VIGÍLIES DEL JUDICI DE L'1-O

Sánchez carrega a Estrasburg contra les "fake news" del procés

El president visita el TEDH, al qual els dirigents independentistes recorreran si són condemnats

«No necessitem relators. Em preocupa la degradació institucional", assenyala Felipe González

zentauroepp46862517 spanish prime minister pedro sanchez  l  chats with presiden190207191252

zentauroepp46862517 spanish prime minister pedro sanchez l chats with presiden190207191252 / FREDERICK FLORIN

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha de fer equilibris complicats. Necessita ERC i el PDECat per aprovar els Pressupostos i culminar la legislatura, però també ha de defensar el sistema judicial espanyol davant els atacs de l’independentisme. A les portes del judici al procés, que començarà dimarts al Tribunal Suprem, el líder socialista es va convertir aquest dijous en el primer president del Govern que va viatjar a Estrasburg (França) per visitar el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), l’organisme al qual els dirigents independentistes pensen recórrer si són condemnats. Sánchez va enaltir la independència dels jutges i va carregar contra les "fake news'" de l’independentisme.

“Espanya és una democràcia plena, que defensa la independència judicial i té un dels sistemes judicials més garantistes del món. En temps de 'fake news', apel·lo a la força de les dades constatades", va dir el cap de l’Executiu al Consell d’Europa, la institució a la qual pertany el TEDH.

En un delsmoments més complicats del seu mandat, Sánchez no es va referir directament a la imminent vista al Suprem. Tampoc a les acusacions de la dreta que està "traint" Espanya a l’acceptar, com reclamaven ERC i el PDECat per no vetar els Pressupostos, que un relator s’incorpori a la taula de partits catalans que exploren una solució política a la crisi territorial, una iniciativa que ha provocat fortes crítiques de pesos pesants del PSOE, l’últim d’ells Felipe González. Però les seves paraules poden aplicar-se a les dues situacions.

"Sempre hi haurà relats falsos per mobilitzar l’odi i la crispació. És la mateixa democràcia la que està en joc si permetem que aquests relats s’imposin –va dir el president–. Quan es prioritza la crispació davant l’acord, la ruptura unilateral davant els consensos, quan es recorre a la mentida, quan es promouen greuges o nostàlgies inventades, la democràcia es ressent".

La "transparència"

Notícies relacionades

Mentrestant, el malestar al si del PSOE per la figura del relator no amaina. Presidents autonòmics com el castellanomanxec Emiliano García-Page insisteixen a demanar al secretari general que convoqui el Comitè de Política Federal, que reuneix tots els líders territorials del partit, per explicar aquesta decisió. Però Sánchez no té previst fer aquest pas. De moment, tota la pedagogia es redueix a un argumentari intern en què la direcció socialista defensa el relator, el nom del qual encara no han pactat el Govern i la Generalitat, com a "garantia de transparència".

Les explicacions no han convençut els crítics amb la iniciativa. Entre ells, González. En un vídeo difós aquest dijous a través de la seva fundació, l’expresident va ser categòric. "No necessitem relators –va dir-. Em preocupa molt la degradació institucional".