Lluita pels vots en ple vesper
Albert Rivera acapara el protagonisme de la dreta amb un míting d'alt risc a Altsasu
El senador popular Ignacio Cosidó i el president de Vox, Santiago Abascal, hi ha anat com a oients
El líder de Ciutadans ha denunciat pressions del Govern Sánchez a l'Advocacia de l'Estat
El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha denunciat pressions del Govern sobre l’Advocacia de l’Estat a l’hora d’elaborar el seu escrit d’acusació contra els polítics independentistes catalans encausats pel procés. "¡Senyor Sánchez, l’advocacia de l’Estat és de l’Estat, no seva, ni de Torra ni de Rufián!", ha clamat davant de més d’un miler de manifestants congregats aquest diumenge a la plaça dels Fueros d’Altsasu (Navarra) per la plataforma Espanya Ciutadana, vinculada al partit taronja.
El líder de Ciutadans ha aprofitat el que nominalment era un acte d’homenatge als guàrdies civils agredits fa dos anys en aquest poble per col·locar el seu missatge sobre l’actualitat catalana: "Els indults són immorals –ha dit després d’assegurar que el Govern prepara perdons per als polítics presos–. Cal escoltar la Justícia i respectar-la, i no saltar-se la Justícia amb un indult del segle XIX".
I, alhora, ha aconseguit també Rivera escenificar una estampa de lideratge sobre la dreta espanyola, de la qual hi havia una variada representació a la plaça per reclamar quota mediàtica aprofitant que la plataforma és “oberta”. Al fons de la plaça, dempeus, el president de Vox, Santiago Abascal, la víctima d’ETA i figura d’aquest partit d’extrema dreta José Antonio Ortega Lara i diversos directius de la formació. Als peus de l’estrada d’oradors, assegut, el portaveu dels populars en el Senat i exdirector de la Policia, Ignacio Cosidó, la presidenta del PP de Navarra, Ana Beltrán i el vicesecretari general del PP biscaí, Carlos García.
El parlamentari del PP basc Borja Semper s’ha desmarcat de l’acte considerant que "si alguna cosa ha de fer la política, és asserenar els ànims". Diversos dirigents de partits d’esquerra i nacionalistes d’Euskadi i Navarra han titllat l’acte de "provocació" i d’obscè "oportunisme electoral".
Contra el nacionalisme
Rivera ha llançat diatribes contra els partits nacionalistes bascos i catalans. "Els valors de la democràcia s’estan mostrant incompatibles amb els del nacionalisme. La democràcia és llibertat; el nacionalisme imposició. La democràcia és respectar les regles del joc; el nacionalisme és trencar-les", ha dit després d’assegurar que "no totes les idees són igual de respectables: no és el mateix ser constitucionalista que nacionalista".
Parlant en clau electoral, el líder taronja s’ha compromès – "si soc president"– a respectar les decisions de la Justícia sense pressions ni indults. I ha aprofitat per anunciar que la plataforma Espanya Ciutadana convoca una concentració a Madrid el 25 de novembre per protestar contra els indults als polítics catalans que, segons denúncia Rivera, prepara Pedro Sánchez.
Ciutadans està imitant la campanya que va portar a la victòria a França a Enmanuel Macron, amb actes d’una plataforma més o menys transversal, com ‘En marche!’. Fent una picada d’ullet als polítics que s’han autoconvidat a l’acte intentant descolorir-lo, Rivera ha discursejat: "No vull reconstruir l’esquerra o la dreta, vull reconstruir el projecte comú dels espanyols". I ha sentenciat: "No ens equivoquem d’adversari; l’adversari és el populisme", i davant d’ell "cal unir, cal sumar, cal donar la mà".
Primers en parlar
La víctima d’ETA Beatriz Sánchez Seco, supervivent de l’atemptat contra la casa-caserna de Saragossa, i el filòsof Fernando Savater han oficiat de teloners abans que Albert Rivera s’aixequés amb crosses davant del miler llarg de congregats, que el van ovacionar entre un onejar de banderes d’Espanya, Navarra i Europa i crits de "¡President, president!".
Beatriz s’ha presentat com a “‘navarrica’ exiliada i filla de guàrdia civil", nascuda a Estella l’11 de desembre de 1982 i tornada a néixer a Saragossa l’11 de desembre de 1987. "Cada 11 de desembre em desperto sobresaltada recordant el terrabastall de l’explosió i al meu germà petit sota el llit", ha explicat en un emocionat relat.
Beatriz ha demanat "que es conegui la veritable història (del terrorisme), sense intents de blanqueig" i ha conclòs: "No hi ha justificació per al terrorisme; que no es rebi els terroristes com herois".
Tribu i ciutat
El Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme del País Basc, Covite, que presideix Consuelo Ordóñez, s’ha desmarcat de l’acte considerant-lo "un intent d’utilització política de les víctimes". Però sí que ha participat un recolzament habitual d’aquesta organització, Fernando Savater, a qui Albert Rivera ha abraçat a l’estrada.
Savater ha defensat el valor de la ciutadania "davant els valors de la tribu", i ha criticat tot intent de desunió d’Espanya i d’Europa. "Si la ciutadania depèn de la gent de la terra, els orígens i la sang, tots els que pretenen venir a Europa estan perduts", ha dit en una al·lusió a l’acollida de la immigració en les societats obertes que ha agradat més aviat poc al racó on s’espessia el públic de Vox.
Ha agradat més a aquesta porció la defensa que ha fet Savater de la Guàrdia Civil: "Els que volen despatxar la Guàrdia Civil d’aquí el que volen és despatxar la ciutadania".
Pedrades
L’acte de la plataforma Espanya Ciutadana ha transcorregut sense incidents greus, malgrat el que es podia esperar després de la tensió viscuda al poble la tarda d’aquest dissabte durant una manifestació de rebuig de l’acte, i també després que, al matí, la plaça dels Fueros es despertés plena de fems.
Un fort dispositiu policial estava desplegat a la localitat. Als voltants, antiavalots de la Guàrdia Civil; en els accessos a la plaça, i separant la manifestació de la dreta de la de l’esquerra abertzale, policies forals abillats amb cascos, escuts i escopetes de boles.
El desplegament de forces de seguretat ha evitat que els manifestants confluïssin en una barreja explosiva. L’únic incident registrat ha sigut el llançament d’algunes pedres contra la comitiva de Ciutadans, i també un estrepitós boicot des del campanar de l’església de l’Asunción, que ha retronat amb totes les seves campanes, més que si cridés a missa de 12, com si alertés d’un bombardeig, a sometent des de les 11.39 fins ben passat el migdia. En un quadro surrealista, Beatriz, la víctima d’ETA, provava de fer-se sentir explicant: "ETA em va despertar el dia del meu cinquè aniversari amb focs artificials", i tots els 11 de desembre li envaeix de nou l’angoixa.
Notícies relacionadesAls voltants de la plaça s’han concentrat centenars de manifestants de l’esquerra abertzale i alternativa, que feien sonar sirenes i corejaven "¡No sou res sense escorta". Els conductors de la manifestació s’escarrassaven per controlar el grup: "¡Calma! ¡Els feixistes han vingut a provocar! ¡No caiguem en el seu joc!".
La consigna es dirgia a adolescents amb acne, joves pentinats amb estil cherokee, alguns amb pedaços o logos 'estelats', i uns quants veterans de la kale borroka dels 90, ja calbs i amb panxeta.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín