ERC i el PDECat s'inclinen per no vetar d'entrada els pressupostos de Sánchez
Els republicans veuen amb bons ulls guanyar temps fins al 'no' definitiu
La majoria de la cúpula postconvergent aposta també per obrir la negociació sobre els comptes
zentauroepp45527303 pla tres quarts dels republicans joan tard i sergi sabri a181020192859 /
Per imatge i també per càlcul. L’independentisme s’apressa a permetre l’admissió a tràmit dels Pressupostos Generals de l’Estat quan aquests arribin al Congrés. Tant el grup parlamentari d’Esquerra com la majoria de la direcció del PDECat debaten aquests dies què s’ha de fer sobre això, tot i que amb la calma que proporciona no tenir encara una data fixada.
ERC va posar al seu dia dues condicions per recolzar els comptes de Pedro Sánchez: aixecar el peu de l’accelerador de la repressió i progressos en el diàleg sobre l’autodeterminació. Els republicans consideren que no s’ha donat ni un sol pas en aquest sentit i per això, ara mateix, el no als Pressupostos està garantit.
Una cosa diferent és l’admissió a tràmit. Fonts republicanes afirmen que encara no s’ha debatut a fons la qüestió, però accepten que oferir-se com els “campions del diàleg” i tombar a la primera els Pressupostos, i fer-ho, a més, donant suport a una de les esmenes a la totalitat que presentin o bé el PP o bé Ciutadans no és acceptable.
A més, la retirada del recolzament a Sánchez ara obre la porta al fet que el socialista convoqués eleccions generals per al diumenge 26 de maig, el dies de les municipals i les autonòmiques en 13 comunitats. En canvi, si es permet la tramitació, la votació final es podria produir el mes d’abril. És a dir, no només coincidiria amb el tram final dels judicis pel procés, sinó que, sobretot, bloquejaria la possibilitat que hi hagués un ‘superdiumenge’ al maig. I és que ajuntar urnes municipals amb generals és una cosa que a l’independetisme no l’emociona.
Controvèrsia en el PDECat
Notícies relacionadesPer la seva banda, la majoria de la direcció del PDECat, en una intensa reunió aquest dilluns, s’inclina per no tombar els comptes de Sánchez de bon començament, segons ha avançat ‘La Vanguardia’. Alguns també s’inclinen per veure amb bons ulls el recolzament final als Pressupostos, si Sánchez compleix determinades condicions. El debat genera tensió interna, fins al punt que algunes fonts asseguren que la número dos del partit, Míriam Nogueras, va rebre dures crítiques per haver desautoritzat en públic la posició del també dirigent Ferran Bel, partidari de la via negociadora amb el Govern. Davant aquesta tesi, altres fonts asseguren que "alguns som lleials, no creiem en les guerres i misèries personals, els deslleials han de mentir i recórrer a filtracions per mantenir la cadira i destruir un projecte que, afortunadament, va més enllà dels personalismes, prefereixen posar en risc el país a utilitzar el diàleg, la responsabilitat i el respecte". Els crítics amb Nogueras afirmen que va ser clarament desautoritzada per la majoria.
En aquest clima intern enrarit, la posició final de la postconvergència –immersa en una batalla pel seu espai polític respecte al de la Crida de l’expresident Carles Puigdemont– probablement passarà per decidir de comú acord amb el Govern per no rebre crítiques de l’independentisme "hiperventilat", i facilitar la tramitació dels pressupostos amb l’argument que en la negociació posterior les exigències seran de màxims, i estaran vinculades al dèficit fiscal de la Generalitat amb l’Estat i a assignatures econòmiques pendents com la disposició addicional tercera de l’Estatut relativa a les inversions de l’administració central a Catalunya.
PDECat Govern ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Catalunya Pressupostos Generals de l'Estat