DEBAT TERRITORIAL
Sánchez mantindrà la seva política a Catalunya malgrat les pressions
El president assumeix que la seva actitud dialogant amb l'independentisme pot passar-li factura a les urnes
Una ruptura total amb ERC i el PDECat abocaria el líder socialista a convocar eleccions anticipades
La dutxa escocesa és un mètode d’hidroteràpia que consisteix a passar ràpidament de l’aigua calenta a la freda. Per al Govern central és, també, una manera de referir-se a la forma d’actuar de la Generalitat, els canvis d’actitud de la qual davant de Pedro Sánchez són constants. "Això és com una dutxa escocesa –assenyala un ministre–. Ara calor, ara fred, una altra vegada calor, de nou fred...". Un altre ministre parla de les "rebequeries" del Govern, que tan aviat retira el recolzament parlamentari a l’Executiu socialista com l’hi torna a donar, que passa de considerar una "provocació" la cita del Consell de Ministres divendres vinent a Barcelona a desdir-se d’aquesta conclusió. Però res d’això, en principi, canviarà la política del Govern amb Catalunya, basada en el "diàleg" i els intents de contenir l’escalada dialèctica, segons fonts de la Moncloa.
Tampoc el resultat de les recents eleccions andaluses, on la dreta ha superat l’esquerra amb un discurs territorial molt bel·ligerant, influirà en excés Sánchez, que tot i així va prometre dimecres passat al Congrés una resposta "contundent" si el 'president', Quim Torra, reprèn la via unilateral. Ni les pors d’una part delspresidents autonòmics socialistes (sobretot del castellanomanxec Emiliano García-Page i l’aragonès Javier Lambán, que ja parlen d’il·legalitzar l’independentisme) a perdre el poder en les eleccions del pròxim maig. Ni les pressions del PP i Ciutadans per activar l’article 155 de la Constitució.
El peatge electoral
Més enllà d’alguna modulació en el seu discurs davant l’independentisme, més ferm que quan va arribar a la Moncloa, Sánchez mantindrà el camí que ha seguit fins ara. És conscient, segons els seus col·laboradors, que aquesta actitud, que inclou reunir-se amb Torra durant la seva visita a Barcelona, pot allunyar un electorat que, tot i que progressista, no suporta la retòrica inflamada de l’independentisme i pot ser persuadit per discursos que reclamen mesures excepcionals a Catalunya.
"Aquest Govern vol resoldre el problema català, no viure de la confrontació", va respondre el president divendres a Brussel·les quan li van preguntar si tem la factura que li passaran les urnes per no ser més dur amb l’independentisme. Davant els qui li demanen mà dura, va continuar defensant "l’assossec, la moderació i l’altura de mires".
També hi ha un altre argument menys altruista per continuar així: una ruptura total amb ERC i el PDECat abocaria el líder socialista a convocar eleccions anticipades, ja que l’estabilitat del Govern passa per mantenir la majoria parlamentària que el va portar al poder gràcies a la seva moció de censura contra Mariano Rajoy pel 'cas Gürtel'. La voluntat de Sánchez, expliquen en el seu entorn, és aguantar. No celebrar comicis al març, ni tampoc al maig, coincidint amb les autonòmiques i municipals. Aquesta última possibilitat no és descartada per alguns dels ministres més pròxims al president (com el de Foment, José Luis Ábalos), però provocaria que es votés en tots els comicis en clau nacional, cosa que rebutgen els alcaldes i líders territorials socialistes.
L’apaivagament
En termes de dutxa escocesa, aquesta setmana va començar molt calenta i va acabar bastant més freda. Després de la inacció dels Mossos d’Esquadra davant els talls de carretera delsComitès de Defensa de la República (CDR), el Govern va enviar tres cartes a la Generalitat. En una, el titular d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va anunciar al conseller del mateix ram, Miquel Buch, que enviariala Policia Nacional a Catalunya si els Mossos no garantien la seguretat.
Notícies relacionadesPerò a partir d’aquí tot va canviar. El Govern va deixar de carregar contra la celebració del Consell de Ministres a Barcelona, i Sánchez, durant la seva compareixença al Congrés sobre la situació a Catalunya, va evitar anunciar noves mesures.
Ara, els dos executius ja negocien els termes de la futura cita entre Sánchez i Torra, que fa només unes setmanes es donava per gairebé impossible. La Moncloa assumeix que la reunió no agradarà a una part dels votants socialistes, però considera que hauria sigut més nociu que l’única imatge fos la de radicals independentistes emboscats als carrers de Barcelona mentre el Govern es reuneix a la Llotja de Mar. "Els protagonistes no seran els incidents al carrer, sinó dues persones que es donen la mà –argumenten en l’Executiu–. Si no s’hagués tancat aquesta reunió, només transmetríem que som incapaços de parlar".
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista