LA POLÈMICA ARRIBA ALS TRIBUNALS
Un jutge de Madrid imputa Dani Mateo per mocar-se amb la bandera espanyola
L'humorista ha sigut citat després d'una denúncia d'un sindicat policial pels delictes d'odi i ultratge als símbols
58-2
Fa quatre anys Ana Morgade es va mocar amb la bandera espanyola en un gag d’un programa de La Sexta. No va passar res. Per fer el mateix en un altre programa de la mateixa cadena, més enllà de l'enrenou causat,Dani Mateohaurà d'anar a declarar aquest dilluns davant d'un jutge. Ha canviat molt Espanya aquests quatre anys, començant per la reforma del Codi Penal del 2015. L’entrada en vigor de l’anomenada ‘llei mordassa’, que avui es troba en tràmit de reforma, va posar en el punt de mira titellaires, rapers, humoristes i tuitaires.
Dues notícies noves d’aquest divendres apuntalen la tesi que la llibertat d'expressió cotitza a la baixa a Espanya, el país que va condemnar més artistes a la presó el 2017, per sobre de la Xina, l'Iran, Egipte i Turquia. La primera, la carta que la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, ha enviat a la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, i al president del Senat, Pío García Escudero, en què els trasllada les seves “preocupacions sobre l'impacte negatiu que ha tingut aquesta llei en el gaudi dels drets humans, en particular els drets de llibertat d'expressió i llibertat de reunió pacífica”. La segona, que Mateo hagi de presentar-se davant d’un jutge per mocar-se amb una ‘rojigualda’ durant un gag d’‘El intermedio'.
Igual que l’actor Willy Toledo va haver de declarar davant d’un jutge per cagar-se en Déu i la Mare de Déu, Mateo haurà de personar-se davant del Jutjat d’Instrucció número 47 de Madrid com a investigat aquest dilluns, a les 11.30 hores, per respondre a la denúncia presentada per Alternativa Sindical Policia, un grup sindical de la Policia Nacional, que acusa Mateo dels presumptes delictes d’odi i ultratge a símbols nacionals.
El sindicat de la Policia Nacional va interposar la denúncia a començaments de mes perquè va considerar “inadmissible que s’ataquin els símbols que representen els valors i principis democràtics de la nostra societat”.
DENUNCIANOS A @DaniMateoAgain POR SU OFENSA A ESPAÑA, SUS SÍMBOLOS Y A LOS ESPAÑOLES
— ASP CNP (@ASP_CNP) 6 de noviembre de 2018
Delitos tipificados en el art.543 y 510 del Código Penal.
Inadmisible que se ataquen los símbolos que representan los valores y principios democráticos de nuestra sociedad.
🇪🇸Pedimos respeto🇪🇸 pic.twitter.com/TA3ya2IcGo
Mateo va provocar un gran enrenou amb l’esquetx de la bandera, fins al punt que 'El intermedio’ el va acabar retirant de la seva web.
Cancel·lacions
"El sentit de l’esquetx de la bandera era –o així el vaig entendre jo– demostrar que, quan els ànims estan molt caldejats, les banderes es tornen més importants que les persones i això és perillós. Per això m’enfonsava al comprovar que m’havia mocat amb la bandera. Mai va ser ofendre", va escriure l’humorista en el seu perfil de Twitter.
Notícies relacionadesLa polèmica va provocar fins i tot que el Teatre Olympia de València cancel·lés les representacions de l’espectacle de Mateo previstes per a aquest divendres i demà dissabte com a conseqüència de les amenaces rebudes per part de col·lectiusd’extrema dreta. Dimecres passat, la direcció del Palau de la Música de València i els artistes Dani Mateo, Raúl Cimas i J.J. Vaquero van acordar ajornar al 9 de febrer la representació de l’obra, que es titula ‘Nunca os olvidaremos’. A Ciudad Real, on l’humorista va actuar el 8 de novembre, unes setanta persones van protestar fora del Teatro Quijano amb banderes d’Espanya. I la Clínica Baviera va rescindir el seu contracte publicitari al considerar que Mateo no havia respectat els símbols.
El ‘banderagate’ torna a posar sobre la taula el debat sobre els límits de l'humor i de la llibertat d'expressió. Aquesta llibertat d'expressió que empara la Fundació Francisco Franco per continuar enaltint el franquisme, però que no permet fer broma a les xarxes socials sobre la mort del delfí del Caudillo; una cosa que ha costat també penes de presó a la tuitaireCassandra Vera(malgrat que el Tribunal Suprem va anul·lar la condemna) i aCésar Strawberry, cantant de Def con Dos. Absolt en primera instància per l'Audiència Nacional, va ser finalment condemnat pel Suprem a un any de presó, en una sentència que va tenir com a ponent el magistratManuel Marchena, que acaba de renunciar a presidir el Tribunal Suprem i el Consell General del Poder Judicial.
Indignació i solidaritat política
Alberto Garzón, Oriol Junqueras i Roger Torrent van ser alguns dels polítics que es van indignar amb la notícia que Dani Mateo haurà d’anar a declarar davant del jutge per un gag sobre la bandera i que van expressar la seva solidaritat amb l’humorista català. <br/>El president del Parlament va traslladar des del seu compte de Twitter "tot el recolzament" a Mateo, i va afirmar que "la politització de la justícia i la vulneració de drets fonamentals sí que és un ultratge, i no l’humor amb banderes i himnes, siguin d’on siguin". “A l'Estat espanyol no només es prohibeixen les urnes, sinó també fer humor. Tot el meu recolzament", va dir des de la presó Oriol Junqueras. “Espanyols, protesteu o al final només us quedarà Bertín Osborne”, va clamar Gabriel Rufián. <br/>Garzón va considerar que aquesta decisió judicial era només una mostra més de l'estat de la justícia a Espanya. “El poder judicial d'aquest país està notablement contaminat d'elements reaccionaris, de personatges casposos amb toga que enyoren una altra època fosca i ignoren el TEDH. Però no els deixarem, no passaran. Força Dani Mateo”, va escriure el líder d'Esquerra Unida. “<span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: PTSerif-Regular; font-size: 16px; line-height: 26px; background-color: rgb(244, 245, 246);">Ultratge</span> <span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: PTSerif-Regular; font-size: 16px; line-height: 26px; background-color: rgb(244, 245, 246);">a Espanya és que siguem el país de la UE amb més treballadors pobres. Pot no agradar-nos la broma, però aquesta deriva de convertir humor i art en delicte és molt perillosa i un retrocés a l'edat mitjana</span><span style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: PTSerif-Regular; font-size: 16px; line-height: 26px; background-color: rgb(244, 245, 246);">”, va reflexionar Íñigo Errejón.</span> En ple debat sobre els límits de l'humor, Mateo només va tuitejar una emoticona amb la cara d'un pallasso.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista