DECISIÓ DEL TRIBUNAL SUPREM
El Govern no podrà exhumar Franco sense donar l'oportunitat a la família de recórrer
Sánchez preveu treure a finals de gener les restes del dictador del Valle de los Caídos
L'alt tribunal rebutja paralitzar l'acord del novembre per ser la petició prematura
El Govern no podrà executar un futur acord que ordeni expressamentl’exhumació de Francisco Franco sense donar l’oportunitat a la família d’impugnar aquest acord concret, que encara no s’ha adoptat per l’Executiu, de nou davant delTribunal Suprem. Així ho diu la Sala Contenciosa Administrativa d’aquest òrgan després de rebutjar aquest dilluns paralitzar l’exhumació del dictador del Valle de los Caídos, que havia sigut sol·licitat com a mesura cautelar pels seus nets mentre es resol sobre el fons del recurs que han presentat contra l’ordre del Consell de Ministres que va iniciar el projecte per treure les restes de la Basílica del Valle, on es troben des de fa 40 anys. No obstant, la Moncloa preveu treure les restes a finals de gener, segons fonts consultades per EFE. Així són les tombes d’altres dictadors.
Segons el parer de la Sala, l’acord del Govern recorregut no justifica per si mateix l’exhumació de les restes de Franco ni produeix una situació irreversible que faci perdre la finalitat del recurs. Encara queda pendent, en tot cas, la resolució sobre el fons de l’assumpte.
L’exhumació només podrà produir-se en virtut de l’acord que en el seu moment pugui adoptar motivadament el Consell de Ministres i aquest acord, susceptible sens dubte de ser objecte de recurs davant d’aquesta Sala, "no podrà ser executat sense que prèviament els recurrents hagin pogut ratificar-lo i obtenir la tutela judicial efectiva".
Jurisprudència del TEDH
Per a això els magistrats es basen en la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), en una sentència del mes de setembre passat –resposta a les demandes Solska i Rybycka contra Polònia–, en què l’òrgan de garanties europeu va emparar dues vídues de víctimes accident d’avió en què va morir el president polonès. En aquesta sentència es va qüestionar l’exhumació de les dues víctimes ja que no es va demanar el consentiment de les famílies.
Pels nets del dictador, promotors de la impugnació de l’acord del Consell de Ministres, s’han produït "irregularitats" en tot el procediment, ja que l’ordre d’exhumació conseqüència del decret que modifica la llei de memòria històrica, "havent de tenir caràcter col·lectiu respecte de tots aquells inhumats al Valle de los Caídos que no haguessin mort a conseqüència de la Guerra Civil, tan sols s’ha incoat respecte de les restes mortals" de Franco.
Per la seva part, l’Advocat de l’Estat afirmava en un escrit que la petició de la família es refereix genèricament a la il·legalitat de l’acte, però sense concretar les causes. "I els únics vicis concrets que s’addueixen manquen de tot fonament, ja que no s’ha trencat el principi d’igualtat ni s’ha produït indefensió de tercers", afegeix el document. Per tot això, en el seu escrit reclama al Suprem que no accedeixi a la petició de la família de Franco de paralitzar el procés d’exhumació mentre es resol el fons del recurs. No obstant, els nets del dictador afirmen que s’està aplicant així una política de "cas únic", que a més afecta el seu "dret a la intimitat personal i familiar", ja que han "manifestat de forma unànime la seva frontal oposició a l’exhumació de les restes del seu avi" i encara així, s’ha seguit endavant.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"