LA CURSA ELECTORAL
Andalusia arrenca unes eleccions que s'entreveuen sense canvis
El PSOE torna a ser el favorit després de 36 anys de govern, encara que necessitarà pactar
La incògnita és quin partit farà Susana Díaz presidenta i qui liderarà l'oposició
lainz45908499 181115194440
“L'essència de la democràcia no és l'alternança, sinó acceptar la derrota”. Amb aquesta declaració d'intencions per part de l'expresident Felipe González va arrencar aquest dijous la campanya electoral per a Andalusia. Seran les onzenes eleccions en democràcia, però igual com en les anteriors, tots els sondejos apunten que al final hi haurà un Govern socialista, el partit que ha guanyat totes les convocatòries tret de la del 2012, i que fa 36 anys que és al capdavant de l'Executiu regional. Dues incògnites planen, no obstant, sobre aquesta llarga campanya: quin partit recolzarà Susana Díaz com a presidenta, i quin s'alçarà com a líder de l'oposició, perquè la dreta es bat en una lluita fraticida entre el PP i Cs a la qual, segons el CIS, podria afegir-se també Vox amb un diputat.
Uns 6,5 milions d'electors estan cridats a votar el 2 de desembre, quan es dirimirà el repartiment de forces a la cambra autonòmica, amb 109 escons. Els andalusos volen canvi, però no acaben de confiar en cap altre partit que no sigui el PSOE, per la qual cosa esperen conèixer en els pròxims dies les propostes a les seves principals preocupacions:l'atur, la corrupció (la campanya coincideix, a més, amb el final del judici dels ERO, que seu al banc dels acusats els expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán), i la defensa dels serveis públics.
Campanya tradicional
El PSOE, que aspira a superar els 40 anys de govern i mantenir els seus 47 escons, ha preparat una campanya de tall tradicional, amb reunions sectorials alternades amb mítings de Susana Díaz i Pedro Sánchez, mentre que els candidats provincials, i fins i tot els ministres, atacaran en actes petits als pobles, principal mina de vots de socialisme andalús. A causa de la seva agenda internacional, Sánchez només participarà en dues grans trobades, a Cadis i Màlaga, on hi ha els seus suports interns més grans a la regió.
Díaz s'ha esforçat en un debat netament andalús, marcant distàncies amb el PP o Cs, que a la precampanya van omplir els actes de banderes espanyoles i missatges nacionals. Es presenta com “l'esquerra responsable” i “útil”,davant l'esquerra “radical i populista” d’Adelante Andalucía, comandada per Teresa Rodríguez, anticapitalista, i el líder d'IU, Antonio Maíllo.
La confluència d'esquerres aspira a mantenir els seus 20 escons i treure rèdit de la baralla de les dretes convertint-se en segona força. De fet, la candidata va justificar la seva candidatura per Màlaga per contrarestar aquest desplegament conservador en una de les províncies amb més escons. Rodríguez, que estarà recolzada en tres actes pels lídersd'Units Podem, Pablo Iglesias i Alberto Garzón, diferencia entre socialisme i la seva ala dreta el ‘susanisme’. Planteja un doble veto: no deixarà governar la dreta, però tampoc entrarà en un govern de Díaz. El seu programa el formen les 24 propostes que van ser rebutjades en el Parlament, com la banca pública, deixant clar que vendran car el seu suport. La seva campanya és la més original, amb mítings en presons.
Batalla conservadora
En el PP se la juguen doblement. El seu candidat, Juan Manuel Moreno Bonilla, es presenta per segona vegada lluitant contra uns sondejos que vaticinen un daltabaix, cedint fins a 13 dels seus 33 diputats, i que constaten la incapacitat dels conservadors de presentar un projecte sòlid com a alternativa de govern a ulls dels andalusos. La cita electoral és, a més, la primera gran prova a què s'enfronta el líder nacional, Pablo Casado, necessitat de resultats immediats per consolidar el seu lideratge.
Notícies relacionadesPer això, s'aboca a la campanya amb la seva pròpia caravana, una segona del secretari general, Teodoro García Egea, i fins i tot una tercera amb els vicesecretaris. La fórmula, diuen, per fer que el seu missatge arribi a tot el territori. Després de les primàries, el PP ha fet pinya, però un mal resultat, que només passa pel transvasament de vots a Cs, posaria el partit en tensió de cara a les pròximes eleccions municipals, autonòmiques i europees.
La cúpula nacional de Cs posarà la resta en una campanya que se'ls presenta de cara, ja que són la força que més creixeria: de 9 a 20 escons. El seu pas com a crossa de Díaz aquests tres últims anys sembla donar-los rèdit, malgrat que ara reneguin i assegurin que els seus vots no tornaran a fer presidenta la socialista. Si aconsegueixen el ‘sorpasso’, serà una empenta important de cara als pròxims comicis i fins i tot a les generals. Albert Rivera i Inés Arrimadas, el principal actiu del partit a Andalusia, acompanyaranJuan Marín, el candidat menys conegut, en diversos actes.
Unides Podem Pablo Casado Ciutadans Eleccions a Andalusia PP - Partit Popular PSOE Susana Díaz Albert Rivera Pedro Sánchez
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"