xalet a xàbia
Duque deixa la seva societat patrimonial en mans d'experts i donarà explicacions "ben aviat"
El ministre anuncia òrgans "externs" o "parcialment externs" a la universitat per detectar "qualsevol irregularitat"
pedro-duque
El ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, ha explicat aquest matí que ha posat en mà d’"assessors especialitzats" tota la documentació relativa a la societat patrimonial que va crear juntament amb la seva dona per gestionar dos immobles, a través de la qual podria haver eludit impostos, i ha anunciat que "ben aviat" donarà més explicacions. A més, s’ha mostrat rotund a l’assegurar que no tornaria a utilitzar aquest procediment.
"No hem obtingut un estalvi fiscal net, sinó més aviat al contrari", ha insistit l’astronauta, en un esmorzar informatiu celebrat a Madrid, com ja va fer dijous de la setmana passada en una roda de premsa. A més, Duque ha assegurat que els mitjans de comunicació tindran a la seva disposició un "informe complet" de l’activitat de la seva societat patrimonial una vegada que els assessors concloguin la seva feina
Aquestes declaracions han coincidit amb la publicació d’unes informacions d’'OK Diario' que acusen la ministra portaveu, Isabel Celáa, d’ocultar en la seva declaració patrimonial, publicada el cap de setmana passat, un xalet que, el mateix mitjà, ha valorat en més d’1,5 milions d’euros.
Control universitari
Duque aposta pel fet que la futura llei d’universitats que prepara el Govern incorpori un "òrgan extern" o "parcialment extern" per "detectar qualsevol tipus d’irregularitat" i evitar així casos com els de Cristina Cifuentes, Pablo Casado o Carmen Montón.
En aquest sentit, ha anunciat que resulta "molt difícil" saber com es perfilarà la nova llei però que aquesta contindrà un òrgan que sigui "capaç de detectar qualsevol irregularitat".
"És lògic que un dels canvis sigui una participació més gran del teixit social en la definició de què és i el que han de fer les universitats, quins estudis són necessaris i quin camí hauríem de seguir," opina Duque, que apunta que el Ministeri "segurament" inclourà "algun tipus de mecanisme" perquè la societat pugui aportar idees amb l’objectiu d’influir en el funcionament "positiu" del sistema.
Tracte "injust" de la premsa
El ministre també ha qualificat d’"injust" el tracte que ha rebut la universitat pública per part dels mitjans de comunicació sobre les irregularitats en els postgraus de l’Institut de Dret Públic de la Universitat Rei Joan Carles I. "Apel·lo a la societat i, en especial, als mitjans de comunicació perquè siguin més específics quan informen d’alguns casos molt puntuals", ha assenyalat Duque.
Després d’afirmar que està "aprenent a parlar com els polítics", el ministre ha retret als mitjans de comunicació no haver explicat "clarament que és el que ha passat" pel que fa a aquest assumpte.
"La major part del sistema no està subjecte a cap problema", ha posat èmfasi Duque sobre els dubtes sorgits al voltant de com van obtenir els seus màsters l’expresident de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, l’actual president del PP, Pablo Casado, i l’exministra de Sanitat, Carmen Montón.
Una nova universitat
Duque ha volgut ressaltar al llarg de l’esmorzar la qualitat del nivell de producció científica d’Espanya "malgrat els anys de la crisi" i ha qualificat l’esforç dels investigadors del nostre país de "gairebé una heroïcitat". En aquesta línia, ha afirmat que els estudiants espanyols competeixen amb les millors universitats del món, tot i que això no significa que sigui necessària "una adaptació". Per al ministre és el moment d’una nova llei d’universitats, una cosa que fa temps que reclamen els rectors, que permeti "una participació més gran del teixit social en la definició que han de fer les universitats".
Notícies relacionadesDuque, que ha explicat que "la ciència és el pilar d’una societat moderna i competitiva", ha assegurat que s’ha de ser conscients que "aquest projecte no es pot consolidar en un any" i ha enumerat els aspectes necessaris per continuar avançant: "Més finançament, estabilització i una nova universitat". A més, ha destacat la importància del finançament en R+D+I per a les pimes.
Finalment, el titular de Ciència i Innovació ha dit estar a les "ordres" de Pedro Sánchez i ha comentat que, si en una futura legislatura el tornen a trucar, continuarà encapçalant el seu ministeri ja que "l’estabilitat és necessària".
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia