PRESUMPTA VENDA IRREGULAR DE VIVENDES

Arxivada la causa penal contra Botella pels fons voltor

La decisió d'un jutge madrileny és independent de la multa milionària que li va imposar el Tribunal de Comptes

El PSOE ha anunciat que recorrerà la decisió del magistrat per depurar responsabilitats penals

zentauroepp27204346 gra275  madrid  09 09 2014   la alcaldesa de madrid  ana bot181228104543

zentauroepp27204346 gra275 madrid 09 09 2014 la alcaldesa de madrid ana bot181228104543 / LUCA PIERGIOVANNI

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Jutjat d’Instrucció número 38 de Madrid ha arxivat la causa penal oberta per la presumpta venda irregular el 2013 de 1.860 vivendes de l’Empresa Municipal de Vivenda i Terra a un fons voltor per part de l’Ajuntament de Madrid, quan n’era alcaldessa Ana Botella. L’arxiu d’aquest procediment és totalment independent de la multa de 22,7 milions d’euros que li va imposar el Tribunal de Comptes junt a part del seu equip per la responsabilitat comptable en què va incórrer en l’operació.

Tant l’advocat del PSOE com l’Associació d’Afectats per la Venda de Vivendes de l’EMVS recorreran la decisió del jutjat madrileny, segons ha avançat Europa Press, per provar de revocar l’arxiu del procediment, en què s’investigaven delictes de prevaricació i malversació de cabals públics. L’Ajuntament de Madrid també estudia la decisió per determinar si la impugna.

El jutge conclou que l’ajuntament va acordar la venda "per resoldre una anguniosa situació econòmica". "Per això es va portar un procés que amb totes les seves irregularitats formals, petiters, va respectar essencialment els principis de publicitat, lliure accés i competència adjudicant finalment l’ofert al grup o empreses que tenien les condicions que es van considerar, raonadament, més avantatjoses", determina.

Notícies relacionades

Al desembre, el Tribunal de Comptes va condemnar Botella i els que van ser regidors en el seu equip de Govern per la venda de 18 promocions de vivendes de l’EMVS al grup societari Fidere. La secció d'enjudiciament del Tribunal de Comptes va xifrar en gairebé 25,8 milions d’euros el perjudici que aquesta operació va ocasionar a l’EMVS. "L’alienació es va fer per un preu inferior al valor mínim possible que cabia atribuir als immobles venuts, i això va suposar un menyscapte en el patrimoni públic", va sentenciar.

Davant d’allò aparentment contradictori de les dues decisions, el jutge afirma en el seu auto d’arxiu que "no tot el sancionable en altres àmbits ho és en l’àmbit del penal", i recorda un auto de l’Audiència Provincial de Madrid que concloïa que "res pot oposar-se a la venda d’immobles per molt que fossin de protecció pública".