La crisi catalana
El Govern i la Generalitat avancen en el diàleg malgrat la desconfiança mútua
Les dues administracions perfilen la retirada del recurs davant del TC contra la llei catalana de vivenda
L'independentisme reclama compromisos a curt termini i els socialistes temen una tornada al xoc
combo-sanchez-torra
Marcada per les gravacions a Dolores Delgado i la societat patrimonial de Pedro Duque, amb Pedro Sánchez de viatge als EUA per participar a l’Assemblea General de l’ONU, aquesta setmana ha sigut productiva per a les relacions entre l’Executiu central i el Govern. Dimarts, el Ministeri d’Hisenda va acordar amb la Generalitat saldar al llarg dels pròxims quatre anys els gairebé 1.500 milions d’euros que estaven pendents de pagament a Catalunya. Dimecres es va reactivar la comissió bilateral d’infraestructures, que es reunirà a mitjans del mes que ve, més d’una dècada després de la seva última cita. En el primer aniversari de la convocatòria independentista de l’1 d’octubre, el diàleg entre els governs de Sánchez i Quim Torra, basat en les prop de 15 trobades bilaterals que s’han produït, s’obre camí.
La desconfiança mútua continua sent molt present i caldrà esperar a les pròximes eleccions generals i catalanes per abordar el problema territorial de fons, reconeixen fonts de les dues parts, però el nou clima que intenten traslladar els dos executius ja va més enllà de les bones paraules. La retirada de recursos davant del Tribunal Constitucional que va plantejar l’Executiu de Mariano Rajoy contra normes del Parlament, moltes d’elles de contingut social i avalades pel PSC, també s’està obrint camí.
La primera iniciativa d’aquest tipus va afectar, a començaments de setembre,la llei catalana de sanitat universal, però aquest pas va venir atesa fonamentalment pel decret del Govern central que tornava el caràcter universal a la sanitat a tot Espanya. Mantenir la impugnació davant del Constitucional era incongruent.
Ara, en canvi, el Govern i la Generalitat negocien una cosa més complicada: el desistiment del recurs contra la llei catalana de vivenda. Segons fonts del Ministeri de Política Territorial, dirigit per Meritxell Batet, el Govern encara s’ha de comprometre a fer algun canvi en la norma, però les converses van per bon camí.
La velocitat
La Generalitat demana que tot el procés vagi més ràpid. L’Executiu vol anar pas a pas. Cada una de les seves iniciatives, en especial el trasllat dels dirigents independentistes a presons catalanes i el discurs de diversos ministres que no convé allargar la seva presó provisional, és atacada pel PP i Ciutadans, que acusen l’Executiu de "vendre’s a ERC i el PDECat a canvi del recolzament a la moció de censura que va conduir Sánchez a la Moncloa".
El PSOE i el PSC van acollir amb alleujament que Torra amb prou feines dediqués espai en el seu pla de govern, presentat dimarts passat, a la secessió. Però els socialistes no donen res per fet. Temen que el Govern torni a una retòrica de xoc a l’abric de l’aniversari de l’1-O.
“Em sembla molt estrany que hi hagi qui digui que ara estem pitjor. ¿Pitjor que quan? ¿Pitjor que quan es convocava un referèndum il·legal o que quan es declarava la independència? Una miqueta de calma, sisplau. Una miqueta de prudència, sobretot en boca d’alguns que semblen creure que si és pitjor, és millor. La desinflamació ha començat. I és, sens dubte, un gran encert del presidentPedro Sánchez. Malgrat que no puguem llançar encara les campanes al vol, es pot esperar que en els pròxims mesos aquesta dinàmica d’acords faci créixer la confiança entre els dos governs i permeti abordar qüestions més de fons sobre les quals estem obligats a reflexionar", va dir dijous a Madrid el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta.
Notícies relacionadesHores després, des de Nova York, el cap de l’Executiu, que necessita els vots de republicans i postconvergents per tirar endavant les seves mesures en el Congrés, va mostrar la seva confiança en l’esforç de diàleg, però no va donar res per fet. "Si els independentistes prioritzen el conflicte en lloc de la cooperació, la legislatura està acabada, anirem a eleccions", va advertir.
Les dues parts, l’Executiu central i el Govern, coincideixen en una cosa essencial: el problema principal, l’encaix o separació de Catalunya, no es podrà abordar seriosament fins després de les eleccions generals i catalanes. Però, de moment, el diàleg, centrat en matèries molt específiques, avança. Aquesta tardor, Sánchez es reunirà amb Torra en el Palau de la Generalitat. També traslladarà el Consell de Ministres a Barcelona. Una cosa impensable fa només un any.
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat