LA CAUSA PER REBEL·LIÓ
L'independentisme prepara el seu 'judici' al judici del procés
Partits i entitats desembarcaran a Madrid durant els tres mesos de la vista
Joan Ignasi Elena exercirà com a portaveu permanent d'Esquerra al Suprem
zentauroepp45724288 file in this sept 30 2018 file photo pro independence d190113194403 /
Falta menys d’un mes perquè el procés independentista s’assegui al banc dels acusats al Tribunal Suprem. Per encarar un judici que determinarà el futur personal dels encausats i el polític de tot Catalunya, tots els actors del sobiranisme estan preparant les seves estratègies per explotar al màxim un procés judicial que coincidirà amb la precampanya de les eleccions municipals i europees.
ERC
Al món del bàsquet es coneix com ‘acalrado’ l’intent d’un equip per deixar sol el seu millor jugador perquè ell es jugui una cistella habitualment decisiva. Salvant totes les distàncies, això és més o menys el que ERC està provant de fer amb la declaració d’Oriol Junqueras al judici del procés que començarà a finals de gener al Tribunal Suprem. Des del dilluns 30 d’octubre del 2017, quan va ser entrevistat a TV-3, els catalans no senten l’exvicepresident del Govern. I des del 2 de novembre del mateix any, quan va anar a declarar a l’Audiència Nacional i ja va ser empresonat, només s’han vist imatges seves en dues ocasions, l’última, la foto del dia en què Jordi Turull i Jordi Sànchez van iniciar la vaga de fam.
En aquests gairebé 15 mesos no hi ha hagut Junqueras per al gran públic. Ni en campanya electoral, ni en el procés d’investidura. Tampoc durant la moció de censura o, ara, amb els Pressupostos de l’Estat. Dit en italià, la llengua escolar de l’exalcalde de Sant Vicenç dels Horts, ‘Niente Junqueras’. Al contrari del que ha passat amb Carles Puigdemont.
Els republicans confien que l’impacte mediàtic de la declaració del seu líder, que intramurs ha seguit dirigint amb mà ferma els designis de la formació, els duri fins a la campanya electoral de les municipals. Dit d’una altra manera, si Puigdemont es va beneficiar de fer campanya sense oponent en les autonòmiques del 2017, i va guanyar per 12.000 vots, els republicans esperen que, a nivell d’impacte, com a mínim igualin les forces.
Així doncs, l’ocasió és magna per a ells perquè, a més de Junqueras, estan la resta de processats, com Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa. Amb tot, els republicans preparen un ampli dispositiu de seguiment del judici. Per a l’ocasió, ERC s’ha buscat, fins i tot, un portaveu que ponderarà el que passi dins de la sala de vistes. Fonts republicanes apunten que aquest portaveu serà Joan Ignasi Elena, abans de l’extint sector catalanista del PSC i enguany ‘agitador’ a favor del dret a decidir. Hem de fer notar que per a aquest perfil els republicans no podien confiar un càrrec propi, ja que el judici té una durada estimada de tres mesos. Esquerra ha escollit no un independentista de dalt a baix, sinó un d’aquests perfils que “amplien la base”.
JUNTS PER CATALUNYA
A Junts per Catalunya s’estan acabant de tancar els serrells de l’estratègia, en permanent contacte amb els presos a la presó de Lledoners, que el grup parlamentari visitarà aquest dilluns. Es tracta d’un operatiu complex, que es teixirà entre partits i entitats sobiranistes, així com observadors i periodistes.
JxCat està especiament preocupat en dos fronts. D’una banda, la resistència física i les garanties processals dels presos, a mesura que avancin les sessions del judici i hagin de desplaçar-se des de la presó al Suprem; per una altra, la necessitat d’articular un missatge diari de cara als mitjans de comunicació, especialment després de la fase de la presa de declaració dels presos.
Per afrontar aquests objectius, els postconvergents desplegaran una sèrie de caps visibles per traduir al llenguatge polític les qüestions clau de l’àmbit jurídic que es vagin plantejant al llarg de les sessions de la vista. Aquest desembarcament de representants de JxCat a Madrid farà que molts diputats del grup hagin de multiplicar la seva dedicació entre el Parlament i l’assistència al judici. I qui no descarta anar a algunes sessions és ni més ni menys que el president de la Generalitat, Quim Torra.
Els set polítics presos a Lledoners: Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull i Raül Romeva.
CUP
La que s’ha quedat sense altaveu al Tribunal Suprem és la CUP. La seva única imputada cridada a judici, Mireia Boya, respondrà finalment davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, al costat dels membres de la Mesa del Parlament. Això no canvia la seva estratègia d’“aturar-ho tot”, des de la primera a l’última sessió del judici que se celebrarà a Madrid, tot i que busquen l’encaix perquè els seus postulats calin. Fonts anticapitalistes intueixen una “voluntat desmobilitzadora per part dels partits amb presos”, i per això aposten per incrementar els contactes amb actors sociopolítics i sindicals, amb qui ja es van mobilitzar contra la celebració del Consell de Ministres a Barcelona.
Aquestes mateixes veus adverteixen als socis del Govern que “no estan disposats a acceptar” que “desmobilitzin”, com ho van fer el passat 21-D, perquè això seria “un error de greus conseqüències”, més encara si és per “aplanar la negociació dels Pressupostos i el suposat gest de Pedro Sánchez”. Des de la seva òrbita, Arran reclama als acusats que no compareguin davant del tribunal perquè, altrament, això suposaria “reconèixer l’autoritat de la justícia espanyola” i que “sigui el conjunt del poble el que serà jutjat”.
ANC I ÒMNIUM
Pel que fa al’ANC i Òmnium Cultural, ja s’han posat en marxa per no perdre el seu lideratge als carrers. Les entitats mantenen un “contacte permanent” i ultimen a porta tancada els detalls de les marxes que celebraran a les principals capitals europees i a Madrid. Les seves assemblees territorials preparen concentracions el dia que comenci el judici a les 19.00 hores davant els consistoris.
“Mentre hi hagi una situació de vulneració de drets fonamentals, no hi pot haver una situació de normalitat”, conclouen fonts d’Òmnium. El seu vicepresident, Marcel Mauri, acompanyaràJordi Cuixart i la resta en diverses sessions judicials, i no faltarà a la primera. “És evident que hem d’incrementar la nostra presència a Madrid els pròxims mesos”, comenten. De la mateixa forma, fonts de l’ANC donen per feta la presènciad’Elisenda Paluzie.
OBSERVADORS INTERNACIONALS
Notícies relacionadesEl judici serà fiscalitzat per observadors nacionals i internacionals. Una plataforma d’entitats a favor dels drets humans s’ha organitzat sota el nomd’International Trial Watch-Catalan Referendum per gestionar la seva presència. “Pretenem que les sessions siguin supervisades per especialistes de tot el món”, explica a aquest diari una de les seves promotores, la catedràtica de Dret Constitucional Mercè Barceló.
Aquesta organització facilitarà suport tècnic i material a entre 10 i 12 juristes estrangers, a més d’uns 12 catedràtics de diferents universitats espanyoles, que custodiaran les sessions al Tribunal Suprem i publicaran diferents informes. “La presència d’observadors internacionals garanteix que hi hagi un àrbitre”, conclou Barceló.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia