Clamor en la direcció del PDECat contra la via eslovena de Torra
La majoria de l'executiva del partit es va mostrar crítica amb l'aposta del president
Bonvehí va evitar desautoritzar el cap del Govern i va advocar per vies pacífiques
zentauroepp45947503 el president del pdecat david bonveh en declaracions als 181118164253 /
Les polèmiques afirmacions del president de la Generalitat, Quim Torra, en favor de la via eslovena a la independència i a la necessitat de "tirar cap endavant en el camí de la llibertat amb totes les seves conseqüències fins a aconseguir-ho” com va fer Eslovènia, no només han generat una allau de crítiques dels partits de l’oposició i en el conjunt de l’Estat. També en la direcció del PDECat, reunida aquest dilluns a Barcelona, es va expressar una opinió majoritàriament crítica amb unes expressions que, segons fonts de la direcció consultades per EL PERIÓDICO, van considerar "desafortunades".
Crítiques en privat, disculpes en públic
El debat al si de la cúpula postconvergent va ser intens. El punt de vista majoritari va ser el de no entendre l’apel·lació de Torra al conflicte dels Balcans, un terreny en el qual sempre el CDC i el PDECAt han evitat entrar. "La nostra via és l’escocesa o la del Quebec", apunten les fonts consultades. Una minoria del partit sí que va considerar que era necessari defensar tant sí com no el president. Finalment es va acordar remarcar públicament les vies pacífiques sense entrar en un xoc públic amb Torra. Així va ser com el president del partit, David Bonvehí, en aquesta ocasió recolzat en el faristol de la roda de premsa per la vicepresidenta Míriam Nogueras, es va limitar a defensar el caràcter pacífic i democràtic de l’independentisme català sense entrar en el xoc amb Torra. "El moviment independentista és no violent, cívic, ho reivindiquem avui i cada dia", va etzibar Nogueras tot just començar la roda de premsa. Bonvehí va dir que s’havia "mal interpretat" el president.
Notícies relacionadesFonts del partit admeten que la setmana passada, en termes de gestió per part del president, va ser una "setmana horribilis", no només per la polèmica sobre el model eslovè sinó pel supòsit ultimàtum al conseller Buch perquè es dugués a terme una purga en els Mossos d’Esquadra arran de la intervenció policial davant de les manifestacions que es van registrar a Terrassa i Girona. "No compleix cap dels ultimàtums que llança", admeten en el partit postconvergent. Respecte a la controvèrsia policial, en el PDECat també es recorda que tant Convergència com el seu partit successor sempre han adoptat una política de defensa de la gestió dels Mossos d’Esquadra.
L’intens debat intern al si del partit és un reflex del conflicte latent que existeix entre els partidaris de defensar la identitat del PDECat davant de l’OPA de la Crida Nacional per la República que lideren l’expresident Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, i els que defensen un procés d’oberta integració en la Crida. Aquest conflicte genera posicions cada vegada més enverinades, mentre el president de la formació, David Bonvehí, prova d’embastar una solució salomònica que en tot cas no arribarà fins que es consumeixi la constitució de la Crida el pròxim mes de gener.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín