DEFINICIÓ
¿Què és un relator? Significat i funcions
Segons el diccionari de la RAE, és una persona que "relata o refereix alguna cosa", així com algú que "fa relació dels afers tractats" en una reunió
mediador
L’anunci del Govern que acceptarà la participació d’un relator a la taula de diàleg entre els partits a Catalunya ha posat d’actualitat una paraula que fins ara no havia fet gaire fortuna en el llenguatge de la política.
I, com gairebé tots els salts a la fama política, aquest ha estat acompanyat des del primer minut per la polèmica: ¿Què és un relator? ¿Es tracta d’un eufemisme per evitar la paraula 'mediador'? ¿És més aviat un coordinador d’alguna cosa?
En les seves primeres declaracions públiques sobre aquest tema, la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, després de negar la necessitat de comptar amb mediadors, definia la figura en qüestió com "algú que pugui prendre nota, que ens pugui convocar, que pugui coordinar" i, més endavant, "algú que sigui capaç de dir 'ens convoquem’, 'prenc nota del que aneu parlant’... Una mica, ajudar... El que fa un relator en un congrés".
Per la seva part, la consellera de Presidència de la Generalitat, Elsa Artadi, va fer servir el terme 'notari' (més concretament, "figura notarial").
Nova accepció de la RAE des del 1992
Al marge del paper que finalment tingui aquesta figura concreta, a la Fundéu sempre comencem per anar als diccionaris a la recerca d’ajuda per provar d’entendre la paraula que ens ocupa, en aquest cas, un ‘relator’, una paraula tan poc habitual en aquests assumptes que la majoria dels mitjans han decidit posar-la entre cometes (cosa que, per cert, és innecessària des del punt de vista lingüístic).
Un relator és, evidentment, algú que “relata o refereix alguna cosa” i el seu origen és el mot llatí ‘relator/oris’. Així apareix al 'Diccionario de la lengua española' des de fa més de 200 anys, però, des del 1992, compta amb una accepció que és a què semblava referir-se la vicepresidenta: "Persona que en un congrés o assemblea fa relació dels afers tractats, així com de les deliberacions i acords corresponents".
Una definició que sembla bastant compatible amb alguna de les accepcions de 'notari', el terme que va fer servir Artadi: “Persona que deixa testimoni dels esdeveniments dels quals és testimoni”. Relators i notaris, segons el diccionari, relaten i deixen testimoni d’alguna cosa.
Definicions de 'coordinador' i 'mediador'
La resta de les paraules fetes servir en les últimes hores per al·ludir a aquesta figura inclouen en les seves definicions un paper més actiu en relació amb la funció que han de fer: un ‘coordinador’ és “algú que dirigeix i concerta diversos elements”, un ‘mediador’“actua entre dos o més parts per posar-les d’acord en un plet o negoci” i un ‘facilitador’ “fa fàcil o possible l’execució d’alguna cosa o la consecució d’un fi”.
Fins aquí el que ens ofereix el diccionari acadèmic, la principal referència sobre el lèxic espanyol per a centenars de milions de parlants.
Significats nous
Però la vida de les paraules no cap en una sola obra, per prolixa que sigui. Sovint adopten significats nous, s’associen amb d’altres i comencen a viure vides noves.
En el cas de 'relator', de fet, pot ser que aquesta paraula ens resulti més coneguda en l’expressió 'relator especial’,que utilitzen en el camp de la defensa dels drets humans les Nacions Unides.
En aquest àmbit, un ‘relator especial’ és un expert independent nomenat pel Consell de Drets Humans de l’ONU per examinar i informar sobre la situació del país o un determinat tema de drets humans. Una figura a la qual en anglès es refereixen, per cert, amb una paraula d’origen francès: ‘special rapporteur’.
Poc a veure, com és obvi, amb la figura del ‘relator de congressos’, que en principi es limita a prendre nota i deixar constància.
El que és important: el paper que tingui
Notícies relacionadesEn poques hores hi ha persones que han volgut veure en la figura anunciada ahir per l’Executiu un relator en el seu sentit estricte, d’altres potser esperen que s’assembli a un d’aquests relators especials, alguns entenen que serà en realitat un mediador, un coordinador, un facilitador...
És cert que l’important no serà tant el nom que se li doni com el paper que se li atorgui, però també ho és que posar-se d’acord en els termes, en els significats que donem a les paraules, és una condició segurament imprescindible per entendre’s en qualsevol àmbit de la vida.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi