ESPIONATGE
Deu «mercenaris asiàtics» van assaltar l'ambaixada de Corea del Nord
La investigació del CNI i la Policia Nacional descobreix que van utilitzar els seus passaports autèntics per entrar i sortir de Madrid. Ja han sigut identificats
Contractats per un «servei secret estranger», l'Audiència Nacional investiga si qui els ho va encarregar van ser la CIA i el NIS, l'agència de Corea del Sud
jcarbo47334757 embajada corea madrid190314142449 /
Els deu homes que van assaltar l’ambaixada de Corea del Nord a Madrid el 22 de febrer passat no eren agents secrets, però sí que eren mercenaris contractats per “un servei secret estranger”. Les investigacions dirigides per l’Audiència Nacional han revelat que els integrants d’aquest comando, tots ells de “trets asiàtics”, van arribar amb avió a Espanya, es van allotjar en un hotel de Madrid i van sortir del país després de l’assalt i el robatori d’ordinadors de l’ambaixada nord-coreana utilitzant els seus passaports i les seves identitats reals a tota hora.
Fonts de la investigació van explicar a EL PERIÓDICO que aquesta dada demostra que els assaltants no són membres “en nòmina” dels serveis secrets, sinó que es tractaria d’“un operatiu realitzat per encàrrec”. La confrontació d’aquestes identitats és el que ha permès apuntar els vincles de dos dels assaltants a l’ambaixada amb la CIA, l’Agència Central d’Intel·ligència dels Estats Units, una dada que va ser revelada pel diari El País.
El NIS, la CIA...
Altres fonts van afegir la possible implicació en l’encàrrec de l’operatiu d’agents o “quadros mitjans” del NIS, els serveis secrets de Corea del Sud, molt vinculats a la CIA des de la guerra que va partir en dos països la península coreana en els anys cinquanta del segle passat. “No va ser un operatiu gaire costós d’encarregar per a un servei secret: es busca col·laboradors de la seva confiança, es fa el pagament pel servei i s’afegeixen les despeses corrents, que en aquest cas van ser poques: bitllets d’avió, hotels, estada...”, explica a EL PERIÓDICO una font dels serveis d’intel·ligència. Des dels Estats Units, les més altes instàncies de la CIA van desmentir als seus col·legues espanyols la seva participació en l’assalt, que amenaça d’originar un incident diplomàtic per la “deslleialtat” que haurien comès a l’encarregar aquesta operació “sense avisar”, segons les mateixes fonts. Els deu assaltants no formen part de la “nòmina oficial” de la CIA, segons les dades proporcionades a Espanya.
Els assaltants van colpejar, van lligar i van col·locar bosses al cap als vuit empleats que eren a l’interior de l’ambaixada nord-coreana, al luxós barri d’Aravaca. Un d’ells, que es feia anomenar L’Empresari, es va emportar a una altra habitació l’encarregat de negocis i màxim responsable de la seu diplomàtica des que el setembre de 2017 el Govern espanyol va expulsar al llavors ambaixador Kim Hyok Chol en represàlia pel llançament de míssils i la sisena prova amb armes nuclears duts a terme pel règim de Corea del Nord.
Després de gairebé dues hores d’aquest segrest amb ostatges, una dona va aconseguir escapar i va alertar els veïns amb els seus crits. Aquests van trucar a la Policia Nacional. Quan una patrulla va arribar a l’ambaixada, un home asiàtic els va entreobrir la porta i els va dir que tot estava bé. Poc després, dos cotxes oficials sortien del recinte a tota velocitat. La Policia Nacional els va trobar posteriorment en diferents punts de Madrid, abandonats.
Informació nuclear
Notícies relacionadesLa investigació apunta que l’assalt buscava informació sobre l’exambaixador, que ha guanyat pes en el règim nord-coreà i era el cap de la delegació del seu país que acompanyava el líder Kim Jong-un en la reunió amb Donald Trump i altres representants del govern dels Estats Units que es va celebrar cinc dies després al Vietnam per provar d’arribar a un acord sobre les armes nuclears.
Una altra de les hipòtesis amb què treballava la policia i el CNI va ser la possibilitat que hagués sigut un atac autoprovocat per Corea del Nord. Fins i tot avui, aquest país no ha presentat denúncia davant de la justícia espanyola per l’assalt que ha patit i els investigadors van tenir en compte l’episodi viscut a l’ambaixada de Corea del Nord a Itàlia. Allà, com a Espanya, l’ambaixador també havia sigut expulsat del país i al capdavant de la seu s’havia quedat un diplomàtic que exercia de representant interí. L’home, Jo Song Gil, va desaparèixer de l’ambaixada amb la seva dona el mes de novembre passat. Un diari sud-coreà va revelar que tots dos havien desertat i demanat asil polític a Itàlia. Les indagacions obertes a l’Audiència Nacional apunten que els dos esdeveniments no tenen relació.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi