ENTREVISTA A CATALUNYA RÀDIO

Anna Gabriel demana deixar-se d'"ocurrències" i recepta una "mirada llarga" per afrontar el judici

L'exdiputada de la CUP defensa que, "mentre hi hagi repressió, l'exili continuarà sent útil"

Emplaça l'independentisme a abordar el "debat pendent" sobre la legitimitat de l'1-O

zentauroepp42246459 red200  ginebra  suiza   21 02 2018   la exdiputada de la cu180222141720

zentauroepp42246459 red200 ginebra suiza 21 02 2018 la exdiputada de la cu180222141720 / SALVATORE DI NOLFI

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’exdiputada de la CUPAnna Gabriel, ha trencat aquest divendres el seu silenci per asseverar que "la solució no passa per la llibertat dels presos ni el retorn dels exiliats, sinó per l’exercici del dret a l’autodeterminació". Després d’uns set mesos a Ginebra (Suïssa), ha reclamat "no posar al centre del focus la repressió, sinó la manera com revertir la situació" i ha receptat "saber escoltar, seure a parlar, mirada llarga, honestedat, humilitat, cap alt, no retrocedir i no penedir-se de res" per trobar la sortida a l’atzucac on es troba el sobiranisme.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha insistit que el judici ha de servir "per acusar l’Estat espanyol, com un bumerang", i ha suggerit que es presentaran, en qüestió de "dies o hores, metes mobilitzadores per acompanyar" la vista al Tribunal Suprem que miraran de recuperar l’"esperit" de l’1-O. 

Així mateix, ha exigit a JxCat i ERC aparcar les seves topades "electoralistes", "les declaracions creuades que augmenten la confusió" i deixar-se d’"ocurrències", perquè "la gent comença a notar que no hi ha profunditat en el que s’està dient". "Necessitem transmetre que hi ha la possibilitat d’arribar a un acord", ha reflexionat, i ha demanat centrar esforços i idees a preparar l’escenari postjudici. "Hem de ser capaços de debilitar l’Estat", ha emfatitzat.

Impugnar el procés judicial

Preguntada pel seu balanç pel que fa a les presses dels anticapitalistes amb el full de ruta que va portar a la declaració unilateral d’independència (DUI) fallida, ha respost que "l’Estat hauria respost d’igual manera amb o sense calendari". "La situació que vivim no és una fatalitat. La consecució de drets comporta costos", ha raonat, i ha coincidit amb el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que "no es pot governar des de la presó o l’exili".

L’exparlamentària ha emplaçat l’independentisme a afrontar el "debat pendent" sobre si amb els resultats de l’1-O hi ha "prou legitimitat" o si és necessari "un nou procés referendari", un fet que ha identificat com una de les "qüestions de fons" que caldria resoldre en un "espai ampli".

Notícies relacionades

La cupaire ha argumentat la seva permanència a Europa perquè se sent "part d’una gent que s’ha decidit a reclamar uns drets que creu que els corresponen". "Cal reivindicar el que vam fer l’1-O i que no volem acotar el cap davant de la repressió perquè no ens hem d’avergonyir ni penedir de res. Em poso a disposició de la necessitat col·lectiva i, mentre hi hagi companys que s’enfrontin a aquestes penes de presó, estic convençuda que continuarà sent útil seguir a l’exili. Hem vingut a impugnar un procés judicial, a denunciar la repressió i a teixir aliances fora de les fronteres, i això segueix", ha proclamat.

Gabriel ha explicat que "encara no és ciutadana suïssa" i que té una feina estable en l’àmbit del dret laboral. “Faig el que he fet tota la vida. Treballar i militar". I ha assegurat no haver tingut contacte amb el govern suís, perquè no volia posar en el focus la seva persona, sinó, en la situació que s’estava vivint, “explicar al conjunt de la ciutadania suïssa per què era allà".