comunitat del PP

Així funciona a Madrid la proposta de Casado sobre l'adopció per a sensepapers

Confidencialitat sí, papers no: el 'fact check' del procés en aquesta autonomia

bebe inmigracion

bebe inmigracion

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La proposta de Pablo Casado de retardar l’expulsió de dones sense papers que donin al seu fill en adopció ha provocat estupor a la societat espanyola, però el PP recorda que ja hi ha un exemple d’aquesta pràctica a la Comunitat de Madrid. Si arriben a la Moncloa, els populars volen impulsar una llei de recolzament a la maternitat en què s’inclogui aquest ajornament per a les immigrants irregulars embarassades que entreguin el seu fill després del part, una mesura que evoca la sèrie de HBO ‘El conte de la serventa’.

Després del part i l’entrega, si la mare continua en situació il·legal podrà ser expulsada “per qualsevol altre motiu”, avisen. Enfocat més cap a al nounat que cap a la mare, l’objectiu és –sobretot– provar d’evitar que “molts” nadons apareguin en “contenidors”, segons Cuca Gamarra, vicesecretària de Política Social de Gènova 13.

Claus del procés

Tal com van recalcar els conservadors aquest mateix dimecres, la proposta ja es recull en el Protocol contra l’Abandonament de nadons de la Comunitat de Madrid, en marxa des del 2009. L’objectiu és implementar a escala nacional la normativa vigent en l’autonomia ara presidida per Ángel Garrido. Però, ¿com funciona exactament aquest procés? I, encara més important, ¿dona papers a les immigrants a canvi de la seva prole? EL PERIÓDICO prova d’aclarir aquests extrems.

Aquest programa depèn de la Direcció General de la Família i el Menor, s’enfoca a persones en risc d’exclusió social i remarca les diferències entre la renúncia hospitalària i l’abandonament. De fet, el que ofereix és ‘salvar’ la mare de qualsevol conseqüència legal o administrativa que pogués portar-li l’entrega. O, el que és el mateix, exonerar-la a canvi d’entregar el seu fill. 

El procés és el següent. Si es pretén formalitzar la renúncia al centre sanitari, s’haurà d’acudir al treballador social. Si no, la dona podrà telefonar al número 012 o 112, on un equip actiu les 24 hores al dia li oferirà assessorament i es desplaçarà a recollir el nadó.

Confidencial sí, papers no

La Conselleria de Polítiques Socials insisteix que aquest protocol garanteix la confidencialitat de les dades de la renunciant. “La seva identitat quedarà sempre protegida”, detalla aquest organisme en la seva pàgina web al referir-se a les “dones que poguessin trobar-se en situació il·legal a Espanya”. Així doncs, aquest procés evita el coneixement de l’entorn social i laboral de la dona, ja que les seves dades estan subjectes a reserva.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, l’Administració no dona papers –l’autonomia no té competència per fer-ho– a les immigrants irregulars, això és fals: el que fa és retardar la seva expulsió. Per acabar-ho d’adobar, el blindatge no serà “per a tota la vida”. El que sí que fa és és garantir el secret a les sensepapers que facin renúncies hospitalàries, oferint així com a benefici la no-comissió d’un delicte. O el que és el mateix, s’impulsa aquest tipus d’adopcions fonamentant-les en la por de les mares a ser expulsades.

Casado ha relacionat aquestes iniciatives amb el repte demogràfic a què s’enfronta Espanya. En concret, ha promès “mantenir i incrementar” mesures que afavoreixin aquesta decisió, com la desgravació de 1.200 euros per fill, els ajuts a mares “que estan soles”, l’abaratiment dels preus del lloguer, a més de la seva aposta “perquè les barreres que tenen les dones no s’incrementin quan decideixen ser mares”.