PRECAMPANYA ELECTORAL

Sánchez reivindica el PSOE com a el partit de la moderació i el sentit comú davant les dretes

El president del govern es mostra convençut que la societat espanyola «donarà l'esquena a la crispació i reivindicarà la política útil»

Susana Díaz demana unitat i clama contra la desmobilització: «si no votem, ells tornaran»

41b3e30f-d048-4d0e-9380-7e6cf3854de4-hd-web / periodico

5
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha donat avui el tret de sortida a les eleccions generals avançades del28 d’abril apel·lant al PSOE com el partit de la “moderació” i el “sentit comú” davant la crispació i l’obstruccionisme que, ha dit, representen les dretes. Així, s’ha mostrat convençut que, el dia dels comicis, la societat espanyola “donarà l’esquena a la crispació i reivindicarà la política útil”.

Acompanyat per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, una de les més victorejades en l’acte, el secretari general del PSOE ha provat de llançar un missatge d’unitat interna en el partit insistint que tots, inclosos els més crítics, com l’andalusa Susana Díaz, remen alhora. “Que sàpiga tothom que estem junts i estem units”,ha clamat. No obstant, les abraçades dels militants han impedit que els dos dirigents entressin junts a l’auditori de l’hotel de Sevilla on se celebrava la presentació del candidat a l’alcaldia sevillana.

Model excloent

Sánchez ha carregat contra la dreta de PP i Ciutadans assegurant que a l’unir-se a la ultradreta “no han aconseguit moderar-la, sinó que els ha radicalitzat”. I ha retret que el seu concepte de patriotisme sigui “cridar cada dia ‘visca Espanya’”. Sense una sola menció als partits independentistes o al debat sobiranista, només s’ha referit a Catalunya per acusar el PP i Ciutadans d’utilitzar aquest tema com a exemple del seu model de país, un model “excloent, en què només caben els que pensen com ells”. I davant les crítiques que els socialistes no tenen un projecte de país, ha defensat que el seu projecte és un en què “cap tothom i ningú es queda enrere”. L’exemple més clar ha sigut la seva al·lusió a les paraules de Pablo Casado sobre el fet que les pensions es paguen eliminant el dret a l’avortament per augmentar la natalitat. “Les pensions no es pugen retallant drets de ningú, i molt menys de les dones”, ha assenyalat.

En aquest sentit, ha retret que tant el PP com Ciutadans s’hagin afanyat a reclamar un “cordó sanitari” contra el PSOE “només anunciar les eleccions”. “El cordó sanitari els el posarà la societat a ells donant-nos una majoria rotunda”, ha llançat. En la seva intervenció davant un miler de militants, Sánchez ha glossat els èxits socials obtinguts en la seva etapa al govern. “Hem fet més en vuit mesos que el govern del PP en set anys”, ha assegurat, i ha avançat que abans que es dissolguin les Corts té intenció d’aprovar mesures com la recuperació de la cotització de la seguretat social per als cuidadors de dependents o el subsidi d’atur per als aturats de més de 50 anys. És més, després de la clatellada d’aquesta setmana, el líder socialista ha assegurat que una de les seves primeres mesures quan torni al Govern serà aprovar uns pressupostos socials.

Unitat interna

En la mateixa línia que Sánchez, des de l’arrencada de la seva intervenció, Susana Díaz ha llançat missatgesd’unitat interna del PSOE de cara al llarg cicle electoral, atiant la por al fet que es repeteixi un govern de la dreta i la ultradreta que ja funciona a Andalusia. “Si no votem, ells tornaran”, va insistir clamant contra la desmobilització de l’esquerra. “Venim a presentar l’alcalde i tenim l’oportunitat d’arrencar a Andalusia dos campanyes amb un sol objectiu: aturar la dreta i garantir el benestar”, va dir, apel·lant a la necessitat de “donar una majoria sòlida a Pedro Sánchez” per mantenir-lo a La Moncloa i no haver de dependre de ningú”. Per això, ha insistit, “hi posarem el coll, sortirem a lluitar amb ganes, units, sabent el repte històric en què es troben aquest país i els seus ajuntaments”.

Malgrat el to de cordialitat, Díaz no ha perdut l’oportunitat d’apel·lar a la “gesta” de repetir la “millor etapa que ha viscut el PSOE”, sota el comandament de Felipe González. “Fa 40 anys la democràcia es va obrir pas al país en els seus ajuntaments, la primera trinxera per aconseguir el benestar”, va apuntar, “allà es va obrir la primera etapa del benestar a Espanya amb el PSOE de Felipe González al capdavant”. Ara, va insistir, el repte “és tornar a repetir-ho” i “donar-li la volta a aquest país com un mitjó” per evitar quel’escenari andalús s’estengui a la resta del país. Un escenari que va descriure com que “hi ha tres dretes, dos governs i un guirigall”.

Així, la líder del PSOE andalús va plantejar la convocatòria de les generals com un plebiscit entre la dreta i la ultradreta “del desgovern”, en al·lusió als seus primers passos a Andalusia, o la defensa dels drets i la igualtat d’oportunitats que promouen els socialistes. “S’estima Espanya defensant la igualtat, no agafant la bandera els uns contra els altres”, va lamentar en al·lusió a les crides al patriotisme de PP, Ciutadans o Vox.

Notícies relacionades

L’acte estava cridat a ser el primer míting conjunt des que Díaz perdés la Junta d’Andalusia després del pacte de la dreta i l’extrema dreta, i la primera trobada amb Sánchez des de la campanya de les andaluses. Sevilla és el municipi més gran governat pel PSOE, i l’únic bastió que conserven els socialistes elecció rere elecció. De fet, la diputació provincial no coneix cap altre partit al capdavant en la seva història democràtica. Per això Sánchez va voler ser present en el que seria l’inici de la campanya per a les municipals.

El 2015, llavors gairebé un candidat desconegut, procedent de la Junta d’Andalusia, va aconseguir el mèrit d’arrabassar la majoria absoluta al llavors alcalde, Juan Ignacio Zoido. El repte era majúscul, i també llavors, com ara, Pedro Sánchez va acudir a donar suport al candidat Espadas en la seva presentació de campanya en un acte multitudinari, amb més de 2.000 persones. L’acte conjunt de Sánchez i Susana Díaz estava previst des de principis de setmana, fins i tot abans de conèixer-se l’avançament de la convocatòria electoral de les generals.