INVESTIGACIÓ
La policia va buscar urnes de metacrilat i cartró abans de l'1-O
El plec tècnic d'una licitació de la Generalitat i una "logística domèstica" van dificultar la investigació
undefined40367043 01 10 2017 lleida disturbios en el barrio de cappont de llei180928223421
Francesc Esteve, secretari general del Departament de Governació de la Generalitat, va firmar un anunci de licitació "per alsubministrament d’urnes en les eleccions al Parlament de Catalunya, consultes populars i altres formes de participació ciutadana" que es va publicar el 9 de maig del 2017 en el Diari Oficial de la Generalitat i que, quatre mesos després, va condicionar la indagació més infructuosa de les Forces de Seguretat en el procés.
Se citava les empreses interessades a fabricar dos lots de 8.000 urnes per 184.000 euros per a "urnes electorals transparents" i 16.000 per a "urnes de cartró". Avui fonts policials admeten que, arran d’aquest anunci, buscaven "urnes convencionals i no caixes de plàstic de magatzem".
El concurs de la Generalitat va costar una querella de la Fiscalia a la consellera Meritxell Borrás, i, malgrat que van acudir les firmes barcelonines Plastic Express i Espai Word, la convocatòria va quedar deserta el 27 de juny per falta d’homologació de les concurrents.
Per a les fonts de la Seguretat de l’Estat, les urnes es van fer a fora i es van introduir a Catalunya amb "una logística domèstica" i per parts (contenidors d’una banda, tapes de l’altra i adhesius de l’altra), per la qual cosa una confiscació parcial hagués sigut difícil de sostenir. "Si agafem 2.000 caixes de plàstic per traster i sense tapes, ¿com s’havien de presentar com a urnes?", els va dir un oficial de la Guàrdia Civil a polítics d’Interior.
No va arribar informació exterior
Contrasten les nombroses confiscacions policials de paperetes i cartells, i els bloquejos informàtics del referèndum els últims dies del mes de setembre amb el nul èxit buscant urnes. En aquesta recerca, "Policia i Guàrdia Civil es van cenyir al seu àmbit, al territori espanyol. Si es va adquirir informació a l’exterior, a nosaltres no ens va arribar", explica el llavors secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto.
Notícies relacionadesLa Policia tenia la certesa que les urnes vindrien de fora. "Els organitzadors del referèndum no s’arriscarien a fer-les aquí i que una confiscació els deixés KO", explica una font policial relacionada amb el cas.
Per a aquesta font, "el problema va ser no saber què es buscava exactament". Era el mateix que tenien les forces de seguretat francesa i alemanyes. "Els francesos tenien voluntat d’ajudar, però no sabien com –explica Nieto–. Durant aquells moments del procés hi va haver una col·laboració lleial per part de França, Alemanya, i altres països europeus. Ens traslladaven la seva solidaritat i perplexitat pel que estava passant".
Referèndum a Catalunya Independència de Catalunya Judici del 'procés' Polítics catalans presos Declaració unilateral d'independència (DUI) Estructures d'Estat a Catalunya Ministeri d'Interior
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat