella comparteix per fer-ho "una mica millor". Ha restat transcendència al que s’ha publicat per la ‘Moncloa.com’ aquest dimarts en què se la sent anomenar "maricon" al seu company de Gabinet, el jutge Fernando Grande-Marlaska, al qual diu que ha telefonat aquest matí.
Ha assegurat que es tracta de "trossets d’àudios solapats, posats enganxats, en què s’afirmen determinades coses" en una conversa "distesa". "Qui em conegui sap que no em refereixo a ell, que és una persona que estimo", ha afegit, i a continuació ha repassat les trobades que durant els 25 anys que ha estat a l’Audiència Nacional ha tingut amb Villarejo: quan van ser presentats, l’àpat en què celebrava que havia sigut condecorat pel Ministeri de l’Interior amb altres membres de la cúpula policial del moment i el jutge Baltasar Garzón, així com un cafè posterior. Justícia va precisar, després de la compareixença, que si hagués utilitzat un apel·latiu tan desafortunat per referir-se a Marlaska en cap cas tindria la intenció de denigrar la condició d’homosexual del ministre.
Ha tractat de diferenciar entre les diferents facetes de Villarejo, com a advocat i com a comissari, per intentar neutralitzar qualsevol responsabilitat per haver-se reunit amb ell, i ha assegurat que no hi ha hagut un canvi de versió en les explicacions ofertes per justícia, malgrat que en principi va negar qualsevol relació amb ell, després va precisar que va ser "professional" i va acabar admetent haver coincidit en esdeveniments.
I ha qualificat de "barbaritats" les primeres informacions relatives a la peça Pit, que és secreta, en què s’ha trobat un apunt de l’excomissari sobre una presumpta reunió amb ella. S’ha aferrat que la mateixa Fiscalia de l’Audiència Nacional ha negat que tingués cap participació en el procediment d’extradició de l’empresari Ángel Pérez Maura, per la intermediació del qual Villarejo sembla que va cobrar. En aquesta part del 'cas Tàndem’ s’investiga si també ho va fer Baltasar Garzón, molt amic de la ministra.
"No permetré sota cap concepte que ningú qüestioni els meus principis, la meva honorabilitat, perquè això és el que tinc després de 30 anys de feina. Continuo treballant amb el recolzament el president del Govern, per descomptat, i del Govern, per descomptat, perquè tenim un objectiu superior que deixar-nos arrossegar per atacs que no tenen res a veure amb la política, no són veritat, no tenen sentit i que són absolutament execrables", ha sentenciat.
Presons del procés
Pel que fa als comentaris de certs membres de l’Executiu, que s’han mostrat partidaris de l’excarceració dels líders del procés, la ministra ha fet una encesa defensa del Govern de Sánchez. "Si hi ha una cosa que des del minut ha fet aquest Govern és respectar la independència judicial i l’autonomia del ministeri fiscal. Es manté i es continuarà mantenint perquè és una de les raons que ens separen del PP, on hi ha hagut ministres reprovats per posar i treure fiscals", ha dit amb referència al seu antecessor en el càrrec, Rafael Catalá, però alhora conscient que ella mateixa pot ser-ho també, per la polèmica suscitada en relació amb el jutge Pablo Llarena i la demanda presentada contra la jurisdicció espanyola.
Notícies relacionades"No hi ha hagut cap interferència en cap jutge. No opinaré de cap manera sobre el procediment de la causa que se segueix al Tribunal Suprem, perquè s’està instruint i està en l’última fase i s’ha d’estar pendent del que decideixin els jutges. I ningú ha donat una sola instrucció a ningú, perquè aquest govern és diferent," ha afirmat.
Després d’assegurar que no es pronunciarà sobre la causa oberta del procés, ha admès que la de llei d’indults és del 1870 i "és molt velleta", per tant, és una oportunitat per buscar consensos i determinar què és el millor. El PP vol vetar en aquesta llei la possibilitat que es concedeixin indults de delictes com la rebel·lió i la sedició.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia