Estratègia governamental
El Govern frena un nou 155 i delimita la intervenció de la Policia
Sánchez farà un discurs contundent en el Congrés sense apostar per la intervenció de l'autonomia
L'executiu deixa Catalunya "sota observació" i només actuarà en cas d'inacció dels Mossos
undefined46221529 madrid 11 12 2018 politica sesion de control al gobierno e181211173318
El president del Govern, Pedro Sánchez, acudeix aquest dimecres al Congrés a analitzar la conjuntura catalana en un moment complicat. Els seus col·laboradors asseguren que farà un discurs "contundent", més del previst quan es va acceptar fa setmanes l'envit dels independentistes per impulsar aquesta compareixença. La deriva d'un Quim Torra que s'abraça a "la via eslovena" ha influït en la línia del discurs del líder dels socialistes, al qual l'oposició marca molt de prop exigint sense parar un 155 dur. La falta de control dels Comitès de Defensa de la República (CDR) als carrers catalans, així com els vaivens de la Generalitat sobre el paper que han d'exercir els MossosMossos, tampoc ajuda que hi hagi assossec a la Moncloa. Ni el resultat de les eleccions andaluses, que alguns membres del PSOE –especialment els seus barons– interpreten com un toc d'atenció dels votants davant de les temptacions d'acostament als secessionistes. Algunes veus del grup parlamentari també es van pronunciar en aquesta línia aquest dimarts en una reunió amb la seva portaveu, Adriana Lastra.
No obstant, des de l'Executiu se subratlla a EL PERIÓDICO que la suma d'aquests factors són motiu per col·locar Catalunya i especialment les seves autoritats en període "d'observació", però no de preparació d'una nova intervenció de l'autonomia a l'empara de la Constitució. La mateixa vicepresidenta, Carmen Calvo, es va encarregar de confirmar al Senat que l'escenari del 155 no és sobre la taula. Almenys, de moment. Sí que hi és, segons les fonts consultades per aquest diari, l'activació en territori català de les Forces de Seguretat de l'Estat en moments i esdeveniments concrets si es considera necessari per garantir l'ordre públic. El que passi el pròxim dia 21, data en què Barcelona acollirà la reunió del Consell de Ministres, serà crucial a l'hora de prendre decisions, adverteixen.
En aquest sentit apunten que es desplegaran efectius que estiguin ja sobre el terreny o desplaçats en moments de "clara inacció" de la policia autonòmica, fet que no es tradueix a prendre el comandament. I si això és necessari, tindria un paper clau la delegació del Govern que dirigeix Teresa Cunillera en el desenvolupament operatiu. Però des del Govern s'ha donat a entendre en les últimes hores que ni tan sols aquest tipus de mesures seran necessàries perquè es garantirà la seguretat, segons la portaveu Elsa Artadi. També per a aquest Consell de Ministres que ella mateixa, fa una setmana, considerava una "provocació".
Descens del nerviosisme
L'equip de Sánchez va acollir amb alleujament aquesta nova posició d'Artadi, així com la resposta que des del Govern es va donar a les cartes que s'havien enviat el dia anterior des de les àrees governamentals de Vicepresidència, Foment i Interior demanant explicacions a la falta de seguretat observada en terra català en les últimes jornades i advertint, concretament des del departament de Fernando Grande-Marlaska, que es faran passos seriosos si no es corregeix la situació. La portaveu va replicar en roda de premsa que s'han de desvincular els cossos policials de la contesa política; va insistir que no hi haurà problemes d'inseguretat i, de passada, es va desvincular de la polèmica "via eslovena".
Davant de tot això el Govern central recalca que, per molt que ho demanin el PP i Cs, no està justificat actualment apostar pel desplegament del 155 a Catalunya. És més, des de l'entorn de Sánchez s'admet que si es veiessin obligats a prendre aquesta decisió s'obriria una etapa d'incertesa per al PSOE, que no compta amb els escons necessaris en el Senat per controlar el tipus d'intervenció que es realitzaria sobre l'Administració catalana: en aquest cas els comandaments quedarien en mans del PP de Pablo Casado, amb majoria absoluta a la Cambra Alta i, per tant, possibilitat d'imposar el seu criteri en un hipotètic tràmit parlamentari per a l'aplicació del precepte constitucional.
Els socialistes no veuen ara motius per activar de nou la suspensió de l'autonomia, i si s'arriba a aquest escenari, temen que els conservadors (i també Ciutadans, encara que el seu suport al 155 no sigui determinant) intentin una posada en pràctica del 155 "maximalista", més dur que la versió de fa un any i de durada més llarga. A les portes de les eleccions autonòmiques i municipals del maig, i amb el precedent d'Andalusia, un escenari d'aquest tipus seria molt complicat per al socialisme. Però de moment l'Executiu no contempla aquesta hipòtesi.
Senat Catalunya Govern Independència de Catalunya Elsa Artadi Article 155 de la Constitució Carmen Calvo
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista