CONSELL EUROPEU
Merkel i Macron donen ànim a Sánchez amb vista al 28-A
El president del Govern rep missatges d'ànim en una UE preocupada per l'eurofòbia
El cap de l'Executiu es reuneix a Brussel·les amb els seus homòlegs a l'eix Berlín-París-Madrid
L’eix Berlín-París-Madrid, locomotora de l’impuls europeista, està també en joc en les eleccions generals del 28-A. Conscients d’això, Angela Merkel i Emmanuel Macron, que han conversat amb Pedro Sánchez sobre polítiques europees, li han traslladat, al final de les seves entrevistes, un breu missatge d’ànim per encarar uns comicis que no només es juguen en clau interna, sinó que poden afectar la posició d’Espanya a la UE.
Les regles no escrites de la diplomàcia permetien als dos mandataris no esmentar ni tan sols les legislatives espanyoles, però els líders d’Alemanya i França han traslladat al president del Govern un missatge d’ànim en les reunions bilaterals que han mantingut en els marges del Consell Europeu, a Brussel·les. Des de la prudència, no han esmentat en cap cas la resta de forces polítiques espanyoles, ni han expressat la seva preferència electoral per cap candidat al 28-A. Fonts diplomàtiques remarquen que tampoc el president espanyol hagués permès aquest alineament, i menys en una cimera europea centrada a trobar una solució per al 'brexit' i en la relació de la UE amb la Xina.
A ningú se li escapa que Macron i Merkel temen que a Europa emergeixin nous governs antieuropeus en el cicle electoral que s’obre. El president francès i la cancellera alemanya han vist durant els seus mandats com l’arribada al poder del nou executiu a Itàlia ha complicat que es pugui arribar a una posició comuna en els grans reptes que aborda la UE, com ara la immigració.
La imatge d’aquesta sintonia s’ha pogut observar amb claredat en l’actitud de Sánchez i Merkel, que han arribat junts, distesos i somrients a la reunió conjunta d’aquest divendres al Consell Europeu.
El Govern espanyol no amaga la seva satisfacció i sorpresa per un breu missatge d’ànim que arriba sense ser obligat i, sobretot, perquè no pertanyen a la mateixa família política que Sánchez, la socialdemòcrata. Merkel se situa en el grup conservador i Macron és pròxim als liberals, tot i que refusa aquesta etiqueta i busca una altra denominació que susciti menys al·lèrgia entre els francesos. Tant el PP com Ciutadans a Espanya van voler mostrar la seva proximitat amb Macron, especialment a l’inici del seu mandat, però en les distàncies curtes i en la política real sembla que el mandatari francès ha llaurat un bon enteniment amb Sánchez.
En les converses a Brussel·les,ni Merkel ni Macron van citar sigles o partits polítics a Espanya. De fet, amb prou feines es va parlar de la situació política espanyola i es van abordar claus europees. Hi va haver, no obstant, paraulesd’ànim amb vista a un cicle electoral que s’obre a Espanya i a Europa, en un context d’auge de les posicions euròfobes.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín