FINAL DE LEGISLATURA
El Govern planeja aprovar iniciatives socials fins a la campanya del 28-A
L'Executiu apel·la a dones i joves amb el permís de paternitat i el decret del lloguer
Sánchez preveu tirar endavant l'ampliació del subsidi d'atur i la contrareforma laboral
undefined47179429 madrid 01 03 2019 politica rueda de prensa posterior a la 190301194835
El Govern no pensa trepitjar el fre. Malgrat el fracàs dels seus Pressupostos i a l’avanç de les generals per al 28 d’abril, Pedro Sánchez vol continuar aprovant normes de caràcter social fins que comenci la campanya electoral, 15 dies abans dels comicis. La primera prova d’aquest impuls ha tingut lloc aquest divendres, amb els decrets de vivenda i d’igualtat laboral entre homes i dones, però en les pròximes cites del Consell de Ministres es viuran situacions similars. Mentre l’oposició del PP i Ciutadans parla d’ús "electoralista" de les institucions, l’Executiu remarca que només estarà en funcions després de les generals. Fins aleshores, expliquen a la Moncloa, mantindran el camí actual. Els socialistes tenen previst aprovar en les pròximes setmanes la derogació parcial de la reforma laboral, una potent oferta d’ocupació públic i la recuperació del subsidi d’atur per als majors de 52 anys, decrets que hauran de ser convalidats per la Diputació Permanent del Congrés, perquè les Corts estan dissoltes.
Les normes socials permeten al Govern marcar la iniciativa, mostrar la seva capacitat de pacte amb els grups que van recolzar la moció de censura de Sánchez a Mariano Rajoy i mobilitzar l’electorat tradicional socialista a les portes dels comicis. Els decrets d’aquest divendres apel·len als més joves, que són els principals usuaris d’uns contractes de lloguer que s’amplien de tres a cinc anys, i a les dones, amb l’augment dels permisos de paternitat per a la seva progressiva equiparació amb els de maternitat, una cosa que afavorirà la igualtat a la feina. Els pròxims decrets van dirigits a treballadors, funcionaris i aturats. Tots són col·lectius en els quals el PSOE pensa apuntalar una victòria electoral que vaticinen les enquestes.
Però el Govern només aprovarà aquells decrets en els quals tingui garantida la seva convalidació per la Diputació Permanent, on el bloc de la moció de censura només té un lloc més que el de les dretes, 32 davant 31. Fonts de la Moncloa donen per fet que no hi haurà cap problema amb la prestació d’atur. Més interrogants presenta la derogació parcial de la reforma laboral, que recuperarà el poder dels convenis sectorials davant els d’empresa en la negociació col·lectiva, però també creuen que tirarà endavant. Fa mesos que els socialistes negocien aquesta iniciativa amb els diputats del PDECat, els més reticents a aprovar-la. Fonts postconvergents assenyalen que volen que la contrareforma tiri endavant, però que "encara no hi ha res tancat".
Relació amb la Generalitat
En paral·lel, l’Executiu pensa mantenir la relació bilateral amb la Generalitat. Des que es va trencar la negociació política per al diàleg a Catalunya i l’aprovació dels comptes públics, hi ha hagut tres reunions entre ministres i consellers, com va avançar EL PERIÓDICO diumenge passat. "Hem recuperat constitucionalment l’obligació de relacionar-nos amb la Generalitat –va dir Calvo–. Aquest Govern no parla amb independentistes. Es relaciona amb la Generalitat. Parlem amb els dos partits que seuen en la Generalitat".
El PP i Ciutadans qualifiquen les iniciatives d’"electoralisme" i "insult a la democràcia"
I després, més enllà de Podem, que ara recolza el decret de vivendes després d’haver-lo tombat en la seva primera versió, donant mostres de la seva disposició a continuar pactant, hi ha el PNB. Dimecres el president dels nacionalistes bascos, Andoni Ortuzar, es va reunir amb els seus diputats i senadors. Després, va condicionar el seu vot a l’aprovació de les transferències pendents a Euskadi. "Si hi ha temps per fer decrets llei, hi ha temps per fer traspassos", va assenyalar Ortuzar. Calvo ha recollit el guant aquest divendres. "Continuem treballant amb normalitat en el traspàs de competències", ha contestat la vicepresidenta.
El primer que ha dit Calvo després del Consell de Ministres ha sigut: "No som un Govern en funcions". L’aprovació d’iniciatives amb les eleccions convocades, segons la vicepresidenta, entra dins de la "normalitat absoluta" per "treure el nostre país d’aquesta espècie de desesperança en què hi havia la gent". Tot i així, ha reconegut, es quedarà "una part de l’agenda sense realitzar perquè no hi ha Pressupostos". Amb aquest sentiment de frustració, els socialistes inclouran les principals mesures dels fracassats comptes públics en el seu programa electoral per a les generals, que coordina la mateixa Calvo juntament amb la presidenta del partit, Cristina Narbona.
Les "república bananera"
Notícies relacionadesEl PP i Ciutadans tenen una visió molt diferent. El president dels conservadors, Pablo Casado, ha acusat Sánchez d’anar contra la "neutralitat institucional" i de dur a terme un "ús electoralista" del Consell de Ministres i la Diputació Permanent mitjançant l’aprovació de decrets amb el Parlament dissolt. "És una cosa escandalosa que només es fa en les repúbliques bananeres", ha denunciat Casado. Des del partit taronja, el seu portaveu econòmic, Toni Roldán, ha afirmat que les últimes iniciatives de l’Executiu suposaven un "insult a la democràcia".
Però aquestes crítiques de l’oposició no faran efecte en l’Executiu. Al contrari. Els socialistes consideren que aquesta polarització els beneficia a les portes de les generals. Amb Podem en hores baixes, el PSOE es presenta com l’únic partit capaç de parar "les dretes" del PP, Ciutadans i Vox.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia