TORNA LA ULTRADRETA

L'empremta de Vox a Catalunya

Vox té 1.135 militants catalans, davant els 772 de l'octubre, un 47% més en dos mesos

Un antic candidat de Falange i un exlíder de PxCat figuren entre els dirigents del partit

vox

vox

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Vox creix també gairebé exponencialment a Catalunya, segons dades internes de la formació ultradretana. El partit ultra presumeix de tenir ja 1.135 afiliats a Catalunya, davant els 772 amb els quals comptava el mes d'octubre passat,un creixement del 47% en a penes dos mesos. L'empenta de Vox és més notable a Barcelona, on té ja 853 afiliats (592 a l'octubre) i Tarragona (168 afiliats actualment, 106 fa dos mesos). La formació que lidera Santiago Abascal es mostra més feble a Girona (76 afiliats) i Lleida (tot just 38 militants). La puixança de Vox es continua basant a Madrid, on ja compta amb 5.046 afiliats. Barcelona és ja, després de València (1.151) i Sevilla (914), la quarta província en nombre d'afiliats a Vox. Aquesta setmana, els seus dirigents confien a atrapar els 20.000 militants a tot Espanya.

Vox va renovar aquest any bona part dels seus dirigents a Catalunya. La seva cara més visible, portaveu i membre de l'Executiva Nacional, és l’odontòleg Ignacio Garriga, hispanoguineà i de raça negra, que procedeix del PP de Sant Cugat del Vallès. De la direcció nacional de Vox forma part també l'advocat de l'Estat Jorge Buxadé, que el 1995 va ser candidat en les llistes de Falange Espanyola de les JONS per Tarragona a la Generalitat i un any després va repetir en les eleccions generals, aquesta vegada en la llista de Falange Espanyola Autèntica per Barcelona. El 2009, Buxadé,  integrant del Fòrum Català per la Família, va ser l'advocat de l'Estat que va denunciar la consulta per la independència que es va celebrar a Arenys de Munt (Barcelona).

En l'organització catalana de Vox ha recalat també, com a dirigent de l'Hospitalet de Llobregat, Daniel Clemente, que fos líder a la mateixa localitat del grup ultra Plataforma per Catalunya. Vox ha comptat en algun dels seus actes a Catalunya amb la presència d’Álvaro de Marichalar,  germà de l'exmarit de la Infanta Elena de Borbó.

Els dirigents de Vox consultats per EL PERIÓDICO apunten el procés com l'origen del seu enlairament, també a Catalunya. I assenyalen l'acte celebrat el juny d'aquest any a l'hotel Barceló de Sants com la seva rampa de llançament. Entre els més joves, han guanyat terreny amb les seves convocatòries "De canyes per Espanya", algunes de molt polèmiques, com la que van provar de celebrar en una pizzeria de Barcelona el 21 de novembre i va ser cancel·lada i finalment traslladada.

Vox ja es va presentar en les eleccions del 2015 als ajuntaments de Barcelona i Sant Cugat del Vallès, amb un sonor fracàs en totes dues places. Va obtenir a la capital de Catalunya un total de 1.514 vots, a penes el 0,1% dels sufragis. A Sant Cugat va ser recolzat per 482 electors, l'1,32% dels sufragis. Ara, els seus responsables afirmen que els seus mostrejos els auguren que en les eleccions del maig del 2019 obtindran "dos regidors" a l'ajuntament de Barcelona.

"Pedagogia antiseparatista"

Notícies relacionades

Dirigents de Vox han realitzat el que anomenen "pedagogia antiindependentista" a Brussel·les i altres capitals europees. Així ho explica Iván Espinosa de los Monteros, vicesecretari de Relacions Internacionals de Vox: "Estem fent un exercici intens d'explicació del que passa realment a Catalunya, una cosa que no fa ni el PP, ni el PSOE, ni Ciutadans". Espinosa de los Monteros recorda que "en una ocasió que vam estar reunits amb diversos grups afins, diversos polítics flamencs es van presentar amb el llaç groc a la solapa. Hem vist que amb els flamencs no hi ha res a fer, però si ells tornen a anar amb llacets grocs, nosaltres anirem amb una foto del duc d'Alba"

Sí que han explicat "la veritat" sobre Catalunya a altres diputats conservadors i també d'extrema dreta. Intensa va ser la picabaralla que van protagonitzar sobre aquest assumpte amb Matteo Salvini, actual vicepresident i ministre d'Interior d'Itàlia, el partit dels quals, La Liga, va basar inicialment, les mobilitzacions per la independència catalana. Espinosa de los Monteros admet que "els separatistes catalans han fet molt bé la seva feina a Europa. Se'ns acosten diputats i ens deixen anar el relat separatista, ens pregunten: ¿Per què no deixeu votar els catalans? Nosaltres, llavors, contraprogramem els independentistes, i expliquem el que pensem".