NOVA CRISI DELS MORATS

L'esbronc a Podem sacseja la candidatura de Carmena a Madrid

Iglesias guarda silenci mentre el seu entorn creu que la suspensió de sis regidors pot ser un error

El PSOE mira de reüll la crisi a l'espera de llançar un candidat estrella en la lluita per l'ajuntament

undefined42970323 graf5809  m laga  17 04 2018   la alcaldesa de madrid  manue180418175034

undefined42970323 graf5809 m laga 17 04 2018 la alcaldesa de madrid manue180418175034 / Carlos Diaz

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Quan Manuela Carmena militava en el Partit Comunista, durant la transició, els seus companys li van demanar que participés en un míting. Ella els detesta, ara i llavors. Com que estava embarassada, va fingir un mareig i va evitar pujar a l’escenari a repartir doctrina. L’alcaldessa de Madrid conta aquesta anècdota encara per explicar la seva aversió als mítings, però la història revela, sobretot, la personalitat d’una líder amb puny de ferro en guant de seda que dona pistes sobre com pot afrontar l’enèsima crisi dels seus companys de viatge a l’Ajuntament a sis mesos per a les eleccions.

La decisió de la direcció de Podem Madrid de suspendre de militància sis regidors de la seva confiança l’ha indignat. No perquè no hagués previst la sanció, sinó perquè li va arrancar a Pablo Iglesias fa mesos la promesa que repetia com a alcaldessa només si li garantia que estaria envoltada del seu equip de confiança i no de càrrecs podemistes premiats amb una regidoria. Després de tres anys d’esbroncs al consistori amb alguns dels representants d’Ahora Madrid, l’alcaldessa va exigir perfils de gestió, no aventurers polítics. 

La decisió no té efectes immediats en el que és orgànic, però sí en el context preelectoral. La portaveu de l’ajuntament, Rita Maestre, el regidor d’Hisenda, Jorge García Castaño, i els altres quatre regidors afectats continuen en les seves funcions al consistori i només perdran la seva condició d’inscrits a Podem si finalment es presenten sota una altra candidatura.

Si no hi ha conciliació, un escenari possible és que s’integrin a la plataforma de Carmena per a les eleccions municipals del 2019. En aquest cas, ¿què passa amb Podem? Depèn. L’opció més greu seria que el partit morat es presentés per separat, en una candidatura alternativa a Carmena encapçalada pel secretari general de la ciutat de Madrid, l‘ex-Jemad Julio Rodríguez. En aquest moment, sembla una possibilitat remota, però ningú la descarta.

La tensió interna és elevada. Iglesias va guardar silenci aquest dimarts, però fins i tot en el seu entorn hi ha dubtes que la decisió de suspendre els regidors sigui correcta. Portes enfora, Podem intenta traslladar una imatge de calma i, sobretot, de tancament de files amb Carmena. La possibilitat de perdre Madrid, el principal bastió de les ciutats del canvi, és una cosa impensable per als morats. Així, fonts properes a Rodríguez han volgut tornar a bastir ponts amb l’alcaldessa reiterant el seu recolzament a la candidatura que encapçalarà la jutge madrilenya. Malgrat la suspensió de militància dels sis regidors –entre els quals també es troben Esther Gómez, Marta Gómez Lahoz i Paco Pérez–, "no canvia per a res" la seva relació amb Carmena ni el seu projecte de presentar-se de manera conjunta a les eleccions de 2019. 

Malgrat tot, la direcció regional no afluixa corda i insisteixen que si un no es presenta “a les primàries d’un partit no representes el partit" i que han sigut Maestre i els seus companys els que "s’han col·locat en aquesta posició". Una actitud recolzada per la portaveu d’Units Podem al Congrés, Ione Belarra, que veu en la suspensió de militància una "formalització" de la seva decisió de no voler presentar-se amb la formació morada. Una cosa que no ha defensat el líder del partit, Pablo Iglesias, que no s’ha pronunciat encara sobre la polèmica. 

Els atenuants també han arribat per part dels regidors expulsats. Ha sigut García Castaño, un dels regidors més destacats del Govern madrileny i més mal situat en la llista de Rodríguez, qui va treure importància a l’assumpte al descartar qualsevol risc per a la candidatura de Carmena.

"Intentarem solucionar-ho i tenir la candidatura com més forta millor”, va assenyalar l’edil abans de suavitzar la relació amb l’ex-Jemad, a qui reconeix que té "un paper complicat al capdavant de Podem Madrid" dins d’Ahora Madrid, "un projecte que és molt més ampli". 

Terna de tres

En el terreny electoral, el PSOE mira de reüll. El soroll no li va bé a Podem a sis mesos dels comicis. Els socialistes, enquestes en mà, diuen estar decidits a posar al capdavant de la seva candidatura un perfil “potent”. Fonts coneixedores d’aquests detalls indiquen que hi ha tres noms en la terna que Pedro Sánchez estudia. Sens dubte, el que més sona és el del ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska. El PSOE explica que els sondejos li donen a l’Ajuntament de Madrid una oportunitat de creixement considerable.

Notícies relacionades

Tot i que saben que necessitaran sumar amb Carmena, volen fer fora la resta, en part perquè són conscients que el vot a la capital i a la comunitat, on es presenta Ángel Gabilondo, van fortament vinculats. És a dir, que un bon candidat al consistori arrossega també vots a l’Assemblea de Madrid, tot i que no aconsegueixi superar Carmena.

En converses informals, els socialistes no neguen la seva estupefacció per la capacitat de Podem per “fulminar la seva pròpia gent”. Fonts del PSOE assenyalen que la nova guerra a Podem podria beneficiar-los, tot i que sempre hi ha el risc que l’escalada de desafecció situï l’electorat progressista en l’abstenció.