21-D
Els CDR no aconsegueixen sembrar el caos
El dispositiu policial resisteix els envits sense conflictes però amb càrregues contra els independentistes
El setge a la Llotja es conclou amb 77 ferits, 35 d'ells agents dels Mossos d'Esquadra, i 13 detinguts
El còctel de mobilitzacions previst i la contundència dels missatges dels organitzadors auguraven un bloqueig del territori sense precedents. Però el cert és que els Comitès de Defensa de la República (CDR) no van aconseguir sembrar el caos que pretenien i el Consell de Ministres es va celebrar amb naturalitat a causa del blindatge dels cossos policials.
Els talls de carretera, a primera hora del matí, es van aixecar parcialment pocs minuts després –excepte en el cas de l’AP-7 a l’altura de l’Ampolla que es va allargar unes cinc hores–. En alguns punts els van construir amb branques i pneumàtics que després van cremar.
La tensió i la topada amb els Mossos d’Esquadra es va succeir en els voltants de la Llotja, tot i que en cap cas van aconseguir depassar l’anell de protecció del cos policial autonòmic, que estava reforçat per la Policia Nacional al llarg del passeig de Colom. No van haver d’intervenir. Els Mossos van carregar en diverses ocasions contra els independentistes, que provocaven pluges de tanques, llaunes i pintura contra els uniformats.
Van detenir 13 persones, deu a Barcelona, pels incidents causats. La majoria van ser detingudes durant els aldarulls. Tot i que el primer, a les 8.00 hores, va ser arrestat després de ser sorprès portant material per provocar una deflagració quan es dirigia a una de les tres columnes convocades pels CDR.
El perfil més bel·ligerant delsCDR estava integrat per manifestants molt joves que van buscar el cos a cos amb els antiavalots de forma reiterada. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre un total de 62 persones, 57 d’elles per contusions, i 15 més van acudir a l’hospital. Uns 35 van ser agents que van rebre l’alta 'in situ'.
Topades entre manifestants
El dispositiu policial dissenyat per traslladar el Govern de Pedro Sánchez fins al lloc de reunió va resistir els envits dels manifestants sense gaires conflictes. Les càrregues més contundents van tenir lloc als voltants del mirador de Colom però a mesura que els encaputxats intensificaven la seva ofensiva contra els Mossos, creixia el rebuig de no pocs concentrats que, de més edat i a cara descoberta, els increpaven per actituds aspres. Alguns fins i tot van posar el cos per evitar que moguessin tanques i contenidors d’escombraries. També van interferir els membres dels anomenats Bombers per la República, que es van situar davant dels Mossos per evitar aldarulls i clamar a favor d’una protesta "pacífica".
El focus més conflictiu es va situar a la plaça de Drassanes. Alguns encaputxats van llançar objectes contra els antiavalots abans de les 9.00 hores. Una acció que va acabar provocant les primeres càrregues. L’incident més greu, poc abans de les 12.00 hores, va passar a escassos metres d’aquest primer brot i es va concloure amb estampides de manifestants fugint per la Rambla. Durant l’enfrontament, van llançar pedres als policies, algunes de grans dimensions –com els trossos de rajola arrencades del terra–, que van provocar alguns ferits a les files de la Brigada Mòbil (Brimo).
La manifestació que partia a Urquinaona i que va recórrer la Vía Laietana va començar tranquil·la. Una senyora que exhibia una bandera espanyola cridava "soc franquista, no em fa por res" a la qual cosa els congregats responien entre rialles cantant "alcohol, alcohol, alcohol, hem vingut a emborratxar-nos". Menys sort va tenir un periodista d’Intereconomia, que va rebre un cop de puny al nas. L’ambient es va anar caldejant així que avançava el matí i els Mossos van disparar diverses salves en l’aire. Després de diversos avisos, quan feia estona que els CDR sacsejaven les tanques de seguretat, van carregar. Un home que intentava intervenir entre els concentrats i els agents va acabar amb una bretxa al cap per la intervenció policial. Per evitar mals majors, els bombers van forjar una nova línia.
Quan el dispositiu es va donar per finalitzat i els CDR van desconvocar, a les 14.30 hores, la convocatòria de Via Laietana, va acabar acorralant i increpant dos agents del Cos Nacional de Policia (CNP) que van ser evacuats per la Brimo. Furgons d’aquesta unitat van provar de dispersar el carrer fent passades amb la furgoneta, algunes de no exemptes de risc d’atropellament, que van crispar els concentrats.
El Govern apunta infiltrats
La resposta de l’Executiu català la va entonar la consellera Elsa Artadi. Va destacar que la "immensa majoria" de les protestes van ser cíviques i va condemnar qualsevol tipus de violència orquestrada per encaputxats, tot i que va apuntar que podia tractar-se d’infiltrats. També va plantejar la possibilitat que hi hagi manifestants que acudeixin a les protestes amb la cara tapada per "por que se’ls criminalitzi" i va assenyalar el cas de l’activista Tamara Carrasco.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació