catalunya

Sánchez i Torra es reuneixen dijous amb la voluntat de no cremar ponts

El Govern rectifica i accepta una segona trobada entre ministres i consellers

Totes dues parts admeten que no convé ni incendiar els carrers ni fracassar en el diàleg

zentauroepp46310180 madrid 19 12 2018  politicasesion de control al gobierno   e181219110847

zentauroepp46310180 madrid 19 12 2018 politicasesion de control al gobierno e181219110847

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra / Fidel Masreal

Pedro Sánchez i Quim Torra s’asseuran aquest dijous en el Palau de Pedralbes, a Barcelona, amb la convicció que, més enllà de l’èpica dels discursos, a cap dels dos els interessa trencar els fràgils ponts de diàleg que es van estendre amb la sobtada arribada del líder socialista a la Moncloa al juny. Amb totes les cauteles, la voluntat passa per avançar tant en polítiques concretes que ajudin a destensar la crisi com a abordar alguns posicionaments polítics que mantenen la legislatura en suspens, mentre les dretes amenacen de sumar més que el bloc progressista. Les expectatives són discretes, però les dues parts coincideixen que la cita no pot convertir-se en un desastre que demostri el fracàs de la política i l’incendi del carrer.

Quan Sánchez i Torra es reuneixin a les sis de la tarda començarà, en una altra sala del mateix edifici, una segona trobada imposada pel Govern al qual la Moncloa ha acabat accedint malgrat la seva negativa inicial, una mena de 'minicimera' entre els dos governs. Del costat de l’Executiu hi haurà la vicepresidenta, Carmen Calvo, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet. En representació del Govern hi acudiran el vicepresident, Pere Aragonès; la portaveu, Elsa Artadi, i la consellera de Justícia, Ester Capella. Fonts del Govern espanyol desconfien de la presència d’aquesta última per evitar que s’interpreti que es parlarà de presos, per això el format de la trobada s’està negociant fins a l’últim moment. Al final, Sánchez, la ministra d’Economia, Nadia Calviño, i la de Treball, Magdalena Valerio, assistiran al sopar de Foment, la cita més significativa per als empresaris catalans, a qui l’Executiu vol transmetre un missatge de confiança i estabilitat.

Una escletxa

Les dues delegacions admeten que si no hi ha aldarulls de gravetat als carrers i les reunions acaben amb una porta oberta a noves trobades, s’obre una estreta escletxa per continuar avançant. La situació s’ha deteriorat en els últims mesos després de l’anunci de Torra el mes d’octubre de trencar tota relació amb Sánchez i que el Govern enviés la setmana passada al Govern tres cartes amenaçant d’intervenir els Mossos d’Esquadra si no es garantia l’ordre públic a Catalunya. Si les reunions surten bé, s’obre la possibilitat de treballar per recuperar l’esperit de la moció de censura, una cosa que al juny semblava una evidència i que el clima de tensió dels últims mesos ha convertit en una conquesta.

"Tots volem avançar, però caminem per un camp de mines", resumeix un dirigent del PDECat per explicar que qualsevol error pot ser fatal.

A Madrid comencen a escoltar-se algunes veus esperançades per diverses circumstàncies. Una d’elles és que quan comencin les reunions, el Congrés dels Diputats haurà aprovat el camí de dèficit del 2019, el mateix que l’estiu passat va ser rebutjat a causa de l’abstenció dels aliats de Sánchez. Ara, Units Podem,el PNB, ERC i el PDECat tenen previst recolzar l’objectiu de dèficit, un bon senyal en la reconstrucció de l’esperit de la moció. Hi ha els que van més enllà. Veus del PP, Units Podem, el PDECat i del mateix Govern han apuntat en les últimes hores que les voluntats semblen encarrilar-se cap a la tramitació i fins i tot l’aprovació dels Pressupostos, fet que donaria a Sánchez oxigen per continuar amb la legislatura.

Els canvis

De moment, el Govern ha passat de dir que el Consell de Ministres a Barcelona era una "provocació" a afirmar que estem davant de "la setmana del diàleg". Admeten fonts postconvergents que quan es va evidenciar que l’embafament de l’independentisme es podia traduir en violència als carrers els líders es van coordinar per enviar missatges d’assossec. L’Executiu també ha canviat la seva posició. Fa una setmana es negava a una segona reunió entre ministres i consellers que ha acabat per acceptar.

Notícies relacionades

Sobre la taula, Torra ja ha dit que posarà els grans consensos que, segons el seu parer, s’imposen en la societat catalana. A saber: el rebuig a la presó per als líders independentistes, a la Monarquia i al 155 i la defensa del referèndum i la immersió lingüística a l’escola catalana. El Govern no ha concretat quina ordre del dia portarà a les trobades, més enllà d’idees com la defensa dels drets socials dels catalans retallats durant la crisi econòmica.

Els partits independentistes continuen mostrant la seva sorpresa per la poca empatia que segons el seu parer va tenir el Govern dissenyant una cita a Barcelona que va concebre com un element de distensió i que a Catalunya ha sigut percebut des d’una òptica gairebé contrària. Des de la Moncloa recorden que els ponts només se sostenen si els dos costats volen fer-ho.