El Govern no aclareix per què és inconstitucional la reprovació del Rei
Celaá admet que no pot "determinar" quins aspectes del text del Parlament són contraris a la Carta Magna
L'Executiu es limita a assenyalar que la Cambra catalana "no és competent" per reclamar la República
undefined45524406 madrid 19 10 2018 pol tica isabel celaa portavoz del gob181019151148 /
El Govern vol recórrer davant del Tribunal Constitucional (TC) la recent resolució del Parlament sobre el Rei, però no sap dir perquè és inconstitucional. La portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá, va eludir aclarir aquest divendres, després del Consell de Ministres, quins apartats són contraris a la Carta Magna en el text, purament declaratiu, aprovat per la Cambra catalana, que condemna la posició de Felip VI després del referèndum del passat 1 d’octubre i aposta per l’"abolició" de la Monarquia com a "institució caduca i antidemocràtica".
La decisió de Pedro Sánchez d’acudir a l’alt tribunal a causa d’aquesta iniciativa parlamentària, demanant primer un dictamen al Consell d’Estat, suscita dubtes jurídics. En lloc d’aclarir-les, Celaá es va centrar només en el terreny polític. "No li puc determinar de quins punts estem parlant", ha contestat la portaveu a la pregunta de per què la resolució és inconstitucional i quins articles de la llei fonamental estaria violentant. "El que sí que puc dir-li és que el Govern considera inacceptable, per una qüestió de competències, que un parlament d’una autonomia qüestioni la posició del cap de l’Estat," ha continuat.
Notícies relacionadesCelaá va diferenciar entre la "crítica legítima" al Monarca i la capacitat de l’òrgan legislatiu d’una comunitat per apostar per la república. "Aquesta resolució va ser considerada inacceptable no perquè es critiqui a la direcció de l’Estat. Un parlament autonòmic no és competent per dissenyar la forma de l’Estat", va explicar. No obstant, poc després, la també ministra d’Educació ha assenyalat que "el cap de l’Estat ha d’estar fora de la crítica, del debat partidari i polític."
L’hipotètic revés
El Consell d’Estat, en el qual acaba d’ingressar l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de SantamaríaSoraya Sáenz de Santamaría, té una setmana per elaborar el dictamen que li ha demanat el Govern. No seria la primera vegada que l’organisme consultiu no dona suport a l’Executiu en la seva intenció d’acudir al TC. Ja ho va fer el gener de l’any passat, sobre la impugnació de la candidatura de Carles PuigdemontCarles Puigdemont, fugit de la Justícia, a la presidència de la Generalitat. Però la seva resposta, tot i que preceptiva, no és vinculant. Celaá va donar a entendre que el Govern recorreria al Constitucional igualment, tal com va fer Mariano Rajoy a començaments d’any. "Si el Consell d’Estat actua d’una altra manera, serà responsabilitat d’aquesta institució, no del Govern", ha dit.
Parlament Govern Tribunal Constitucional Felip VI Independència de Catalunya Isabel Celaá Consell d'Estat
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia