LES CLAVEGUERES POLICIALS, SEGONS MONCLOA.COM

Villarejo va filtrar al marit de Cospedal dades policials per desactivar casos de corrupció en el PP

El comissari afirma que Garzón va preparar la Gürtel per a Rubalcaba, però que el socialista no era partidari de la "línia dura"

L'exsecretària general admet els contactes i prova de defensar-se a l'afegir que no va afectar cap cas investigat

atlas 20181029 villarejo-actu-como-agente-doble-e-inform-al-marido-de-cospedal-de-movimientos-policiales-y-escuchas-al-pp- / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’empresari Ignacio López del Hierro, marit de l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, va obtenir de José Manuel Villarejo dades sobre les investigacions anticorrupció que sotjaven el partit de Génova 13 fa nou anys. Les converses gravades pel presumpte cervell de l’'operació Tàndem’ les ha difós aquest dilluns Moncloa.com.

Segons les cintes, el comissari ja retirat hauria sigut una mena d’agent doble per al PP durant la instrucció de la Gürtel i hauria ofert informació sobre aquest cas i d’altres com ara Brugal i Umbra al partit conservador. López del Hierro presumptament va ser l’enllaç entre el PP i la policia, que va provar de guanyar-se la seva confiança detallant-li moviments i escoltes policials en marxa perquè l’hi expliqués a Cospedal, i fins i tot –segons aquest rotatiu– "va planificar conjuntament estratègies per minimitzar danys". Mostra d’això: en una de les converses se sent Villarejo explicar a López del Hierro que ha avisat el PP de València perquè destrueixi material comprometedor.

El ja excomissari també admet en els àudios que va donar dades a Juan Cotino sobre la ‘trama Brugal’, tot i que recomana a López del Hierro que avisi el PP. "És bo que també la teva parenta [María Dolores de Cospedal] els sàpiga, els detalls", diu, perquè –insisteix– "tingui "una visió global". I López del Hierro dona a entendre que així ho traslladarà a la seva dona. 

Explicacions de Cospedal

Cospedal ha fet públic un comunicat en què remarca "que els temes de què es parla estan tots judicialitzats des de fa nou anys" i que "aquestes converses no van canviar res del que va passar, ni per part d’Ignacio López de Hierro, ni per la meva banda, secretària general del PP, partit que era a l’oposició". Un extrem impossible de saber perquè alguns dels afectats pot ser que fessin cas a l’advertència i destruïssin material que els pogués involucrar en algun delicte.

Finalment, en el missatge enviat als mitjans, Cospedal recalca que "la transcendència que prova de donar-se a aquestes converses [...] només poden tenir un objectiu: provar de cobrir el fet que persones molt rellevants de l’actual Govern van negar fins a tres vegades conèixer el comissari Villarejo, quan s’ha evidenciat que no era cert". Qüestió, aquesta, que no ha sigut negada en cap moment ni per Ignacio López del Hierro ni per mi", acaba.

Albert Rivera (Ciutadans) i Pablo Echenique (Podem) han exigit aclariments al PP, mentre que Esther Peña (PSOE) no ha volgut donar pàbul a Villarejo però ha demanat al PP que actuï amb aquest cas com va fer ambDolores Delgado,quan va demanar la reprovació de l’actual ministra de Justícia. El PP, per boca de la vicesecretària de Comunicació, Marta González, ha negat el paral·lelisme i ha subratllat la "celeritat" amb la qual ha actuat l’exsecretària i ha destacat que ella no ha provat d’"enganyar l’opinió pública", al contrari, segons la seva opinió, del que va fer la ministra quan va negar en un primer moment haver-se reunit amb Villarejo, informa Pilar Santos.

"No ens preocupen aquestes gravacions ni d’altres que puguin utilitzar", ha dit González en roda de premsa a Génova amb referència a la possibilitat que surtin nous àudios. La vicesecretària ha afegit que li sembla necessari ressaltar "la coincidència" que aquest assumpte hagi sigut publicat el mateix dia en què s’han confirmat les penes per a José Antonio Griñán i Manuel Chaves pel 'cas dels ERO'.

L’any de la Gürtel

Els contactes entre Villarejo i López del Hierro van tenir lloc entre el juny i el novembre del 2009, just els mesos posteriors a l’esclat del 'cas Gürtel' (aquell febrer). Aleshores, Baltasar Garzón era un jutge de l’Audiència Nacional amb una relació fluida amb Villarejo. Per la seva banda, el policia no tenia problemes als tribunals i tenia la confiança d’Interior –en mansd’Alfredo Pérez Rubalcaba  entre el 2006 i el 2011– i dels seus comandaments, com va quedar palès en l’àudio del dinar del restaurant Rianxo (celebrat aquell octubre), en què el comissari es va asseure a la taula amb Garzón, Dolores Delgado i la cúpula policial de l’època gairebé per complet.

Villarejo, ara a la presó i amb problemes judicials, arriba a dir en aquests nous àudios que Rubalcaba "sabia allò de Gürtel" i "l’hi va preparar a Balta" [amb referència a Baltasar Garzón, primer instructor de Gürtel fins a la seva inhabilitació], tot i que Rubalcaba "no era partidari de la línia dura" en la causa.

Finalment, Luis Bárcenas (encara tresorer del PP) també apareix en les converses, quan s’explica que s’hauria acostat a Cospedal per suavitzar o aturar les investigacions contra ell. "¿I voldrà parlar amb algú del nostre entorn o...?", pregunta l’excomissari. "Vol parlar amb algú de la meva confiança", constata López del Hierro, en el que pot ser una al·lusió a Cospedal.

Tentacles econòmics

Aquest mateix dilluns també s’ha conegut que Villarejo va espiar un sopar de Mariano Rajoy –aleshores cap de l’oposició– amb empresaris del Fòrum del Pont Aeri que va tenir lloc el 15 de setembre del 2011 a Barcelona.

Notícies relacionades

En concret, segons publica ‘El Mundo’, Villarejo va utilitzar aquesta informació per provar d’aconseguir un contracte amb la constructora Sacyr el 2011, argumentant que sabia fins i tot del que es parlava en els grupets en les converses privades de la trobada.

El llavors president de Sacyr, Luis del Rivero, ha confirmat a aquest mitjà l’oferta de Villarejo, i ha deixat clar que no se'l va contractar per les pràctiques que feia servir.