La taula de diàleg pren impuls malgrat el veto de Ciutadans, el PP i la CUP

Els Comuns i el PSC aplaudeixen l'esforç de transparència del Govern, que fa públics els 21 punts que Torra va reclamar a Sánchez

JxCat i ERC, menys optimistes, demanen concreció a l'Estat sobre autodeterminació

zentauroepp46840183 mesa190205185024

zentauroepp46840183 mesa190205185024 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Lentament, el diàleg avança. El Govern, JxCat, ERC, els comuns i el PSC han tornat a asseure’s entorn d’una mateixa taula al Palau de la Generalitat, dos mesos i mig després de la primera cita, per buscar solucions de consens al conflicte català. A diferència de la reunió del 16 de novembre, en la qual només es va arribar a un acord de mínims, la reunió ha servit per avançar en com hauria d’articular-se aquest diàleg. Els Comuns i el PSC aplaudeixen l’esforç de transparència del Govern mentre que des de l’Executiu català es reclama perquè aquest diàleg sigui efectiu que hi hagi la presència d’un mediador internacional i es pot abordar explícitament el dret d’autodeterminació. Una cosa en la qual van insistir més els representants d’ERC i JxCat que la portaveu del Govern.

"Sortim amb un calendari, es faran reunions mensuals, i amb una metodologia de treball d’un equip tècnic mixt", ha exposat Jéssica Albiach, líder dels comuns al Parlament, que ha acudit a la cita acompanyada de la portaveu parlamentària, Susana Segovia. Per part del Govern hi havia el president, Quim Torra; el vicepresident. Pere Aragonès; la portaveu i consellera de Presidència, Elsa Artadi, i la consellera de Justícia, Ester Capella. Juntament amb ells, dos representants de JxCat, ERC, PSC-Units i els comuns. Com va passar en la primera cita, el PP, Cs i la CUP s’han tornat a absentar, una cosa que tots els assistents han lamentat. 

La taula de diàleg entre partits catalans que es va fundar el novembre a instàncies del PSC i després d’aprovar-lo el Parlament. Iceta, com Albiach, ha aplaudit la transparència mostrada pel Govern, però ha considerat que el document de 21 punts que Torra va entregar a Pedro Sánchez (que s’ha fet públic durant la reunió i en què es demanava "fer efectiu" el dret d’autodeterminació) "no és útil per al diàleg que s’ha de fer". 

Com ha explicat Iceta, a més d’aquesta taula de partits catalans "s’està negociant dos espais de diàleg, una en la comissió bilateral Estat-Generalitat, i una altra la taula de partits encara amb composició per precisar". "Només parlant s’arribarà a la resolució dels problemes. Les coses estan ben encaminades", ha assenyalat, comentat sobre la presència del mediador, relator o notari de les cites que el primer és trobar la persona indicada i després se li buscaria la denominació.

El secessionisme, menys optimista

Notícies relacionades

Els partits independentistes s’han mostrat, però, menys optimistes. Artadi, portaveu del Govern, ha expressat el seu desig que després d’aquesta "productiva" reunió es pugui establir un "diàleg fructífer" i no una aparença de diàleg. En la mateixa línia, Sergi Sabrià, president del grup parlamentari d’ERC, ha considerat que aquesta segona reunió hauria de donar per tancada l’"etapa de tempteig" i ha reclamat que el diàleg amb el Govern espanyol no ha de tenir límits, incloent el dret a l’autodeterminació, i deixant clar que "no és viable sense la mediació internacional". Dues reivindicacions que ha volgut assenyalar també Albert Batet en nom de JxCat.