TURBULÈNCIES A LES FILES TARONGES

Els danys col·laterals de Begoña Villacís

La societat ocultada per la candidata de Cs afecta la seva carrera i també les aliances després del 26-M

Els populars pressenten un possible "canvi de cromos": ells es queden la comunitat i els taronges, l'alcaldia

zentauroepp47020019 madrid 19 02 2019 politica bego a villacis portavoz y concej190219090513

zentauroepp47020019 madrid 19 02 2019 politica bego a villacis portavoz y concej190219090513

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Begoña Villacís, la candidata a l’alcaldia de Madrid per Ciutadans, ha sigut durant quatre anys un dels puntals del partit. Durant desenes de caps de setmana, Albert Rivera ha delegat en ella la responsabilitat de comentar l’actualitat política i ha disfrutat així de la "quota de telenotícies", donant-se a conèixer a tot Espanya. Tertuliana abans que política, Villacís s’ha sabut moure en els mitjans de comunicació i també en la distància curta. Ha tingut una evolució política còmoda, ràpida i lliure d’obstacles fins que, fa uns dies, el diari 'Abc' va publicar que havia sigut administradora solidària d’una societat patrimonial amb dos milions d’euros en immobles de la que no havia informat fins al març del 2018 a l’Ajuntament de Madrid, d’on és regidora des de 2015.

Villacís i altres dirigents de Ciutadans, en públic i en privat, van acusar el PP de ser el filtrador d’aquesta informació per interessos electoralistes. Les notícies assenyalen que l’Agència Tributària  va inspeccionar diversos exercicis fiscals de la societat, creada amb el seu marit, i que va trobar abundants irregularitats, considerant que era utilitzada per pagar menys impostos.

El vicesecretari dels populars, Javier Maroto, va lamentar que Ciutadans no l’hagi destituït aplicant el seu propi "codi ètic" i va retreure a Rivera que estigui acostumant a posar només "el dit a la nafra dels altres". Adriana Lastra, portaveu del PSOE al Congrés, també va portar a col·lació la polèmica de Villacís a la Cambra baixa (poc abans que es dissolgués), en una 'multicompareixença' en què Pedro Sánchez va haver de donar compte, entre altres assumptes, de les societats dels seus ministres.

La prudència de Sánchez i Casado

Més prudents han sigut el secretari general socialista i el president del PP, Pablo Casado. I no és casual. La informació perjudica Villacís, però també pot entorpir les possibles aliances després de les eleccions municipals i autonòmiques del 26 de maig. En el PP, alguns maquinadors pressenten un pla que inclou en l’equació a la candidata a l’alcaldia de Cs. És cert que van començar a parlar d’això a començaments de l’any passat, abans que Vox suposés una amenaça per a populars i taronges. L’operació es va començar a remugar al veure que Ciutadans havia decidit que a partir del 2019 entraran a formar part dels governs (locals, autonòmics o central) si poden.

Tancada queda l’etapa de recolzaments externs a canvi de mesures de regeneració. Al veure aquesta nova estratègia de Rivera, els populars van fer sumes i van concloure que una manera de retenir el Govern regional (ara en mans d’Ángel Garrido després de la dimissió de Cristina Cifuentes) podia ser a canvi d’obtenir el recolzament de Ciutadans, i es temien que ells els reclamessin l’alcaldia per a Villacís. No en va la regidora va començar a avançar a les enquestes alhora que el PP madrileny s’enfonsava pels escàndols de corrupció.

Canvi de cromos

Notícies relacionades

Aquest canvi de cromos, comentat per diversos dirigents populars, va provocar que el lloc d’aspirant per Madrid no fos precisament el més desitjat. El mateix Casado i Soraya Sáenz de Santamaría van fugir com van poder en el primer semestre del 2018 d’aquelles quinieles que els col·locaven com a alcaldables. Aquest lloc l’ha ocupat finalment José Luis Martínez-Almeida, amb escàs poder dins del partit i un desconegut per a la majoria dels madrilenys: només saben qui és el 52,3% davant el 73,8% de Villacís i el 99,3% de Manuela Carmena, segons un sondeig de Telemadrid de gener.

I també al PSOE li interessa mantenir una relació positiva amb Ciutadans a Madrid, no tant per l’alcaldia (on la suma entre els dos es presenta molt difícil) sinó per la comunitat. Ignacio Aguado, candidat taronja al Govern regional, ha evitat replicar el veto que Rivera ha posat a Sánchez en les generals i no ha rebutjat poder arribar a un acord amb Ángel Gabilondo, el seu contrincant socialista.