PROSELITISME D'EXTREMA DRETA
Plataformes antiavortistes, procaça i contra l'impost de successions recolzen Vox
El partit de Santiago Abascal busca també vot entre col·lectius penitenciaris i de vigilants jurats
javier-ortega-smith-ante-crcel-algeciras
A més de la seva constant tasca proselitista en col·lectius policials i militars, Vox està centrant les seves campanyes de cultiu de vot en diverses plataformes assimilades al món de la seguretat i, més directament, en segments socials propers a l’integrisme catòlic.
Les presons són un dels caladors que freqüenta un partit que té entre les seves figures l’exfuncionari penitenciari José Antonio Ortega Lara.
Durant la campanya electoral andalusa, el número dos de la formació d’extrema dreta, l’advocat Javier Ortega Smith, va tenir la cura de parar davant de la presó de Botafuegos, o Centre Penitenciari d’Algesires, per gravar un vídeo de salutació al col·lectiu de funcionaris penitenciaris. Aquests vídeos han sigut una de les eines de la campanya, que, segons fonts del partit, ha tingut un pressupost de 150.000 euros.
El cos de treballadors penitenciaris fa un any que manté una lluita sindical amb Interior per la infradotació de la plantilla i a favor de l’equiparació salarial interna entre presons. Vox ha realitzat un discret acostament a la plataforma més radical del col·lectiu, que es diu ‘Tu abandono me puede matar’ i que, a imitació de Jusapol en l’àmbit policial, es desmarca radicalment de l’acció dels sindicats. Membres d’aquesta associació a la presó d’Alhaurín de la Torre (Màlaga) són el pont amb el partit, segons fonts sindicals.
Realitzar activisme al marge dels sindicats convencionals és una de les seves claus. Les mateixes fonts assenyalen com Vox recolza també des de fa tres anys les reivindicacions de la Marea Negra, moviment de protesta de vigilants jurats que va organitzar marxes de protesta contra les anomenades "empreses pirates" del sector el desembre del 2015. Des d’aleshores, és l’únic partit que conrea vot en aquest entorn.
Contra el matrimoni gai i l’avortament
Amb vincles més ferms, Vox compta amb un pilar en el món integrista catòlic en l’Associació Família i Dignitat Humana, que, almenys una vegada a l’any, participa amb altres associacions en una campanya antiavortista amb manifestació a Madrid inclosa.
Encapçalen la plataforma l’exdiputada del PP per Múrcia Lourdes Méndez Monasterio i la dirigent madrilenya de Vox Rocío Monasterio. La primera va ser portaveu d’Assumptes Socials del PP durant vuit anys fins que va deixar el partit, el 2017, descontenta amb el Govern Rajoy. La segona apareixia amb freqüència en programes del canal ultraconservador de televisió Intereconomía, però va reforçar encara més la seva fama l’any passat a l’interrompre un esmorzar informatiu de Carles Puigdemont a Madrid dipositant a la seva taula un codi penal i unes manilles.
La plataforma Família i Dignitat Humana promou campanyes a favor de l’educació religiosa i contra l’avortament i el matrimoni gai, i també contra l’eutanàsia i el que anomena "ideologia de gènere". Una vegada a l’any, es reuneix amb parlamentaris conservadors d’altres països.
Animalistes i animalers
La gradual proscripció de les corrides de toros i els espectacles circenses amb animals han portat també els seus col·lectius a l’òrbita de Vox, igual com el molt nombrós dels caçadors.
Fonts del partit no oculten la directa relació de Vox amb dirigents de la Reial Federació Espanyola de Caça. El director de la seva escola, Juan Herrera, ha participat en un míting a Madrid com a orador, en què sostenia una relació del marxisme amb l’animalisme.
A través d’aquest contacte, Vox té espiell en la plataforma Hombres y Animales en su Sitio, encapçalada per l’exalcalde socialista de Ciudad Rodrigo (Salamanca) Miguel Cid i amb empresaris taurins i circenses entre els seus promotors. L’associació s’ha definit sempre com a apolítica, igual com la Reial Federació Espanyola de Caça.
Herències lliures
De cara als comicis andalusos, Vox ha reforçat les seves relacions amb una altra plataforma conservadora, Stop Impuesto de Sucesiones, que va fundar el gener de 2017 l’inspector sevillà de sinistres Juan Carlos Valverde.
Notícies relacionadesAquest activista va participar en un míting de Vox a Madrid el passat 10 de març. Davant del públic reunit per la formació al Teatro de la Latina, Valverde va acusar l’impost, especialment alt a Andalusia, de "sumir a la ruïna econòmica i moral les famílies" i de càstig que "paga la classe treballadora".
La plataforma ja ha recollit 170.000 firms contra l’impost, segons les seves pròpies dades. Com a notícia més destacada en la seva pàgina web, aquests dies n’hi ha una de titulada: "Els 300 milions de l’impost de successions que han cavat la tomba de Susana Díaz".