EL FINANÇAMENT DEL PROCÉS

La Generalitat va buscar fons a la Xina per crear un Banc Central de Catalunya

El Govern va demanar 11.000 milions a les autoritats de Pequín, segons un informe de la Guàrdia Cívil

zentauroepp44844629 pla curt del vicepresident del govern  pere aragon s  a l en180910211234

zentauroepp44844629 pla curt del vicepresident del govern pere aragon s a l en180910211234 / Andrea Zamorano

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Generalitat que presidia Carles Puigdemont va negociar amb el Govern de la Xina la petició d’un préstec d’11.000 milions per crear un nou Banc Central de Catalunya. Un informe de la Guàrdia Civil assegura que el Govern va buscar fons fora d’Espanya per finançar la república catalana una vegada aconseguida la independència. Es basa fonamentalment en dos correus electrònics trobats en un pen drive intervingut durant els registres de l’operació Anubis. Puigdemont ha restat importància a aquestes informació amb un comentari a Twitter en què apunta, en to sarcàstic, que s’intenta per tots el mitjans relacionar el Govern amb el finançament del referèndum d’octubre. 

La Guàrdia Civil explica que el pen drive és de l’exsecretari d’Hisenda Josep Lluís Salvadó. Als correus, de data 17 de maig del 2016, es revela que la Xina exigia saber si es “declararia unilateralment la independència” o si es “negociaria amb el Govern espanyol” abans de decidir sobre els 11.000 milions d’euros que es calculaven necessaris una vegada declarada la independència, segons els documents que apareixien a l’arxiu. 

La Guàrdia Civil considera que el “Pere” al qual es dirigeixen els emails de Salvadó és Pere Aragonès, llavors secretari d’Economia i actualment vicepresident de la Generalitat. Segons l’informe, seria a ell, que també es va desplaçar a l’estranger a la recerca d’ajuda per posar en funcionament un banc central català, a qui van traslladar els dubtes que els fa arribar un emissari denominat “DM”, que va ser qui es va posar en contacte amb les autoritats orientals.

Viabilitat de la declaració

A l’USB de Salvadó també hi havia un ‘power point’ redactat en anglès sobre la “viabilitat de la declaració unilateral d’independència de Catalunya”, suposadament utilitzat com a carta de presentació davant de les autoritats xineses. “En aquest document, a més d’explicar diversos paràmetres relacionats amb el nou país –població, ubicació, cultura, economia, etc.– es fa una presentació dels aspectes més importants de l’economia de Catalunya”, exposen els investigadors.

El power point recorda que a Catalunya tenen seu empreses com Renault-Nissan, BASF i Volkswagen i que el PIB de la regió és de 200.000 milions d’euros. A més, el document assegura que el recolzament a la independència és majoritari entre els ciutadans catalans.

Notícies relacionades

“El Parlament i el Govern de Catalunya seran controlats per partidaris de la independència. El Parlament podria crear la seva pròpia legitimitat a través de la seva pròpia legislació”, afirma en una de les pàgines.

L’informe conclou que des del 2012 fins a l’actualitat “els successius responsables de la Generalitat haurien utilitzat l’Agència Tributària Catalana com a punta de llança del seu projecte independentista”. Així “els successius responsables de la Secretaria d’Hisenda de la Generalitat, en una mesura o una altra, van invertir importants recursos econòmics a dotar a l’ATC dels mitjans necessaris que li permetessin recaptar l’IRPF i altres impostos estatals una vegada Catalunya es constituís en un Estat independent”.