JUDICI AL PROCÉS

Reguant i Baños recorren la sanció per no respondre a Vox al·legant un "innegable perjudici moral"

Els cupaires s'acullen a l'"objecció de consciència" per intentar anul·lar la multa de 2.500 euros

jregue47511365 pla conjunt de la regidora de la cup  eul lia reguant  i del190326140524

jregue47511365 pla conjunt de la regidora de la cup eul lia reguant i del190326140524 / Carola Lopez

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La regidora de la CUP al consistori barceloní, Eulàlia Reguant, i l’exdiputat cupaire, Antonio Baños, s’acullen a l’"objecció de consciència" per defensar la seva negativa a respondre les preguntes de Vox en el judici del procés i per exigir la nul·litat de la sanció de 2.500 euros imposada pelTribunal Suprem.

Reguant ha comparegut aquest dimarts juntament amb el seu advocat, Daniel Amelang, per esmicolar el seu recurs contra la nota emesa per Manuel Marchena, en el qual remarquen "errors de forma" i "motius de fons" per no atendre als requeriments del partit ultra.

"Segons l’article 418 de la llei d’enjudiciament criminal no es podrà obligar cap testimoni a prestar declaració en un acte de judici oral si li pot causar un perjudici moral", ha assegurat el lletrat, i ha afegit que la presència d’un partit "masclista" i "xenòfob" en aquesta vista "pot contaminar tot el procediment per l’abús que s’està fent de l’acusació popular". 

"Compromís antifeixista"

Reguant ha reiterat que el seu cop de porta a contestar Vox respon al seu "compromís antifeixista i d’ètica" i que "davant l’ètica i la consciència no hi pot haver aquesta sanció". "Vox està tenint molta presència als carrers i posarem les nostres eines perquè no es normalitzi i desemmascarar el que hi ha darrere", ha etzibat.

En l’escrit, l’advocat insisteix que "cap testimoni podrà ser obligat a declarar sobre una pregunta la contestació de la qual el pugui perjudicar materialment o moralment" i afirma que haver contestat "els provocaria un innegable perjudici moral". També apunta que l’acord de correcció disciplinària partint de l’article 554.1 b) de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) "no és d’aplicació en aquesta situació" perquè es preveu només per a advocats i procuradors i no en la seva qualitat de testimonis. Així mateix, afegeix que tenien dret a saber en el moment que se’ls obria aquest procediment i la motivació i sanció 'in situ', cosa que no va passsar.

Notícies relacionades

Quant als pròxims passos si rebutgen el recurs, Amelang ha explicat que s’obre la possibilitat de presentar un recurs davant de la Sala de Govern i després "és dubtós perquè hi ha jurisprudència contradictòria" sobre si se’n pot interposar un de contenciós administratiu. Si no, només els quedaria acudir al Constitucional al·legant una "vulneració de drets fonamentals", i després al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg.

La CUP va recollir uns 25.000 euros en menys de 24 hores després de conèixer-se l’import de la multa.