SENTÈNCIA FAVORABLE AL GOVERN
Estrasburg avala que Espanya no descompti les condemnes a presos d'ETA complertes a França
El Tribunal de Drets Humans decideix contra diversos condemnats de la banda que van reclamar una reducció de la pena
zentauroepp29718542 gra037 san fernando de henares madrid 18 05 2015 el hi181023103917 /
El Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg acaba de donar un baló d’oxigen a la política penitència de l’Estat espanyol al reconèixer que els anys de presó complerts en presons franceses per presos de la banda terrorista ETA no han de ser comptabilitzades en el còmput per a la liquidació de la seva pena.
El cas es refereix a la demanda introduïda per Santiago Arrozpide, àlies Santi Potros; Francisco Mugica Garmendia, àlies Pakito, i Alberto Plazaola però afectaràaltres casos pendents amb demandes similars de presos d’ETA que han complert condemna a França i que després de la seva extradició a Espanya continuen complint la condemna en presons espanyoles. Segons fonts citades per l’agència Efe, es tracta de més d’una trentena de casos.
Arrozpide Sarasola va ser detingut a França per pertinença a banda terrorista i condemnat a deu anys de presó el 1987 pels delictes comesos al país veí. El 21 de desembre del 2000 va ser extradit a Espanya, on va ser condemnat a més de 3.000 anys de presó en onze processos per assassinats comesos entre el 1980 i el 1987, inclòs l’atemptat d’Hipercor de Barcelona. Arran de la sentència d’Estrasburg que va fixar la ‘doctrina Parot’, Arrozpide va demanar a l’Audiència Nacional que comptabilitzés en el seu còmput de 30 anys de condemna màxima els anys de presó complerts a França, cosa que va ser acceptada el desembre del 2014.
La fiscalia va recórrer i el Tribunal Suprem li va donar la raó en un ple jurisprudencial de la seva Sala Segona del 13 de gener del 2015. Arrozpide va presentar un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional que ni tan sols es va admetre a tràmit. Santi Potros i Pakito, com molts altres etarres, també van ser detinguts a França i van complir alguns anys de condemna a França abans de ser extradits per integració en organització terrorista, delicte pel qual després no se’ls va jutjar a Espanya. Els seus recursos d’empara van seguir un camí similar al d’Arrozpide.
Recurs davant d’Estrasburg
Exhaurida la via judicial van decidir recórrer a Estrasburg invocant l’incompliment de l’article 6.1 del Conveni Europeu de Drets Humans, sobre dret d’accés a un tribunal; de l’article 7 (no hi ha pena sense llei), en què denuncien l’aplicació retroactiva d’una nova jurisprudència del Suprem i una nova llei després de la seva condemna, que n’allarga la pena, i de l’article 5.1, sobre dret a la llibertat i seguretat, perquè diuen que la seva pena s’ha allargat 12, 7 i 10 anys respectivament per l’aplicació amb caràcter retroactiu de la llei. Els jutges només constaten que hi ha hagut una vulneració de l’article 6.1, però rebutgen la vulneració de l’article 7 i del 5.1.
Notícies relacionadesPer començar, descarten que hi hagués incertesa legal perquè se’ls va informar sobre la inadmissibilitat de l’empara dins dels terminis i remarquen que les decisions del Suprem no van modificar les penes, que sempre van ser de 30 anys, i que les discrepàncies sobre la possibilitat de combinar sentències van durar deu mesos fins que el Suprem va fer pública la nova jurisprudència. "Les solucions adoptades en els casos dels demandants simplement van seguir la sentència del Tribunal Suprem. Per tant, no hi va haver violació de l’article 7. Finalment, ja que les decisions impugnades no van portar cap alteració en les sentències, les penes de presó en disputa no es poden considerar imprevisibles o il·legals en el sentit de l’article 5.1 de la convenció", conclou el tribunal.
Els jutges sí que donen la raó, en canvi, als demandants en un aspecte, ja que considerar que el Constitucional no va atendre degudament els seus recursos judicials. Per això condemnen Espanya a indemnitzar amb 2.000 euros Santi Potros i amb 1.000 euros Alberto Plazaola i Francisco Mugica Garmendia, respectivament.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao