GEST DE L'EXECUTIU CENTRAL

Bèlgica desatén Flandes i no cridarà a consultes l'ambaixadora espanyola

La regió flamenca qualifica d'"acte molt hostil" la retirada del rang diplomàtic al seu delegat a Espanya

Borrell admet que és un "conflicte diplomàtic" i el primer ministre belga demana "responsabilitat" a les dues parts

zentauroepp44361458 barcelona  17 07 2018  entrevista entre el president torra i181017104409

zentauroepp44361458 barcelona 17 07 2018 entrevista entre el president torra i181017104409 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La crisi oberta entre el Govern espanyol i Flandes va a més. "És un conflicte diplomàtic", va dir aquest dimecres el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, que el dia anterior va retirar l’estatus diplomàtic al delegat del Govern de Flandes a l’Ambaixada de Bèlgica a Espanya a causa de les paraules del president del Parlament flamenc, Jan Peumans, en les quals recolza l’independentisme català i posa en dubte que Espanya sigui una democràcia. "És un acte molt hostil", va assenyalar el ministre president de Flandes, Geert Bourgeois, que va demanar al Govern belga que, en resposta al pas donat per Borrell, convoqués l’ambaixadora espanyola en aquest país. No va tenir èxit: Bèlgica no pensa fer aquest pas, va assenyalar l’homòleg de Borrell, Didier Reynders. De fet, el primer ministre belga, Charles Michel, ha negat que existeixi un "conflicte diplomàtic" i ha demanat "responsabilitat" a les dues parts.

El creuament de retrets, que sobrevola el Consell Europeu a Brussel·les, va començar fa tres setmanes, arran de la publicació d’una carta que Peumans va enviar a l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell,Carme Forcadell actualment en presó preventiva. "El Govern d’Espanya no compleix les condicions per formar part d’una UE moderna i democràtica", assenyalava l’escrit de Peumans. Juntament amb Carles Puigdemont, el president de la Cambra flamenca va abundar després en les seves crítiques a Espanya. "Tancar polítics és un acte de violència", va insistir, provocant la dràstica decisió presa per Exteriors dimarts passat.  

"No li traurem importància a les coses. Espanya no pot permetre’s que, una vegada després de l’altra, el president d’un Parlament actuant com a tal digui que som un país que ha de ser expulsat de la UE. Això cap país que es respecti ho pot tolerar. Hem advertit tres vegades, i a la tercera va la vençuda", va argumentar Borrell als passadissos del Congrés a primera hora del matí. Horas més tard, des del Senat, el titular d’Exteriors va treure transcendència a la decisió de Flandes de demanar al Govern belga que convoqui l’ambaixadora espanyola. La representant diplomàtica, va explicar el ministre, respon davant de Bèlgica, no davant d’algun dels seus territoris.

"La primera vegada"

Notícies relacionades

Però l’Executiu de Flandes no està disposat a deixar la crisi aquí. "És la primera vegada que passa en la història de la UE", va assenyalar el seu president a la Ràdio 1 belga. A la mateixa emissora, Peumans, autor de les declaracions que tant han molestat el Govern socialista, i que igual com Bourgeois forma part del partit nacionalista N-VA, va insistir en l’atac a Espanya, emmarcant-lo dins del seu dret a la llibertat d’expressió. "Encara dic al meu país el que crec que he de dir.  Els polítics que defensen la seva opinió estan tancats en una presó, la qual cosa no és digne d’un Estat de Dret," va dir el president del Parlament flamenc.

El Govern, mentrestant, va anunciar la seva intenció d’"enfortir les relacions amb Flandes". El mateix Quim Torra va acusar Borrell de dedicar "el cent per cent" del seu temps a "combatre la causa independentista".