Després de Susana Díaz i Manuel Chaves
Griñán es nega a declarar al Senat pels ERO per no perjudicar la seva defensa en el judici
L'expresident andalús insinua que la seva citació podria tenir una intencionalitat política per la proximitat de les eleccions a la seva comunitat
GRAF8400. MADRID, 29/11/2018.- El expresidente de la Junta de Andalucía José Antonio Griñán, durante su comparecencia ante la Comisión de Financiación de los Partidos Políticos, esta mañana en el Senado.- EFE/ZIPI /
L’expresident d’Andalusia José Antonio Griñán s’ha negat a declarar davant de la comissió d’investigació del finançament dels partits polítics al Senat per no perjudicar el seu dret a la defensa en el judici dels ERO, la vista oral dels quals se celebra a Sevilla. Griñán ha afegit que vol pensar que no se l’ha convocat perquè aquest diumenge 2 de desembre se celebrin eleccions a Andalusia.
"Estic pendent de fer el meu informe de defensa, no l’he fet encara, i entendrà que en aquest moment no puc perjudicar el meu dret a defensa. Per tant, no declararé perquè he de preservar el meu dret a la defensa i la garantia de presumpció d’innocència; aquesta és l’última intervenció que faré", ha assenyalat al començament de la sessió d’aquest dijous.
L’expresident andalús ha arribat puntual a la comissió acompanyat tant pel portaveu del PSOE a la Cambra Alta, Ander Gil, com per senadors socialistes que també han entrat en la comissió per acompanyar Griñán. El que va ser també conseller d’Economia i Hisenda de la Junta d’Andalusia no ha declarat tampoc davant dels mitjans que l’esperaven a l’entrada de la sala, tot i que després de preguntar-li si era convocat avui per estar a tres dies de la jornada electoral andalusa, ha assenyalat: "Ho ha dit vostè".
Aquesta comissió d’investigació ha sigut impulsada pelGrup Parlamentari Popular. La resta de formacions van decidir al començament de la seva etapa'boicotejar-la’no participant-hi, perquè van considerar que era una comissió creada pel PP percontrarestarla que se celebra al Congrés per estudiar el finançament dels populars.
"Respecte" dels populars
El senador del PP Luis Aznar, que ha sigutl’únic intervinent en la comissió, ha manifestat el seu "respecte" a la decisió de Griñán de no declarar a causa de la seva situació processal, però li ha volgut deixar clar que la seva crida per acudir al Senat no és a causa de la proximitat dels comicis andalusos.
De fet, considerar que els dos esdeveniments tenen relació és "un judici de valors", perquè la comissió "porta més d’un any funcionant i les seves previsions estan en mans de tots". "Nosaltres no hem sigut els qui hem convocat les eleccions", ha dit.
Aznar ha assegurat a Griñán que ha acudit a la comissió "per altres raons" relacionades amb la hipòtesi que els fons desviats per la Junta d’Andalusia, relacionats amb el cas dels ERO i el dels cursos de formació, hagin servit per finançar de manera irregular el PSOE-A.
"És difícil pensar, quan ses senten les declaracions i es veuen les proves, que d’aquestes circumstàncies no s’hagi derivat un finançament irregular del PSOE-A", ha dit, mentre ha recordat a Griñán que ell tenia càrrecs de responsabilitat a la Junta quan es van produir les esmentades irregularitats.
L’escàndol "més gran" de la democràcia
L’etapa de conseller d’Hisenda de Griñán, ha continuat Aznar, "coincideix amb l’època en què es van produir tota mena d’irregularitats en la concessió d’ajuts" que van generar l’"escàndol per corrupció més gran de la democràcia".
En concret, en el cas dels ERO falsos es xifren, segons la Fiscalia, en "680 milions d’euros els que mai van haver de sortir de la Junta". Així, el senador ha mostrat la seva "preocupació" perquè aquests diners hagin estat relacionats amb un presumpte finançament irregular del PSOE andalús.
"La Junta concedia ajuts a través de procediments irregulars a empreses afins al PSOE-A, al partit que governava. A més, hi va haver comissions que decidien els responsables de l’administració, per la qual cosa és fàcil intuir que un sistema d’aquestes característiques sostingués un finançament il·legal" ha assegurat el senador, que ha insistit que ni l’expresident de la Junta Manuel Chaves ni l’actual presidenta, Susana Díaz, que també han passat per aquesta comissió, han "rebatut" l’esmentat argument.
Per Aznar és "lògic" pensar que les empreses que rebien els esmentats ajuts "paguessin aquest deute" a la Junta amb alguna donació, cosa que era legal fins a l’any 2015. Aquestes subvencions, ha continuat, haurien d’haver sigut controlades per Griñán quan ostentava la cartera d’Hisenda perquè "ja es venia advertint de l’opacitat en aquests procediments" de concessió d’ajuts.
Amenaces als funcionaris
D’altra banda, Aznar ha acusat els socialistes andalusos d’"amenaçar els treballadors" de la Junta d’Andalusia durant la campanya electoral del 2012 de perdre el seu lloc de treball si no hi participaven activament enganxant cartells o visitant empreses que prèviament havien rebut algun tipus d’ajuda.
Per al senador popular, aquesta és una altra de les fórmules utilitzada pel PSOE per finançar-se irregularment, ja que utilitzava empleats públics per al partit en hores laborables per fer campanya. "Es demana a la gent que deixi la feina i surti a enganxar cartells en horari laboral; em dirà que soc boig, però això passava, i em preocupa que passi avui també. Espero que la decència hagi augmentat i no passi això", ha apuntat.
Per donar suport al seu argument, Aznar ha utilitzat un àudio en què se sent la que va ser delegada d’ocupació Irene Sabalete animant a participar en la campanya electoral sortint al carrer, parlant amb empreses, i actuant com si fossin "testimonis de Jehovà". Mentre se sentia aquest document sonor, el grup popular ha projectat imatges en què es pot veure Sabalete al costat de dirigents socialistes com ara Susana Díaz, Manuel Chaves i Pedro Sánchez.
Una vegada més, Aznar ha defensat davant de la comissió que al PSOE andalús es va teixir una xarxa clientelar "per consolidar l’arquitectura" en favor del partit, i que això els ha ajudat a aguantar al poder 40 anys "a costa d’un gran preu" per a la societat.
Rere Díaz i Chaves
La compareixença s’ha produït dues setmanes després que passés per la comissió el seu antecessor en el càrrec, Manuel Chaves,Manuel Chaves citat pel mateix afer Chaves es va negar a respondre a les preguntes del portaveu del PP, Luis Aznar, al·legant que podia perjudicar la seva defensa en el judici dels ERO.
Notícies relacionadesAmb la compareixença de Griñán, el PP conclou el cicle de sessions dedicat al PSOE i al PSPV, que ha inclòs, entre d’altres, la declaració de la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, en una sessió que va durar gairebé sis horesSusana Díaz.
Els populars centren ara la mirada en Podem. La següent compareixença rellevant en la comissió serà la del secretari general d’aquest partit, Pablo Iglesias, convocada per al 13 de desembre, i amb la qual el PP vol abordar els comptes de la formació morada i els presumptes vincles econòmics amb el Govern de Veneçuela.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia