TENSIÓ ENTRE PAÏSOS

Borrell, sobre la crisi amb Flandes: "És un conflicte diplomàtic, no hi traurem importància"

El president del Parlament flamenc diu que no té intenció de suavitzar les crítiques al Govern central

fcasals45496631 madrid 17 10 2018 politica   congreso de los diputados   ses181017104809

fcasals45496631 madrid 17 10 2018 politica congreso de los diputados ses181017104809

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més llenya al foc en la crisi oberta entre el Govern espanyol i Flandes. El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha rebutjat aquest dimecres avivar la crisi i ha assegurat que es tracta d’un "conflicte diplomàtic" en tota regla. De fet, el ministre-president d’aquesta regió belga, Geert Bourgeois, ha qualificat com un "acte molt hostil" la decisió de Borrell, la vigília, de retirar l’estatus diplomàtic al delegat del Govern de Flandes a l’ambaixada de Bèlgica a Espanya. I mentrestant, el detonador de la crisi, el president del Parlament flamenc, Jan Peumans, ha assegurat que no pensa suavitzar les seves crítiques a l’Executiu espanyol a compte del procés.

"Notraurem importància a les coses", ha dit Borrell en declaracions al passadís del Congrés, just unes hores després de rebre al seu despatx l’ambaixador belga a Espanya, Marc Calcoen, i comunicar-li que el Govern espanyol retirava la condició diplomàtica al delegat de Flandes a Espanya i que no la concedirà a cap altre que el succeeixi.

El ministre ha justificat la mesura en el fet que "Espanya no pot permetre’s que, una vegada rere l’altra, el president d’un Parlament actuant com a tal digui que som un país que ha de ser expulsat de la UE", com ha fet en tres ocasions Peumans. "Els hem advertit tres vegades, i a la tercera va la vençuda", ha afegit.

"Segell i capçalera del Parlament"

Segons el seu parer, Peumans "pot dir el que li vingui de gust" a títol personal, però no fer aquestes afirmacions en cartes "amb segell i capçalera del Parlament" que, segons el que ell sap, no s’ha pronunciat sobre el tema".

"Això cap país que es respecti ho pot tolerar", ha reblat. Precisament, una carta de Peumans a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell qüestionant la democràcia espanyola va ser l’origen de les protestes diplomàtiques d’Espanya davant de l’ambaixador belga.

"Acte molt hostil"

El màxim representant de Flandes, d’altra banda, ha transmès aquest dimecres el seu malestar per la mesura aplicada contra el seu delegat a Espanya. Segons la seva opinió, es tracta d’un "acte molt hostil" i inèdit a la UE.

"És la primera vegada que passa en la història de la Unió Europea, des de la creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l’Acer (CECA, germen de la UE) el 1952 i, probablement, des del 1945", ha assegurat Geert Bougeois en declaracions a l’emissora belga Ràdio 1.

El polític de la Nova Aliança Flamenca (NVA) ha explicat també que té la intenció de traslladar aquest malestar a l’ambaixadora d’Espanya a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, i ha assegurat que encara no ha rebut cap notificació oficial.

Peumans es reafirma

El conflicte, de moment, no sembla que s’hagi de suavitzar, ja que el causant principal, el president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, ha assegurat que no corregirà ni suavitzarà el to de les seves crítiques a Espanya.

"Encara dic al meu país el que crec que he de dir", ha afirmat en la mateixa emissora de ràdio, en què també ha negat que dimecres passat comparés Espanya amb Bòsnia durant una exposició sobre el procés sobiranista català a la seu del Parlament flamenc.

Notícies relacionades

Així mateix, Peumans s’ha reafirmat en les seves declaracions sobre la situació dels polítics independentistes en presó preventiva. "Repeteixo: per a mi està fora de discussió que els polítics que defensen la seva opinió política estan tancats en una presó, cosa que no és digne d’un Estat de dret", ha assegurat.

El també dirigent de la NVA ha afegit que ningú li ha cridat l’atenció fins ara i que tampoc li correspon fer-ho a Espanya.