ELECCIONS DEL 26-M
El 'fact check' de Puigdemont: ni podrà ser eurodiputat ni tindrà immunitat
L'expresident està obligat a tornar a Espanya per recollir l'acta, cosa que portaria a la seva detenció
zentauroepp46949443 parlamento europeo190218120730 /
Amb l’elecció de Carles Puigdemont com a cap de llista de JxCat a les eleccions europees del 26 de maig vinent, sorgeix la pregunta de si podrà prendre possessió de l’escó donada la seva situació de fugit de la justícia espanyola. L’expresident de la Generalitat ha assegurat aquest dimarts quepodria recollir l’acta d’eurodiputat sense necessitat de trepitjar terra espanyol i que, una vegada assumit l’escó, podria tornar a Catalunya sense risc de ser detingut perquè gaudiria d’immunitat parlamentària. No obstant, la realitat és una altra. Verifiquem algunes afirmacions de Puigdemont:
"Ser o no eurodiputat depèn d’Europa, i no de la Junta Electoral"
Fals. Fonts comunitàries expliquen a aquest diari que el Parlament Europeu rep un document de la junta electoral de cada estat amb la llista de diputats electes que han recollit l’acta una vegada complerts tots els tràmits legals. "El reglament europeu és un paraigua, però és cada llei electoral estatal la que preval. Les eleccions europees funcionen com qualsevol elecció espanyola, com les generals", asseguren les mateixes fonts.
"No és necessari anar físicament a recollir l’acta"
Segons la legislació vigent, per recollir l’acta d’eurodiputat cal comparèixer davant de la Junta Electoral Central (JEC), amb seu al Congrés, i jurar o prometre la Constitució. L’article 224.2 de la llei electoral (LOREG) fixa que “en el termini de cinc dies des de la seva proclamació, els candidats electes hauran de jurar o prometre acatament a la Constitució davant de la JEC”. La norma no explicita que aquest tràmit sigui presencial, però fonts del Congrés consultades per Efe asseguren que si Puigdemont no s’hi persona “físicament”, la JEC remetrà a l’Eurocambra una llista d’eurodiputats en la qual no figurarà el seu nom, perquè haurà incomplert un “requisit indispensable”, per la qual cosa no disposarà de la immunitat que esgrimeix per tornar a Catalunya. Tots els eurodiputats electes el 2014, inclòs el postconvergent Ramon Tremosa, van passar pel Congrés per recollir l’acta.
No obstant, fonts de JxCat esgrimeixen sentències del Tribunal Constitucional que afirmen que aquesta promesa o jurament és una mera formalitat, i apunten que existeix un conflicte evident entre la llei electoral espanyola i el que disposa l’article 3 del reglament del Parlament Europeu, que insta les autoritats de cada estat “que notifiquin immediatament al Parlament els noms dels diputats electes, de manera que puguin prendre possessió”.
L’equip de Puigdemont afirma que una vegada proclamats i publicats en el BOE els resultats de les eleccions es podria emprendre la batalla jurídica davant del Tribunal de Justícia de la UE, amb seu a Luxemburg. Es pot recordar, a més, que altres estats de la UE no fixen un requisit previ estatal tan explícit com el de la promesa o jurament físic davant de la Junta Electoral.
"La immunitat a tots els efectes comença en el moment en què ets elegit"
Tampoc és cert. Per gaudir d’immunitat parlamentària s’han de complir prèviament tots els tràmits esmentats. La llei assenyala que, passats cinc dies des de la proclamació dels resultats, la JEC “declararà vacants els escons corresponents als diputats del Parlament Europeu que no haguessin acatat la Constitució i suspeses totes les prerrogatives que els poguessin correspondre per raó del seu càrrec, tot plegat fins que es produeixi l’esmentat acatament”. Aquest requisit és aplicable a tots els diputats electes, per la qual cosa si Puigdemont tornés a Espanya seria immediatament detingut i posat a disposició de la justícia, que té suspesa la instrucció de la part del sumari que l’afecta.
Notícies relacionades"Si el Parlament Europeu valida la meva elecció com a diputat i activa la meva immunitat, en aquell període jo hauré de decidir quina acta escullo"
No és exactament així. Com hem explicat, no és l’Eurocambra la que haurà de validar l’elecció de Puigdemont, sinó la Junta Electoral Central. I abans de recollir l’acta d’eurodiputat, l’expresident de la Generalitat ha de renunciar a l’escó al Parlament, ja que l’article 211 de la llei electoral espanyola impedeix compatibilitzar actes de diputat al Parlament Europeu i qualsevol cambra legislativa estatal o autonòmica. En aquest cas, a JxCat reconeixen que, malgrat el que va afirmar ahir, una vegada aconseguís ser eurodiputat, Puigdemont perdria automàticament la condició de diputat en el Parlament i no podria ser restituït com a president.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034