LES ELECCIONS ANDALUSES
El PSOE ensenya a Díaz la porta de sortida i rebutja un avançament de les generals
La direcció socialista i la federació andalusa s'encaminen a un nou conflicte
Ábalos creu que Vox és «un incentiu per intensificar la tasca del Govern»
undefined45998020 graf4626 la habana 23 11 2018 el presidente del gobierno181123103359 /
La direcció del PSOE va començar aquest dilluns a digerir els resultats andalusos (14 diputats menys que en les anteriors eleccions, malgrat quedar en primer lloc, i el molt probable final de gairebé quatre dècades de socialisme en l'autonomia) amb una barreja de perplexitat davant del daltabaix i imatge de fortalesa del Govern. Els missatges van ser quatre. El desenllaç, amb la dreta capaç de governar si es posen d’acord elPP, Cs i Vox, no és extrapolable a unes eleccions generals. La irrupció del partit d’extrema dreta pot servir per“polaritzar” l’electorati millorar les aspiracions socialistes. La formació d’Albert Riveraha de decidir si està disposada a caminar de la mà de Vox. ISusana Díaz, la gran perdedora d’aquests comicis, ha de marxar si no aconsegueix, i no sembla que ho acabi aconseguint, la investidura.
Aquest últim missatge és el més problemàtic per a la vida interna del PSOE. Fonts de la seva direcció ja van assenyalar diumenge a la nit la possibilitat que la presidenta en funcions de la Junta es retirés. Però aquest dilluns, José Luis Ábalos, secretari d'Organització del partit, ministre de Foment i un dels col·laboradors més pròxims de Pedro Sánchez, li va ensenyar la porta de sortida de forma més clara. "Nosaltres sabem el que hem de fer sempre. El nostre paper estàsubordinat a l’èxitdel nostre projecte polític”, va dir Ábalos, que també va defensar la“necessària regeneració i renovació”del socialisme “a Andalusia”.
Però Díaz, amb un llarg historial de conflictes amb el cap de l'Executiu, no dona de moment cap mostra de voler marxar. “Si hagués perdut les eleccions, me n’hauria anat. Però he guanyat", va assenyalar, informa Julia Camacho. Els seus dirigents de més confiança van argumentar que si Díaz havia de dimitir, amb molta més raó ho hauria d'haver fet Sánchez després d'aconseguir 84 diputats en les últimes generals, molt per darrere del PP. “¿Com és possible que es demani la dimissió de qui guanya unes eleccions i no es demanin responsabilitats a qui les perd? ¿Doble vara de mesurar? Elmón al revés”, va escriure a Twitter la secretària general del PSOE de Sevilla,Verónica Pérez.
Tot sembla dirigir-se a una nova topada entre la direcció socialista i la federació andalusa, però l'equip del cap de l'Executiu considera que aquesta vegada tenen tots els trumfos. Sánchez va arribar al Govern, mentre Díaz porta camí de convertir-se en la dirigent amb qui el PSOE va perdre el seu principal bastió, assenyalen els col·laboradors del president. Alguns dels líders territorials que li van donar suport enles primàries, afirmen, també que creuen que ha de fer un pas enrere. I la responsabilitat del mal resultat, rematen, és sobretot seva, al dissenyar unacampanya “plana”. El procés serà“llarg i dolorós”, anticipen en la direcció socialista, però acabarà amb la sortida de Díaz. El nom deMaría Jesús Montero, ministra d’Hisenda, ja sona com a possible recanvi.
Plans inalterats
Notícies relacionadesEl Govern, en tot cas, seguirà com fins ara, intentant tirar endavant les sevesiniciatives socials. Amb més motiu a causa de l’arribada de Vox, queva aconseguir 12 diputats. “El vot a Vox expressa eldescontentament. Hem de desenvolupar amb més decisió polítiques per als més afectats per la crisi. Això és un gran incentiuper intensificar la nostra acció de govern”, va explicar Ábalos. Així que l’avançament de les generals al març queda de moment descartat. La intenció de Sánchez continua sentallargar la legislatura.
Els resultats andalusos, segons la direcció socialista, no són traslladables a tot Espanya. Primer, perquè“Pedro no és Susana”, diuen a l’executiva, on la conclusió és que Sánchez és millor cartell electoral que Díaz. Després, perquè el socialisme andalús porta 36 anys en el poder, mentre que el PSOE té a tot el territori una imatge "molt més nova". I també perquè la participació en aquestes autonòmiques va ser molt escassa, de poc més d'un 58%, una cosa que sempre perjudica els socialistes, que ara creuen que l'arribada de Vox, i la por que tingui una presència important en les institucions, servirà d'imant per al seu electorat, amb Podem en hores baixes i Ciutadans "coquetejant" amb l'extrema dreta.