La crisi catalana

Torra imposa a Buch una purga en els Mossos i enfurisma els agents

El president obliga el conseller a depurar responsables policials pels aldarulls a Girona i Terrassa

La reacció del Govern exaspera agents i sindicats, que recorden que hi ha 20 policies ferits per encaputxats

zentauroepp46157931 dos agents dels mossos  arrossegant un manifestant antifeixi181207204852

zentauroepp46157931 dos agents dels mossos arrossegant un manifestant antifeixi181207204852 / Marina Lopez

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a obrir una crisi entre el Govern i els Mossos d’Esquadra a l’exigir una purga a la Conselleria d’Interior i a la cúpula policial després de l’actuació dels agents autonòmics durant els disturbis de dijous, Dia de la Constitució, a Girona i Terrassa com a conseqüència de sengles mobilitzacions convocades per plataformes antifeixistes, amb el recolzament de la CUP, contra actes del partit d’extrema dreta Vox.

Després d’aquella crida de Torra als CDR a "apretar" hores després que aquests pintessin i llancessin objectes contra els Mossos el passat 1 d’octubre, el doble joc del president ha tornat a exasperar la seva pròpia policia. D’una banda, el Govern dona l’ordre als seus antiavalots de protegir les manifestacions de Vox a Girona i Terrassa; per l’altra, renega de l’actuació policial desplegada per complir-la. El divorci es produeix, a més, a dues setmanes del 21 de desembre, data en què els CDR preparen una protesta massiva contra el Govern de Pedro Sánchez, que pretén reunir el Consell de Ministres a Barcelona. L’escenari pot tornar a enfrontar manifestants independentistes i mossos al carrer. I amb un Torra que ningú sap de quin costat estarà.

L’ultimàtum  

Dijous no estava del costat dels Mossos, i per això el president va convertir la Conselleria d’Interior en una olla a pressió per al conseller Miquel Buch, el secretari Brauli Duart i el director del cos, Andreu Martínez, que a la tarda havia qualificat l’actuació dels Mossos a Girona d’"adequada i correcta". Els tres van quedar agafats entre Torra –i la CUP– i els caps dels Mossos, que defensaven la proporcionalitat de les actuacions a Girona i Terrassa i posaven el focus en el bàndol oposat: la violència dels manifestants. El balanç de ferits del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va ser de 20 policies per cinc manifestants.

Un dia després ha resultat evident que les trucades entre Torra i la conselleria no van acabar en acord, i en una trobada amb periodistes des d’Eslovènia, el president ha enviat un ultimàtum a Buch de quatre dies perquè intervingui contra els Mossos. Tot i que minuts després, davant dels micròfons encesos, Torra ha moderat el to, ha continuat prometent que hi haurà "canvis".

A Buch l’ultimàtum l’ha agafat per sorpresa. Perquè aquest matí, a diferència del director dels Mossos, qui es va pronunciar abans dels aldarulls a Terrassa i que Maria Sirvent, diputada de la CUP, resultés ferida per l’impacte d’un projectil de foam, el conseller ja havia endurit el seu gest cap a la policia catalana. Buch acabava d’assegurar públicament que revisaran les imatges i que no li "tremolarà el pols" si cal "fer fora a algun agent de la Brigada Mòbil (Brimo)".

També havia afirmat que algunes d’aquestes imatges "no es corresponen amb els principis d’una policia democràtica". Les paraules no han servit per desactivar el torpede de Torra des d’Eslovènia. Tot i que sí que han funcionat per indignar els agents dels Mossos, amb qui manté des de fa mesos una forta tensió a causa de les condicions laborals perdudes pels funcionaris, i amb els sindicats, que han tornat a demanar la seva dimissió.  

Mossos i Buch, desautoritzats per Torra 

La Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos, adscrita a la direcció general i que no depèn de la cúpula policial, és l’òrgan encarregat de valorar si va existir o no mala praxi per part dels antiavalots, tal com denuncia la CUP, formació que recolzava les contramanifestacions i que també exigeix la dimissió de Buch i "una cadena de cessaments" dins del cos autonòmic. En una de les imatges que han circulat per les xarxes socials sobre l’episodi de Girona s’observa alguns agents ARRO –no de la Brimo– colpejar un manifestant en clara actitud de retirada.

Notícies relacionades

Però l’intervencionisme des d’Eslovènia de Torra ha dinamitat la confiança en la seva pròpia policia per revisar qualsevol acció polèmica. També obliga Buch a tallar caps sense temps per analitzar totes les imatges, les pròpies i les publicades, i prendre declaracions als agents i als testimonis oculars. President i conseller es reuniran aquest diumenge en una trobada a la qual Buch haurà d’acudir "amb els deures fets", remarquen fonts d’Interior.

Els sindicats dels Mossos qualifiquen la reacció de Torra de "greu irresponsabilitat", en paraules del portaveu de SAP-FEPOL, Toni Castejón, perquè ha posat el "focus" sobre els agents en lloc "de condemnar" l’"atac organitzat de gent violenta" que van patir els antiavalots a Girona i Terrassa. USPAC, per la seva part, ha demanat a Torra que rectifiqui i emprengui accions precisament contra aquests manifestants. La plataforma interna de MosS.O.S., que aglutina uns 5.000 agents, li fa directament la següent pregunta: "¿Vol que deixem els violents campar al seu aire per les nostres ciutats?".