'Cas Cursach'
La fiscal general de l'Estat avala que es confisquin mòbils a periodistes
Segarra nega que es violi el secret professional i el Consell Fiscal s'inhibeix malgrat les queixes
'Diario de Mallorca' prepara una querella criminal per defensar-se davant d'una «coacció intolerable»
Malgrat que l’article 20 de la Constitució protegeix el dret a la clàusula de consciència i al secret professional dels periodistes, la fiscal general de l’Estat, María José Segarra, va defensar, aquest dimecres, la confiscació dels telèfons mòbils de dos redactors per ordre del jutge de Palma que instrueix el 'cas Cursach' (una presumpta trama de connivència entre responsables de discoteques i locals de lleure de Mallorca, policies locals i polítics del PP per afavorir els negocis de l’empresari Bartolomé Cursach, capo durant dècades de la nit mallorquina) davant el clamor creixent en contra de la mesura per part de les empreses afectades i les associacions de periodistes.
"La fiscalia i els jutges claríssimament vetllem per la llibertat d’expressió i per descomptat pelsecret de les fonts. La nostra intenció sens dubte no és vulnerar-lo”, va argüir Segarra sense fer més declaracions al respecte d’un escàndol que va propiciar que la mateixa fiscal rebés, de mans de diverses periodistes, una carta firmada per més de 200 informadors, que li retreuen haver avalat una “intromissió intolerable i inèdita” en el dret a la informació al donar suport a la confiscació de telèfons mòbils i ordinadors de redactors de ‘Diario de Mallorca’ i Europa Press.
Els signants, treballadors de diferents mitjans i províncies, es declaren “summament alarmats”, perquè consideren que el que va passar dimarts és “un fet gravíssim que manca de precedents i que posa en risc real el dret a la informació, per tal com permetrà accedir a fonts periodístiques que constitucionalment estan protegides per l’article 20 de la Carta Magna”.
Recolzament d’Anticorrupció
El Consell Fiscal es va mostrar “sensible” a les queixes dels professionals de la informació, però va afegir que a les seves vocals no els correspon manifestar-se “de cap manera”, perquè “podrien interferir en el desenvolupament d’una investigació judicial”. Per la seva part, el fiscal en cap de les Balears, Bartomeu Barceló, va revelar a Efe que havia advertit el jutge que instrueix el cas, Miquel Florit, que requisar mòbils i ordinadors a periodistes podia ser “delicat” si afectava el secret professional, però li van respondre que la Fiscalia Anticorrupció ho havia estudiat “profundament” i havia arribat a la conclusió que no el vulnerava.
Anticorrupció va confirmar que el seu màxim responsable, Alejandro Luzón, va abordar la qüestió amb el fiscal balear Joan Carrau i va recolzar la seva decisió, que van executar dimarts agents de la Policia Nacional que, a més dels telèfons, es van emportar dos ordinadors d’Europa Press, mentre que la direcció de ‘Diario de Mallorca’ es va negar a entregar-los-hi. Una altra veu judicial que es va manifestar ahir contrària a l’actuació judicial va ser la de l’exmagistrat José Castro, famós per haver instruït el 'cas Urdangarin'. Segons la seva opinió, es tracta d’una “gran desproporció” que lesiona la Constitució i, en concret, el “dret a la intimitat”, perquè “un telèfon mòbil és una més que un emissor o receptor de trucades”.
Notícies relacionadesEn contra del criteri de la fiscalia i de l’actuació judicial es van continuar manifestant ahir l’Associació Europea d’Editors i diferents organitzacions professionals tant d’àmbit estatal com de les Balears, on el sindicat i l’associació de periodistes de les illes han convocat per a aquest dijous, a la plaça de Cort de Palma, una concentració en defensa del secret professional. Els treballadors de Diario de Mallorca es van concentrar ahir exhibint els seus mòbils davant de la seu del diari i els serveis jurídics del grup editor, Prensa Ibérica, estan preparant una querella criminal per defensar-se del que consideren una “coacció intolerable”.
Condemna política
Diversos partits també es van mostrar crítics amb els fets. Tot i que va eludir opinar sobre aquesta polèmica, el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, sí que va deixar un encàrrec: “Pensava que havia passat a Veneçuela”. La presidenta balear, la socialista Francina Armengol, i el PP autonòmic van deplorar els registres a periodistes i van expressar el seu recolzament als mitjans de comunicació afectats.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors