POLS INDEPENDENTISTA

Puigdemont activa el Consell de la República després de la descafeïnada cimera de Waterloo

Toni Comín coordinarà l'organisme, que anirà més enllà de la "internacionalització"

Torra, ERC i les entitats assisteixen a una reunió de la qual la CUP es desmarca

acn-20181022-laexpresident-carles-puigdemont-anuncia-que-el-consell-de-la-repblica-es-presentar-el-30-daoctubre-al-palau-de-la-generalitat-i-defensa-que-avui-es-presenta-auna-estratgia-conjuntaa- / periodico

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

A falta d’unitat independentista, creació de nous organismes amb voluntat unitària. L’estratègia del president Quim Torra, sempre en plena coordinació amb qui el va designar, l’expresident Carles Puigdemont, insisteix a intentar un mínim comú denominador malgrat que la realitat del Govern és la d’una evident cohabitació freda entre postconvergents i republicans. Mentrestant, el tercer actor, la CUP, i bona part del sobiranisme civil, en especial l’ANC, mantenen un pols intern per fer efectiva una república que mai ha sigut tal. Així les coses, aquest dilluns a Waterloo la cimera pretesament secreta entre els diferents actors del procés es va transformar en un anunci: la creació per fi, el pròxim dia 30, de l’embrió del Consell de la República, que liderarà Puigdemont i coordinarà l’exconseller d’ERC Toni Comín, també des de Bèlgica.

La reunió a Waterloo va comptar amb l’absència dels anticapitalistes, que una vegada més van denunciar que aquest tipus d’organismes, com el Consell, són merament "simbòlics" si no van acompanyats de la ruptura. En coherència amb aquesta crítica, els anticapitalistes declinen participar en el Consell i tampoc en el Fòrum Cívic Social i Constituent, l’embrió del qual presentarà aquest dimarts Torra. Per cert, que parlant de ruptura, la diputada cupaire Natàlia Sànchez, va advertir al diari 'Ara': "S’ha de desobeir quan sigui útil".

La pretesa cimera discreta també va arribar precedida dels nous avisos del PDECat de distanciament respecte a una altra plataforma en potència: la Crida Nacional per la República, liderada també per Puigdemont. El president del PDECat, David Bonvehí, va tornar a alertar que "si la Crida és el mateix que el PDECat, serà el PDECat; i no té sentit que hi hagi dos partits defensant el mateix".

Acords per consens

En tot cas, la número dos del PDECat, Míriam Nogueras, sí que va ser a Waterloo. I també representants d’ERC, com Sergi Sabrià, de l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis, així com la consellera Elsa Artadi i altres d’afins a Puigdemont, com Albert Batet, de Junts per Catalunya. Òmnium i l’ANC hi van acudir però sense els seus màxims dirigents.

Fonts coneixedores de la trobada van remarcar que va transcórrer en un clima positiu i que es va acordar per consens presentar l’embrió (el consell fundador) del Consell de la República el pròxim dia 30 en el Palau de la Generalitat. Ara els tocarà a Torra i al vicepresident i dirigent d’ERC, Pere Aragonès, trenar la concreció d’un organisme que figura en el pacte de legislatura però que no tindrà finançament públic, com es va encarregar de remarcar recentment el conseller d’Exteriors, el també republicà, Ernest Maragall.

Un organisme que no només servirà per internacionalitzar el procés, però l’abast del qual és vist a Esquerra amb cert recel. En cap cas els republicans volen que es converteixi en un Govern paral·lel. Però Puigdemont va insistir aquest dilluns després de la cita de Waterloo en l’existència d’un Govern il·legítimament destituït. I és que en l’entorn de l’expresident es continua parlant del "Govern legítim" per referir-se al que presidia Puigdemont.

"Fer efectiva la república"

Els més optimistes, amb tot, diuen veure en la reunió de Waterloo una certa recuperació de l’esperit d’il·lusió. Una il·lusió de la qual va necessitat el sobiranisme. Toni Comín, a la sortida de la trobada, en un hotel de Waterloo, va assegurar que el Consell és necessari "per desplegar la república" i que, en cas contrari, si només es basés la legislatura en les institucions de la Generalitat i la mobilització social, no hi hauria "equilibri".

Notícies relacionades

Torra, també voluntarista, va preferir apel·lar a la CUP: "No em cansaré de repetir que s’ha de tenir un projecte de tota la majoria independentista, en el qual sempre incloc els companys i companyes de la CUP. Espero que d’aquí al 30 d’octubre es convencin de la necessitat de participar-hi, perquè per a nosaltres el Consell de la República és una peça clau".

Una altra peça clau en la intenció de Torra de reconstruir una certa bastida unificadora és el Fòrum Cívic Social i Constituent, el consell assessor del qual presentarà aquest dimarts el president. Un altre organisme que el Govern havia anunciat i que pretén ser un embrió d’una futura constitució catalana. Organisme del qual la CUP –gran capdavantera dels processos constituents juntament amb l’espai dels comuns– s’ha desmarcat qualificant-lo de simple "pintura".