S'ha de resoldre "al més aviat possible"
Borrell demana evitar que el 'brexit' es proclami i se suspengui, com la DUI catalana
Ha reconegut que el 'no' del Parlament britànic obligarà Theresa May a presentar una cosa diferent
El ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, ha reclamat la necessitat de resoldre el ‘brexit’ "al més aviat possible" i evitar "cronificar el problema", i ha deixat clar que el que no pot passar és que es proclami el ‘brexit’ i després se’n suspenguin els efectes" com va passar amb la declaració d’independència de Catalunya (DUI).
"El que no pot ser és que passi com amb la Declaració d’Independència de Catalunya, que es proclama i després se’n suspenen els efectes", ha avisat el cap de la diplomàcia espanyola en una declaració a la premsa quan va arribar a la reunió amb els seus col·legues de la UE després delrebuig del Parlament britànic a l’acord segellat entre Brussel·les i Londres per garantir una sortida ordenada del Regne Unit del bloc.
Borrell ha insistit que "no és seriós" contemplar que “es proclami el ‘brexit’ i després se’n suspenguin els efectes”, i ha insistit en la necessitat de "treballar per resoldre això al més aviat possible". "Ja fa molt temps que estem empantanegats amb això", ha esgrimit.
El cap de la diplomàcia espanyola ha reconegut que el 'no' del Parlament britànic a l’acord del ‘brexit’ negociat –per 432 vots contra 202– "és massa gran per pensar que n’hi haurà prou amb polir el que va ser rebutjat" i salvar-ho "amb ajustaments marginals", fet que obligarà la primera ministra britànica, Theresa May, a presentar "una cosa substantivament diferent", que "naturalment" haurà de ser després acceptat pels 27.
Escenaris
Borrell ha insistit en la necessitat d’"esperar aquesta tarda a veure" el pla B que haurà de presentar Maypla B després del rebuig del Parlament britànic a l’acord del ‘brexit’ després d’admetre que "tothom especula sobre què és el que caldria fer", ja sigui convocar un "segon referèndum, altres eleccions", al ser preguntat si Espanya donaria suport a alguna d’aquestes dues vies.
"També hi ha qui diu que el que s’ha de fer és donar al Regne Unit un termini molt llarg, de cinc anys, perquè no se’n parli durant un temps i ens puguem dedicar a altres coses", cosa que ha rebutjat el ministre, al·legant que "això seria cronificar el problema” i que cal"evitar-ho" per impedir que "es converteixi en el ‘brexit’ que mai acaba".
El cap de la diplomàcia espanyola ha considerat "raonable" la proposta del líder laborista, Jeremy Corbyn, per a "la permanència [del Regne Unit] a la Unió Duanera per sempre", una cosa que també "demana part del Partit Conservador", tot i que això "segurament" implicarà "problemes interns greus" al si de Partit Conservador.
"Però això és un problema seu, no l’hi podem resoldre", ha reblat, insistint que "el que no pot demanar el Regne Unit és que els europeus resolguem els seus problemes interns".
Possibilitat d’un altre referèndum
Respecte al rebuig de Corbyn de la celebració d’un segon referèndum, Borrell no s’ha volgut pronunciar sobre el fons després d’admetre que hi ha "un problema" per identificar "quina és la bona manera en aquest moment d’expressar la voluntat popular".
"¿Què votarien els britànics avui, quan estan, sens dubte, més ben informats que quan els van explicar la bajanada dels 350 milions de lliures a la setmana?", ha assegurat, en al·lusió a la partida que el Govern britànic assegurava que podria destinar al seu sistema de salut en lloc d’anar a parar a les arques de la UE quan sortís del bloc. "Em sona a altres bajanades que, després, al final, resulta que no existien", ha ironitzat Borrell.
Respecte a la possibilitat de salvar un acord, Borrell s’ha mostrat confiat en això, perquè "a la Unió Europea tots els acords s’aconsegueixen sempre en l’últim moment i parant el rellotge". "Sempre he pensat que els britànics negociarien fins a l’últim minut", ha reblat.
Acord sobre drets dels ciutadans
Al ser preguntat per l’acord que firmaran aquest dilluns a Madrid, els Governs espanyol i britànic perquè els britànics residents a Espanya i els espanyols residents al Regne Unit mantinguin el dret al vot en les municipals després del ‘brexit’, Borrell ha explicat que es tracta del "primer pas" per "establir precaucions" per garantir que els ciutadans mantinguin els seus drets.
Notícies relacionades"Amb ‘brexit’ dur, amb ‘brexit’ tou o sense ‘brexit’ hem d’establir amb un document vàlid el que estem dient, que els ciutadans d’un costat i de l’altre mantindran els seus drets", ha defensat Borrell.
Els Governs d’Espanya i el Regne Unit, ha explicat, plasmaran per "escrit" el seu compromís per tal que "els britànics a Espanya i els espanyols al Regne Unit, passi el que passi" tinguin "els mateixos dretsque ara, de residència, d’assistència i de participació política en les eleccions locals. "És el que hem negociat, ho hem acordat i ho plasmarem", ha explicat, insistint en la necessitat de donar "tranquil·litat" als ciutadans de les dues parts que els seus drets es mantindran en qualsevol dels casos.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim