BARÒMETRE DE CATALUNYA DEL GESOP
Enquesta Catalunya: Només el 42% dels catalans demanen un referèndum sobre la independència
La majoria dels catalans prefereixen negociar un autogovern més gran que buscar la secessió
La meitat dels votants d'Esquerra neguen que els resultats de l'1-O legitimin la DUI
zentauroepp40708898 barcelona 27 10 2017 politica ple del parlament de catalunya181029202300 /
'Volem votar' és la proclama per excel·lència dels que sostenen que, vulguin o no la independència, la immensa majoria dels catalans volen expressar la seva opinió en un referèndum. I els dirigents sobiranistes han dit centenars de vegades que aquest percentatge de partidaris del "dret a decidir" s’enfila fins al 80%. No obstant, un any després de les convulsions de la tardor del 2017 i amb el canvi de llogater a la Moncloa pel mig, el Baròmetre Polític de Catalunya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO puntualitza bastant aquest mantra. És cert que gairebé el 70% dels catalans demanen avui un referèndum, però no tots en aquesta majoria aposten per votar la ruptura amb Espanya.
A la pregunta de si preferirien un referèndum sobre la independència o un sobre la millora de l’autogovern, el 42,4% dels entrevistats s’inclinen per una consulta independentista, mentre que el 27,2% es decanta per votar una autonomia més gran, cosa que equivaldria a una reforma de l’Estatut. El 26,5% rebutja qualsevol referèndum. En el precedent més pròxim del GESOP, de l’abril passat, el suport a un referèndum arribava al 78,7%, tot i que en aquell cas no es plantejava la disjuntiva entre consulta secessionista o autonomista. Llavors encara 'governava' Catalunya el 155, Quim Torra encara no era president i Mariano Rajoy residia a la Moncloa, i per això la via de la reforma estatutària estava bloquejada en aquell moment.
Millor negociar que trencar
Però el context ha canviat i l’actual president del Govern, Pedro Sánchez, ha posat sobre la taula una oferta per negociar i votar una millora de l’autogovern català. Una opció que agrada a la majoria dels sondejats. Un 56% considera que la Generalitat hauria d’explorar aquesta via i aparcar el procés independentista, tot i que un 34,8% no dona credibilitat a Sánchez i opina que Catalunya ha de seguir el camí cap a l’estat propi. Una cinquena part dels que se senten independentistes advoquen per negociar una reforma de l’Estatut, inclosa una quarta part dels votants de JxCat i un terç delsd’ERC.
Tres de cada quatre independentistes reclamen un referèndum sobre la ruptura. En canvi, els no independentistes es divideixen entre els que demanen una consulta sobre l’autogovern i els que deploren tota votació. Entre els votants del PSC obté més recolzaments la primera opció i entre els de Ciutadans i el PP, la segona. L’electorat de Catalunya en Comú-Podem és, una vegada més, el que consigna més divisió: el 44,1% aposta per un referèndum sobre una autonomia més gran i el 41,5%, per una consulta secessionista.
El treball de camp de l’enquesta es va elaborar a partir de 739 entrevistes fetes entre el 22 i el 25 d’octubre, és a dir, coincidint amb l’activació sense consens del Consell de la República, el gir de Sánchez respecte al delicte de rebel·lió il’obertura de judici oral als líders del procés. El 52,8% dels entrevistats es declaren contraris a la independència, mentre que el 45,9% recolzen la secessió. D’aquest últim percentatge, el 25,7% afirma que s’ha convertit a l’independentisme en els últims anys i el 20,2% diu que ho és tota la vida.
Legitimitat en qüestió
Notícies relacionadesEl rebuig de la ruptura amb Espanya ha crescut cinc punts des del desembre del 2017, just abans de les últimes eleccions autonòmiques. El suport a un estat català ha perdut un punt des d’aleshores. Dos de cada 10 votants dels comuns es declaren independentistes, però la major part d’aquest electorat (77,2%) no ho és. En paral·lel, el 39,4% dels sondejats se senten tan catalans com espanyols; el 27,1% es confessen només catalans, i el 19,5%, més catalans que espanyols. Només el 10,8% prioritza el sentiment espanyol.
El GESOP també desmunta un altre mantra del processisme: el suposat "mandat de l’1-O" per declarar la independència de Catalunya. Per al 68,4% dels catalans, d’aquell referèndum unilateral no se’n va desprendre cap legitimitat per a la DUI. Només un 28,8% opina que aquells resultats són vàlids per proclamar la secessió. I és que no són només els antiindependentistes que posen en dubte la legitimitat de l’1-O per declarar l’estat català, sinó que també la qüestionen el 50% dels votants d’ERC, el 42% dels electors de JxCat i el 37% dels adeptes a la CUP.
Fitxa tècnica de l’enquesta del GESOP
<strong>Tècnica</strong>: entrevistes telefòniques assistides per ordinador.<br/><strong>Universo</strong>: població major d’edat i resident a Catalunya.<br/><strong>Número d’entrevistes</strong>: 739.<br/><strong>Mostra</strong>: Estratificat per dimensió de municipi, seguint una afixació proporcional. Selecció aleatòria de persones i quotes creuades de sexe i edat, seguint la distribució real de la població objecte d’estudi.<br/><strong>Error de la mostra</strong>: +/- 3,7% per a un nivell de confiança del 95,5% i p=q=0,5.<br/><strong>Treball de camp</strong>: del 22 al 25 d’octubre.
Enquestes eleccions Enquestes eleccions Enquestes Referèndum a Catalunya Independència de Catalunya Enquesta GESOP Declaració unilateral d'independència (DUI)
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic